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Research in veterinary science2020Apr01Vol.129issue()

塩水の飲料水へのボーアヤギの生理学の適応

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文献タイプ:
  • Clinical Trial, Veterinary
  • Journal Article
概要
Abstract

選択状況で飲料水の塩分を増やすための適応生理学的反応を調べるために、12人の女性の非授乳ボーアヤギが使用されました。淡水での制御期間の後、フェーズ2では、異なる塩濃度(0.25、0.5、0.75、1.0、1.25、および1.5%NaCl)と水道水を2週間提供しました。その後、ヤギは、4週間、異なる濃度(最大1.5%NaCl)の塩水の選択を提供することにより、塩水に段階的に慣れていました。フェーズ4では、フェーズ2の手順が繰り返されました。BWは生理食塩水摂取の影響を受けませんでしたが、BCは減少しました。総水分摂取量は年齢(p <.001)の間で異なり、91.6から118.0 g/kg bw0.82/dayに増加し(p <.001)、老年期には105.5から142.9 g/kg bw0.82/dayに増加しましたそれぞれフェーズ3のヤギ。成体のヤギでは、生理食塩水の摂取量が長くなると反rumen温度が低下し(p <.05)、若いヤギでは影響を受けませんでした。生理食塩水の消費量の増加により、マグネシウムの血漿濃度が減少しました(フェーズ3で0.95から最低0.80 mmol/L、p <.001)。クレアチニンは、試行後4(p <.02)で82.92から93.39μmol/Lに増加し、カリウム濃度は第2相(p <.001)から増加しました。alt、ast、グルコース、尿素、カルシウム、ナトリウム、浸透圧は影響を受けませんでした。測定されたすべての血液パラメーターは参照範囲内に残り、4週間にわたって最大1.5%を適用する生理食塩水に対する段階的な適応が有害な影響を引き起こさなかったことを示しています。若い動物は、古い動物と比較して塩毒性に対する耐性が低かった。

選択状況で飲料水の塩分を増やすための適応生理学的反応を調べるために、12人の女性の非授乳ボーアヤギが使用されました。淡水での制御期間の後、フェーズ2では、異なる塩濃度(0.25、0.5、0.75、1.0、1.25、および1.5%NaCl)と水道水を2週間提供しました。その後、ヤギは、4週間、異なる濃度(最大1.5%NaCl)の塩水の選択を提供することにより、塩水に段階的に慣れていました。フェーズ4では、フェーズ2の手順が繰り返されました。BWは生理食塩水摂取の影響を受けませんでしたが、BCは減少しました。総水分摂取量は年齢(p <.001)の間で異なり、91.6から118.0 g/kg bw0.82/dayに増加し(p <.001)、老年期には105.5から142.9 g/kg bw0.82/dayに増加しましたそれぞれフェーズ3のヤギ。成体のヤギでは、生理食塩水の摂取量が長くなると反rumen温度が低下し(p <.05)、若いヤギでは影響を受けませんでした。生理食塩水の消費量の増加により、マグネシウムの血漿濃度が減少しました(フェーズ3で0.95から最低0.80 mmol/L、p <.001)。クレアチニンは、試行後4(p <.02)で82.92から93.39μmol/Lに増加し、カリウム濃度は第2相(p <.001)から増加しました。alt、ast、グルコース、尿素、カルシウム、ナトリウム、浸透圧は影響を受けませんでした。測定されたすべての血液パラメーターは参照範囲内に残り、4週間にわたって最大1.5%を適用する生理食塩水に対する段階的な適応が有害な影響を引き起こさなかったことを示しています。若い動物は、古い動物と比較して塩毒性に対する耐性が低かった。

To examine the adaptive physiological responses to increasing salinity of drinking water in a choice situation, twelve female non-lactating Boer goats were used. After a control period with fresh water, in phase 2 the choice between different salt concentrations (0.25, 0.5, 0.75, 1.0, 1.25 and 1.5% NaCl) and tap water was offered for two weeks. Subsequently, goats were stepwise habituated to saline water by only offering the choice between salted water with different increasing concentrations (up to 1.5% NaCl) for four weeks. In phase 4 the procedure of phase 2 was repeated. BW was not affected by saline water intake, whereas BCS decreased. Total water intakes differed between ages (P < .001), and increased (P < .001) from 91.6 to 118.0 g/kg BW0.82/day and from 105.5 to 142.9 g/kg BW0.82/day in young and old goats in phase 3, respectively. In adult goats, rumen temperature decreased (P < .05) with prolonged saline water intake, while it remained unaffected in young goats. Increasing consumption of saline water decreased plasma concentrations of magnesium (from 0.95 to a minimum of 0.80 mmol/L in phase 3, P < .001). Creatinine increased from 82.92 to 93.39 μmol/L in the post-trial period 4 (P < .02) and potassium concentration increased from phase 2 (P < .001). ALT, AST, glucose, urea, calcium, sodium, osmolality were unaffected. All measured blood parameters remained within reference ranges, indicating that the stepwise adaptation to saline drinking water applying concentrations up to 1.5% across 4 weeks caused no harmful effects. Young animals were less resistant to salt toxicity compared to older ones.

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