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この研究の目的は、ヒスチジンジペプチド含有量に対するβ-アラニン、L-ヒスチジン、およびカルノシンを補充した食事の効果と、鶏の乳房筋肉と血液の抗酸化状態をテストすることでした。1日齢のハバードフレックス雄鶏は、0.18%L-ヒスチジン(ExpH)、0.3%β-アラニン(Expa)を補充した対照飼料(C)とコントロールダイエット、L-ヒスチジン\の混合物の5つの治療に割り当てられました。β-アラニン(Exph+A)、および0.27%カルノシン(expcar)。28日後、抗酸化酵素活性(カタラーゼ(CAT)、グルタチオンペルオキシダーゼ(GPX)、スーパーオキシドジスムターゼ(SOD))、カルノシンおよびアンセリン含有量、アミノ酸プロファイル、抗ラジカルな活性について、鶏の乳房筋肉と血液サンプルを分析しました(ABTS、DPPH、酸化酸化剤(FRAP)の鉄還元)。この研究の結果は、カルノシンの補給が鶏の死体における体重と乳房の筋肉の共有を効果的に増加させることを示しました。β-アラニンの有無にかかわらずカルノシンとL-ヒスチジンの補給は、鶏の乳房筋のカルノシン含有量を最大20%増加させました(P = 0.003)が、ブーストは潜在的な抗酸化能とアミノ酸含有量に影響を与えるには低すぎるようです。β-アラニン濃縮食は、鶏肉血清のジペプチド濃度を低下させ(p = 0.002)、対照群に関連して鶏の乳房筋肉の活性化カタラーゼ(p = 0.003)でした。鶏肉のヒスチジンまたはジペプチドの補給は、抗酸化剤の総潜在性に異なる影響を与えたと結論付けることができます。乳房筋肉では、ジペプチド含有量を増加させ、血球堆積物(赤血球が豊富)で、SODおよびGPX活性の増加が観察されました。
この研究の目的は、ヒスチジンジペプチド含有量に対するβ-アラニン、L-ヒスチジン、およびカルノシンを補充した食事の効果と、鶏の乳房筋肉と血液の抗酸化状態をテストすることでした。1日齢のハバードフレックス雄鶏は、0.18%L-ヒスチジン(ExpH)、0.3%β-アラニン(Expa)を補充した対照飼料(C)とコントロールダイエット、L-ヒスチジン\の混合物の5つの治療に割り当てられました。β-アラニン(Exph+A)、および0.27%カルノシン(expcar)。28日後、抗酸化酵素活性(カタラーゼ(CAT)、グルタチオンペルオキシダーゼ(GPX)、スーパーオキシドジスムターゼ(SOD))、カルノシンおよびアンセリン含有量、アミノ酸プロファイル、抗ラジカルな活性について、鶏の乳房筋肉と血液サンプルを分析しました(ABTS、DPPH、酸化酸化剤(FRAP)の鉄還元)。この研究の結果は、カルノシンの補給が鶏の死体における体重と乳房の筋肉の共有を効果的に増加させることを示しました。β-アラニンの有無にかかわらずカルノシンとL-ヒスチジンの補給は、鶏の乳房筋のカルノシン含有量を最大20%増加させました(P = 0.003)が、ブーストは潜在的な抗酸化能とアミノ酸含有量に影響を与えるには低すぎるようです。β-アラニン濃縮食は、鶏肉血清のジペプチド濃度を低下させ(p = 0.002)、対照群に関連して鶏の乳房筋肉の活性化カタラーゼ(p = 0.003)でした。鶏肉のヒスチジンまたはジペプチドの補給は、抗酸化剤の総潜在性に異なる影響を与えたと結論付けることができます。乳房筋肉では、ジペプチド含有量を増加させ、血球堆積物(赤血球が豊富)で、SODおよびGPX活性の増加が観察されました。
The objective of the study was to test the effect of diets supplemented with β-alanine, L-histidine, and carnosine on the histidine dipeptide content and the antioxidative status of chicken breast muscles and blood. One-day-old Hubbard Flex male chickens were assigned to five treatments: control diet (C) and control diet supplemented with 0.18% L-histidine (ExpH), 0.3% β-alanine (ExpA), a mix of L-histidine\β-alanine (ExpH+A), and 0.27% carnosine (ExpCar). After 28 days, chicken breast muscles and blood samples were analyzed for the antioxidant enzyme activity (catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx), superoxide dismutase (SOD)), carnosine and anserine content, amino acid profile, and anti-radical activity (ABTS, DPPH, ferric reducing antioxidant power (FRAP)). The results of the study showed that carnosine supplementation effectively increased body weight and breast muscle share in chicken carcasses. Carnosine and L-histidine supplementation with or without β-alanine increased carnosine content in chicken breast muscles up to 20% (p = 0.003), but the boost seems to be too low to affect the potential antioxidant capacity and amino acid content. The β-alanine-enriched diet lowered dipeptide concentration in chicken blood serum (p = 0.002) and activated catalase in chicken breast muscles in relation to the control group (p = 0.003). It can be concluded that histidine or dipeptide supplementation of chicken diets differently affected the total antioxidant potential: in breast muscles, it increased dipeptide content, while in blood cell sediment (rich in erythrocytes), increased SOD and GPx activities were observed.
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