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背景:鉛暴露は、特に子供の間で世界中で最も懸念される最も懸念されるものの1つです。しかし、学齢期の子供たちの間の甲状腺の状態と関連する知能商のパフォーマンスに対する慢性鉛曝露の影響はとらえどころのないままでした。 目的:この研究の目的は、甲状腺ホルモン、アミノ酸神経伝達物質のバランス、および鉛亜鉛鉱山サイトの近くに住んでいる学齢期の子供の間で鉛暴露の影響を評価することでした。米の鉛レベル、母親の喫煙行動、食事摂取量などの他の要因も調査されました。 方法:この研究では、7〜12歳の合計255人の子供が募集されました。血中鉛濃度(BLL)、遊離トリオヨーロニン(FT3)、遊離甲状腺(FT4)および甲状腺刺激ホルモン(TSH)、およびグルタミン酸(GLU)、グルタミン(GLN)、γ-アミノ酸酸性酸などのアミノ酸神経伝達物質を含む甲状腺ホルモン(GABA)は、グラファイト炉の原子吸収を使用して測定されました分光法(GFAAS)、化学発光免疫測定法、高性能液クロマトグラフィ(HPLC)。Ravenの標準的なプログレッシブマトリックス(SPM)とアンケートを使用して、IQを決定し、関連する影響要因を収集しました。 結果:子供の平均BLLは84.8μg/Lでした。鉛中毒の発生(BLL≥100μg/Lと定義)は31.8%でした。鉛毒性のある子供の血清TSHレベルとIQは、鉛毒性のない患者よりも有意に低かった。鉛中毒を持つ女の子のGABAレベルは、鉛にさらされたグループのない女の子よりも高かった。相関分析により、BLLは血清TSHレベルと反比例していることが明らかになりました(r = -0.186、p <0.05)が、IQグレード(r = 0.147、p <0.05)と正に関連しています。さらに、BLLとGLUはIQと逆相関していました。さらに、この研究では、母親の喫煙の頻度(OR = 3.587、p <0.05)やboiledのない停滞した水道水(OR = 3.716、p <<<<<<<<<<<0.05);新鮮な果物や野菜(OR = 0.323、P <0.05)、および大豆製品(OR = 0.181、P <0.05)を食べると、鉛中毒から保護する可能性があります。 結論:鉛暴露は、学齢期の子供の血清TSH、GABAレベル、IQに影響します。良い生活習慣を開発し、環境を改善し、高品質のタンパク質と新鮮な野菜や果物の摂取量を増やすと、鉛中毒の状態が改善される可能性があります。
背景:鉛暴露は、特に子供の間で世界中で最も懸念される最も懸念されるものの1つです。しかし、学齢期の子供たちの間の甲状腺の状態と関連する知能商のパフォーマンスに対する慢性鉛曝露の影響はとらえどころのないままでした。 目的:この研究の目的は、甲状腺ホルモン、アミノ酸神経伝達物質のバランス、および鉛亜鉛鉱山サイトの近くに住んでいる学齢期の子供の間で鉛暴露の影響を評価することでした。米の鉛レベル、母親の喫煙行動、食事摂取量などの他の要因も調査されました。 方法:この研究では、7〜12歳の合計255人の子供が募集されました。血中鉛濃度(BLL)、遊離トリオヨーロニン(FT3)、遊離甲状腺(FT4)および甲状腺刺激ホルモン(TSH)、およびグルタミン酸(GLU)、グルタミン(GLN)、γ-アミノ酸酸性酸などのアミノ酸神経伝達物質を含む甲状腺ホルモン(GABA)は、グラファイト炉の原子吸収を使用して測定されました分光法(GFAAS)、化学発光免疫測定法、高性能液クロマトグラフィ(HPLC)。Ravenの標準的なプログレッシブマトリックス(SPM)とアンケートを使用して、IQを決定し、関連する影響要因を収集しました。 結果:子供の平均BLLは84.8μg/Lでした。鉛中毒の発生(BLL≥100μg/Lと定義)は31.8%でした。鉛毒性のある子供の血清TSHレベルとIQは、鉛毒性のない患者よりも有意に低かった。鉛中毒を持つ女の子のGABAレベルは、鉛にさらされたグループのない女の子よりも高かった。相関分析により、BLLは血清TSHレベルと反比例していることが明らかになりました(r = -0.186、p <0.05)が、IQグレード(r = 0.147、p <0.05)と正に関連しています。さらに、BLLとGLUはIQと逆相関していました。さらに、この研究では、母親の喫煙の頻度(OR = 3.587、p <0.05)やboiledのない停滞した水道水(OR = 3.716、p <<<<<<<<<<<0.05);新鮮な果物や野菜(OR = 0.323、P <0.05)、および大豆製品(OR = 0.181、P <0.05)を食べると、鉛中毒から保護する可能性があります。 結論:鉛暴露は、学齢期の子供の血清TSH、GABAレベル、IQに影響します。良い生活習慣を開発し、環境を改善し、高品質のタンパク質と新鮮な野菜や果物の摂取量を増やすと、鉛中毒の状態が改善される可能性があります。
BACKGROUND: Lead exposure is one of the most concerning public health problems worldwide, particularly among children. Yet the impact of chronic lead exposure on the thyroid status and related intelligence quotient performance among school-age children remained elusive. OBJECTIVE: The aim of this study was to evaluate the influence of lead exposure on the thyroid hormones, amino acid neurotransmitters balances, and intelligence quotient (IQ) among school-age children living nearby a lead-zinc mining site. Other factors such as rice lead levels, mothers' smoking behavior, and diet intake were also investigated. METHODS: A total of 255 children aged 7-12 years old were recruited in this study. Blood lead level (BLL), thyroid hormones including free triiodothyronine (FT3), free thyroxine (FT4) and thyroid stimulating hormone (TSH), and amino acid neurotransmitters such as glutamate (Glu), glutamine (Gln), and γ-aminobutyric acid (GABA) were measured using graphite furnace atomic absorption spectroscopy (GFAAS), chemiluminescence immunoassay, high performance liquid chromatography (HPLC). Raven's standard progressive matrices (SPM) and the questionnaire were used to determine IQ and collect related influence factors. RESULTS: The average BLL of children was 84.8 μg/L. The occurrence of lead intoxication (defined as the BLL ≥ 100 μg/L) was 31.8%. Serum TSH levels and IQ of lead-intoxicated children were significantly lower than those without lead toxicity. The GABA level of girls with the lead intoxication was higher than those with no lead-exposed group. Correlation analyses revealed that BLL were inversely associated with the serum TSH levels (R= -0.186, p < 0.05), but positively related with IQ grades (R = 0.147, p < 0.05). Moreover, BLL and Glu were inversely correlated with IQ. In addition, this study revealed four factors that may contribute to the incidence of lead intoxication among children, including the frequency of mother smoking (OR = 3.587, p < 0.05) and drinking un-boiled stagnant tap water (OR = 3.716, p < 0.05); eating fresh fruits and vegetables (OR = 0.323, p < 0.05) and soy products regularly (OR = 0.181, p < 0.05) may protect against lead intoxication. CONCLUSION: Lead exposure affects the serum TSH, GABA levels and IQ of school-aged children. Developing good living habits, improving environment, increasing the intake of high-quality protein and fresh vegetable and fruit may improve the condition of lead intoxication.
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