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背景:多くの研究では、唾液アミラーゼ遺伝子(AMY1)の低コピー数変動(CNV)と低血清アミラーゼ濃度がグルコース代謝障害と肥満障害と関連することが示されています。健康な参加者の均質なグループにおけるAMY1発現と代謝指数を調べることにより、以前の研究の矛盾する結果を明確にすることを目指しました。 方法:20〜39歳の60人の健康な非肥満の若い女性は、AMY1 CNV、唾液アミラーゼ、ボディマス指数(BMI)、および糖化ヘモグロビン(HBA1C)、ケトン、および総、唾液および膵臓アミラーゼを含む血清パラメーターについて検査しました。安静時の呼吸量と、澱粉負荷後の血糖の変化も調べました。 結果:AMY1 CNV(範囲、4-14)および血清唾液アミラーゼのレベルは、HBA1Cと反比例していました(r = -0.36、p = 0.003およびr = -0.30、p = 0.02、それぞれ)。総血清アミラーゼ中の唾液アミラーゼは、澱粉負荷後30および45分で血糖と正の相関がありました(r = 0.38、p = 0.004およびr = 0.27、p = 0.04)。AMY1 CNVではなく血清総アミラーゼのレベルは、BMIと反比例して相関していました(r = -0.29、p = 0.02)。ロジスティック回帰分析により、AMY1 CNV(4-7)が低いAMY1 CNV(8-14)と比較して、年齢、BMI、エネルギー消費の調整後も5.4%(34 mmol/mol)のHBA1Cと有意に関連していることが示されました(8-14)。 結論:澱粉負荷後の初期段階では、血清唾液アミラーゼの割合が高くなった初期段階では、より高いレベルの血糖と関連していましたが、低AMY1 CNVは、日本の健康な非肥満の若い女性の慢性不利なグルコース代謝と関連していました。
背景:多くの研究では、唾液アミラーゼ遺伝子(AMY1)の低コピー数変動(CNV)と低血清アミラーゼ濃度がグルコース代謝障害と肥満障害と関連することが示されています。健康な参加者の均質なグループにおけるAMY1発現と代謝指数を調べることにより、以前の研究の矛盾する結果を明確にすることを目指しました。 方法:20〜39歳の60人の健康な非肥満の若い女性は、AMY1 CNV、唾液アミラーゼ、ボディマス指数(BMI)、および糖化ヘモグロビン(HBA1C)、ケトン、および総、唾液および膵臓アミラーゼを含む血清パラメーターについて検査しました。安静時の呼吸量と、澱粉負荷後の血糖の変化も調べました。 結果:AMY1 CNV(範囲、4-14)および血清唾液アミラーゼのレベルは、HBA1Cと反比例していました(r = -0.36、p = 0.003およびr = -0.30、p = 0.02、それぞれ)。総血清アミラーゼ中の唾液アミラーゼは、澱粉負荷後30および45分で血糖と正の相関がありました(r = 0.38、p = 0.004およびr = 0.27、p = 0.04)。AMY1 CNVではなく血清総アミラーゼのレベルは、BMIと反比例して相関していました(r = -0.29、p = 0.02)。ロジスティック回帰分析により、AMY1 CNV(4-7)が低いAMY1 CNV(8-14)と比較して、年齢、BMI、エネルギー消費の調整後も5.4%(34 mmol/mol)のHBA1Cと有意に関連していることが示されました(8-14)。 結論:澱粉負荷後の初期段階では、血清唾液アミラーゼの割合が高くなった初期段階では、より高いレベルの血糖と関連していましたが、低AMY1 CNVは、日本の健康な非肥満の若い女性の慢性不利なグルコース代謝と関連していました。
BACKGROUND: Many studies have shown that low copy number variation (CNV) of the salivary amylase gene (AMY1) and low serum amylase concentration are associated with impaired glucose metabolism and obesity. We aimed to clarify the conflicting results of previous studies by examining AMY1 expression and metabolic indices in a homogenous group of healthy participants. METHODS: Sixty healthy non-obese young Japanese women aged 20 - 39 years were examined for AMY1 CNV, salivary amylase, body mass index (BMI) and serum parameters including glycated hemoglobin (HbA1c), ketones, and total, salivary and pancreatic amylase. Respiratory quotient at rest and changes in blood glucose after starch loading were also examined. RESULTS: AMY1 CNV (range, 4 - 14) and the level of serum salivary amylase were correlated inversely with HbA1c (r = -0.36, P = 0.003 and r = -0.30, P = 0.02, respectively), whereas the percentage of serum salivary amylase in total serum amylase was positively correlated with blood glucose at 30 and 45 min after starch loading (r = 0.38, P = 0.004 and r = 0.27, P = 0.04, respectively). The level of serum total amylase, but not AMY1 CNV, was correlated inversely with BMI (r = -0.29, P = 0.02). Logistic regression analysis showed that low AMY1 CNV (4 - 7) was significantly associated with an HbA1c of ≥ 5.4% (34 mmol/mol) even after adjustment for age, BMI and energy consumption, compared with high AMY1 CNV (8 - 14). CONCLUSIONS: Although a higher percentage of serum salivary amylase was associated with higher levels of blood glucose at the early stage after starch loading, low AMY1 CNV was associated with chronic unfavorable glucose metabolism in healthy non-obese young women in Japan.
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