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The Science of the total environment2020Nov01Vol.741issue()

イタリア料理におけるポリブロミネートジベンゾ-P-ジオキシンとフラン(PBDD/FS):発生と食事曝露

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

食事経路を介したポリ塩素化ダイオキシンおよびフラン(PCDD/FS)へのヒトの曝露は広く認識されており、世界の一部の地域での規制は食物汚染を制限するのに役立ちます。類似したポリブロミネートダイオキシンとフラン(PBDD/FS)に関する同様の情報は、一部の標準材料の分析アクセスの閾値が高いためです。ここで開発された分析方法論は、13炭素標識PBDD/Fサロゲートと高解像度の質量分析検出を使用して、12の平面PBD/F同族体を決定し、一般的に消費されるイタリア食品の分析の前に広く検証されました。方法論により、PCDD/FSとポリ塩化ビフェニル(PCB)の同時決定も可能になりました。結果は、PBDD/FSが魚の<0.001 pg/gから4.58 pg/gから4.58 pg/gまでの範囲で異なる食品で発生したことを示しています。これらの発生レベルに起因するさまざまなイタリアの人口グループの食事曝露(上限)は、ジオキシン様汚染物質に一般的に使用され、0.17から0.42 pgのボディウェイト/日の範囲である毒性等価(TEQ)アプローチを使用して推定されました。予防策ですが、上限値は、すべての同族体と食品が測定されているわけではないため、毒性のより現実的な推定値を提供する場合があります。予想どおり、子供は体重が少ないため、大人よりも高く露出していました。これらの暴露レベルは、PCDD/FSとPCBの合計(0.61〜1.38 pg WHO-TEQ/KGボディウェイト/日)から生じる4分の1から3分の1の間でしたが、ダイオキシン様毒性に寄与しています。このデータが、2018年にEFSAによって発行された修正された許容ダイオキシン様の食事摂取量を考慮して考慮されている場合、2 pg/kgの体重/週の許容可能な毎週の摂取量を、評価された母集団サブグループ、または累積摂取量が考慮されている場合、すべてのサブグループによって超えられていることが明らかです。

食事経路を介したポリ塩素化ダイオキシンおよびフラン(PCDD/FS)へのヒトの曝露は広く認識されており、世界の一部の地域での規制は食物汚染を制限するのに役立ちます。類似したポリブロミネートダイオキシンとフラン(PBDD/FS)に関する同様の情報は、一部の標準材料の分析アクセスの閾値が高いためです。ここで開発された分析方法論は、13炭素標識PBDD/Fサロゲートと高解像度の質量分析検出を使用して、12の平面PBD/F同族体を決定し、一般的に消費されるイタリア食品の分析の前に広く検証されました。方法論により、PCDD/FSとポリ塩化ビフェニル(PCB)の同時決定も可能になりました。結果は、PBDD/FSが魚の<0.001 pg/gから4.58 pg/gから4.58 pg/gまでの範囲で異なる食品で発生したことを示しています。これらの発生レベルに起因するさまざまなイタリアの人口グループの食事曝露(上限)は、ジオキシン様汚染物質に一般的に使用され、0.17から0.42 pgのボディウェイト/日の範囲である毒性等価(TEQ)アプローチを使用して推定されました。予防策ですが、上限値は、すべての同族体と食品が測定されているわけではないため、毒性のより現実的な推定値を提供する場合があります。予想どおり、子供は体重が少ないため、大人よりも高く露出していました。これらの暴露レベルは、PCDD/FSとPCBの合計(0.61〜1.38 pg WHO-TEQ/KGボディウェイト/日)から生じる4分の1から3分の1の間でしたが、ダイオキシン様毒性に寄与しています。このデータが、2018年にEFSAによって発行された修正された許容ダイオキシン様の食事摂取量を考慮して考慮されている場合、2 pg/kgの体重/週の許容可能な毎週の摂取量を、評価された母集団サブグループ、または累積摂取量が考慮されている場合、すべてのサブグループによって超えられていることが明らかです。

Human exposure to polychlorinated dioxins and furans (PCDD/Fs) through the dietary pathway is widely recognised and regulations in some regions of the world help to limit food contamination. Similar information on the analogous polybrominated dioxins and furans (PBDD/Fs) is scarce, partly due to the higher threshold to analytical access and unavailability of some standard materials. The analytical methodology developed here determined twelve planar PBDD/F congeners using 13Carbon labelled PBDD/F surrogates and high resolution mass spectrometric detection, and was extensively validated prior to the analysis of a range of commonly consumed Italian foods. The methodology also allowed simultaneous determination of PCDD/Fs and polychlorinated biphenyls (PCBs). The results show that PBDD/Fs occurred in different foods over a range of concentrations from <0.001 pg/g to 4.58 pg/g in fish. The dietary exposure (upper bound) of different Italian population groups, resulting from these occurrence levels was estimated using the toxic equivalency (TEQ) approach that is commonly used for dioxin-like contaminants and ranged from 0.17 to 0.42 pg TEQ/kg bodyweight/day (lower bound - 0.01 pg TEQ/kg bodyweight/day) depending on the population subgroup. Although precautionary, upper bound values may provide a more realistic estimate of toxicity as not all congeners and foods were measured. As expected, children were more highly exposed than adults due to lower body weight. These exposure levels were between a quarter and a third of that arising from the sum of PCDD/Fs and PCBs (0.61 to 1.38 pg WHO-TEQ/kg bodyweight/day), but they contribute to dioxin-like toxicity. If this data is considered in view of the revised tolerable dioxin-like dietary intake published by EFSA in 2018, it is evident that the tolerable weekly intake of 2 pg/kg bodyweight/week would be exceeded by some of the assessed population sub-groups, or all sub-groups if the cumulative intake is considered.

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