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Public health nutrition2021May01Vol.24issue(7)

栄養のあるルテインとゼアキサンチンは、高齢者の作業記憶に関連しています

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

目的:この研究の目的は、食事性ルテインとゼアキサンチン(L + Z)の摂取量と即時の単語リコール(IWR)と遅延ワードリコール(DWR)の関連を調べ、米国の高齢者の最近の代表的なサンプルにおける食事L + Z摂取への主要な貢献者を特定することでした。 設計:この断面分析では、多変量パス分析モデルは、共変量を調整しながらL + Z消費と認知パフォーマンスとの関連を推定しました。 設定:観察は、2014年の健康と退職の研究、米国の高齢者の全国的に代表的なパネル研究、および回答者のサブ​​サンプルでFFQを介した食事摂取量を評価した2013年のヘルスケアと栄養研究から引き出されました。 参加者:分析サンプルには、50歳以上の6390人の回答者が含まれていました。 結果:L + Z摂取量は平均2・44±2・32 mg/dであり、L + Z摂取量は四分位数で大きく異なりました(P <0・001)。たとえば、Q1の平均L + Z摂取量は0・74±0・23 mg/dで、Q4の摂取量は5・46±2・88 mg/dでした。共変量調整モデルでは、L + Z摂取量の最高四分位の高齢者は、最低四分位数の高齢者よりもIWRおよびDWRスコアが大幅に大きくなりました。緑豊かな野菜、アブラナ科野菜、濃い黄色の野菜、魚と魚介類、マメ科植物、卵、果物は、食事のL + Z摂取量の重要で意味のある予測因子でした。 結論:野菜、魚と魚介類、マメ科植物、卵、果物の消費量は、L + Zの摂取量が多いことと、高齢者の間でより大きな単語の想起に関連しています。

目的:この研究の目的は、食事性ルテインとゼアキサンチン(L + Z)の摂取量と即時の単語リコール(IWR)と遅延ワードリコール(DWR)の関連を調べ、米国の高齢者の最近の代表的なサンプルにおける食事L + Z摂取への主要な貢献者を特定することでした。 設計:この断面分析では、多変量パス分析モデルは、共変量を調整しながらL + Z消費と認知パフォーマンスとの関連を推定しました。 設定:観察は、2014年の健康と退職の研究、米国の高齢者の全国的に代表的なパネル研究、および回答者のサブ​​サンプルでFFQを介した食事摂取量を評価した2013年のヘルスケアと栄養研究から引き出されました。 参加者:分析サンプルには、50歳以上の6390人の回答者が含まれていました。 結果:L + Z摂取量は平均2・44±2・32 mg/dであり、L + Z摂取量は四分位数で大きく異なりました(P <0・001)。たとえば、Q1の平均L + Z摂取量は0・74±0・23 mg/dで、Q4の摂取量は5・46±2・88 mg/dでした。共変量調整モデルでは、L + Z摂取量の最高四分位の高齢者は、最低四分位数の高齢者よりもIWRおよびDWRスコアが大幅に大きくなりました。緑豊かな野菜、アブラナ科野菜、濃い黄色の野菜、魚と魚介類、マメ科植物、卵、果物は、食事のL + Z摂取量の重要で意味のある予測因子でした。 結論:野菜、魚と魚介類、マメ科植物、卵、果物の消費量は、L + Zの摂取量が多いことと、高齢者の間でより大きな単語の想起に関連しています。

OBJECTIVE: The purpose of the study was to examine the association between dietary lutein and zeaxanthin (L + Z) intake and immediate word recall (IWR) and delayed word recall (DWR), and to identify the major contributors to dietary L + Z intake in a recent and representative sample of the older US population. DESIGN: In this cross-sectional analysis, multivariate path analytic models estimated the association between L + Z consumption and cognitive performance while adjusting for covariates. SETTING: Observations were drawn from the 2014 Health and Retirement Study, a nationally representative panel study of older US adults, and the 2013 Health Care and Nutrition Study, which assessed dietary intake via FFQ in a subsample of respondents. PARTICIPANTS: The analytic sample included 6390 respondents aged ≥50 years. RESULTS: L + Z intake was 2·44 ± 2·32 mg/d on average, and L + Z intake differed significantly across quartiles (P < 0·001). For example, average L + Z intake in Q1 was 0·74 ± 0·23 mg/d and in Q4 was 5·46 ± 2·88 mg/d. In covariate adjusted models, older adults in the highest quartiles of L + Z intake had significantly greater IWR and DWR scores than those in the lowest quartile. Leafy vegetables, cruciferous vegetables, dark yellow vegetables, fish and seafood, legumes, eggs and fruit were significant and meaningful predictors of dietary L + Z intake. CONCLUSION: A high consumption of vegetables, fish and seafood, legumes, eggs and fruit is associated with a higher intake of L + Z and greater word recall among older adults.

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