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The Science of the total environment2020May10Vol.716issue()

塩化ビニルマイクロプラスチックは、Cyprinus carpio var幼虫の成長阻害と酸化ストレスを誘発します

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

野生生物や人間におけるマイクロプラスチックの発生と蓄積は、過去10年間で深刻な世界規模の懸念となっています。淡水魚の幼虫におけるPVC(ポリ塩化ビニル)マイクロプラスチックの潜在的な毒性効果を評価するために、Cyprinus carpio varを使用して慢性30日および60日間の食事曝露を実施しました。幼虫。幼虫を、食品配給された食事を使用して、非プラスチックコントロールと組み合わせて、異なるマイクロプラスチック濃度(10%、20%、および30%)の4つの治療にさらしました。結果は、マイクロプラスチックが対照群と比較して、すべてのPVC治療の下での体重増加と成長を有意に阻害したことを示した。SOD(スーパーオキシドジスムターゼ)およびCAT(カタラーゼ)活性を分析し、それらの間の逆の関係が観察されました。GPX(グルタチオンペルオキシダーゼ)の活性は最初に昇天し、その後30日間の暴露後にPVC濃度の増加とともに下降しました。60日間の暴露後、線量依存の下降トレンドが観察されました。マロンジアルデヒド(MDA)レベルは、さまざまな組織内のさまざまな濃度のマイクロプラスチックにさらされると大幅に減少しました。変化した抗酸化関連遺伝子発現は、PVCマイクロプラスチックにさらされた幼虫の肝臓で観察されました。CYP1AとGSTAの転写は最初に増加し、30日間の暴露後、より高いマイクロプラスチック濃度で減少しました。さらに、組織学的研究により、20%および30%のマイクロプラスチックにさらされている肝臓の細胞質液胞体が明らかになりました。この調査は、淡水生物に対するPVCマイクロプラスチックの影響を解明および定量化するための基本的な毒物学的データを提供しました。

野生生物や人間におけるマイクロプラスチックの発生と蓄積は、過去10年間で深刻な世界規模の懸念となっています。淡水魚の幼虫におけるPVC(ポリ塩化ビニル)マイクロプラスチックの潜在的な毒性効果を評価するために、Cyprinus carpio varを使用して慢性30日および60日間の食事曝露を実施しました。幼虫。幼虫を、食品配給された食事を使用して、非プラスチックコントロールと組み合わせて、異なるマイクロプラスチック濃度(10%、20%、および30%)の4つの治療にさらしました。結果は、マイクロプラスチックが対照群と比較して、すべてのPVC治療の下での体重増加と成長を有意に阻害したことを示した。SOD(スーパーオキシドジスムターゼ)およびCAT(カタラーゼ)活性を分析し、それらの間の逆の関係が観察されました。GPX(グルタチオンペルオキシダーゼ)の活性は最初に昇天し、その後30日間の暴露後にPVC濃度の増加とともに下降しました。60日間の暴露後、線量依存の下降トレンドが観察されました。マロンジアルデヒド(MDA)レベルは、さまざまな組織内のさまざまな濃度のマイクロプラスチックにさらされると大幅に減少しました。変化した抗酸化関連遺伝子発現は、PVCマイクロプラスチックにさらされた幼虫の肝臓で観察されました。CYP1AとGSTAの転写は最初に増加し、30日間の暴露後、より高いマイクロプラスチック濃度で減少しました。さらに、組織学的研究により、20%および30%のマイクロプラスチックにさらされている肝臓の細胞質液胞体が明らかになりました。この調査は、淡水生物に対するPVCマイクロプラスチックの影響を解明および定量化するための基本的な毒物学的データを提供しました。

The occurrence and accumulation of microplastics in wildlife and humans have become a serious global scale concern over the last decade. To evaluate the potential toxic effects of PVC (polyvinyl chloride) microplastics in freshwater fish larvae, we conducted chronic 30-day and 60-day dietary exposure using Cyprinus carpio var. larvae. We exposed the larvae to four treatments with different microplastic concentrations (10%, 20%, and 30%) using food rationed diets, in conjunction with a non-plastic control. The results indicated that microplastics significantly inhibited weight gain and growth under all PVC treatments, compared to the control group. SOD (superoxide dismutase) and CAT (catalase) activities were analyzed, and an inverse relationship between them was observed. The activities of GPx (glutathione peroxidase) initially ascended and then descended with increased PVC concentrations following 30 days of exposure. A dose dependent downtrend was observed after 60 days of exposure. Malondialdehyde (MDA) levels were significantly reduced upon exposure to different concentrations of microplastics in various tissues. Altered antioxidant-related gene expression was observed in the livers of larvae exposed to the PVC microplastics. The transcription of CYP1A and GSTa initially increased, and then decreased under higher microplastics concentrations following 30 days of exposure. Furthermore, histological studies revealed cytoplasmic vacuolation in the liver under exposure to 20% and 30% microplastics. This investigation provided basic toxicological data toward elucidating and quantifying the impacts of PVC microplastics on freshwater organisms.

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