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Advances in lipid research19870101Vol.22issue()

ハイパーレスポンダーとハイパーレスポンダー:食事の変化に対する血清コレステロール濃度の反応の個人差

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文献タイプ:
  • Comparative Study
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Review
概要
Abstract

コレステロールが豊富な食事をランダムに育てた動物に摂食すると、血清コレステロールの反応に著しい個人間の違いが生じます。特定の動物は小さな反応(低応答者)のみを示し、一方、他の動物は高程度の高コレステロール血症(ハイパーレスポンダー)を発症します。食物コレステロールに対する感受性が異なるウサギ、ラット、マウスの近交系株が利用可能です。これらの動物、およびサルでは、高コレステロール食への反応性は強い遺伝的基盤を持っています。ハイパーとハイポンダーの存在は、実験動物のように顕著ではありませんが、人間にも保持されます。同じ被験者の繰り返しの試験は、コレステロールの摂取量の増加に対して一貫して低いまたは高い反応を持つ人が存在することを示しています。しかし、血清コレステロールのレベルの「自発的な」食事に依存しない個人内変動は、血清コレステロールの反応の人間間変動を著しく膨らませます。どちらのバリエーションも同じ大きさです。食事性コレステロールに対する低反応性および高反応性は、食事の他の高コレステロール血症成分にまで及びます。人間とウサギでは、食事性コレステロールに対する過敏性は、食事性飽和脂肪酸に対する反応性に関連しています。食事コレステロールの低反応性および高反応性の根底にあるメカニズムは、まだ解明されていません。利用可能なデータに基づいて、ハイパーレスポンダーでは、反応性低下と比較して、コレステロール消費後の低密度リポタンパク質(LDL)またはその前駆体のコレステロールの肝式流出が高いことを提案します。これは、コレステロール生合成の不十分な阻害および/またはハイパーレスポンダーにおけるコレステロール吸収の大容量によって引き起こされる可能性があります。LDL生産の刺激は、血清中のLDLコレステロールの増加を占めています。ハイパーレスポンダーですでに減少している可能性のある肝臓LDL受容体の数は、ダウンレギュレーションによりさらに減少します。受容体を介したLDLクリアランスは減少しますが、LDLコレステロールのレベルが増加するため、受容体を介して細胞と受容体に依存しない経路によって採取されたLDLコレステロールの絶対量が増加します。このようにして、LDL産生がLDL異化と等しい新しい平衡に達します。低反応性および高反応性の現象は、食事によって血清コレステロールを下げようとする被験者にカウンセリングすることに影響を与える可能性があります。ただし、真のハイパーおよびハイパー応答者の同定は、血清コレステロールのレベルの個人内変動によって大幅に妨げられています。ハイパーレスポンダーを区別するための簡単なテストはありません。(400語で切り捨てられた要約)

コレステロールが豊富な食事をランダムに育てた動物に摂食すると、血清コレステロールの反応に著しい個人間の違いが生じます。特定の動物は小さな反応(低応答者)のみを示し、一方、他の動物は高程度の高コレステロール血症(ハイパーレスポンダー)を発症します。食物コレステロールに対する感受性が異なるウサギ、ラット、マウスの近交系株が利用可能です。これらの動物、およびサルでは、高コレステロール食への反応性は強い遺伝的基盤を持っています。ハイパーとハイポンダーの存在は、実験動物のように顕著ではありませんが、人間にも保持されます。同じ被験者の繰り返しの試験は、コレステロールの摂取量の増加に対して一貫して低いまたは高い反応を持つ人が存在することを示しています。しかし、血清コレステロールのレベルの「自発的な」食事に依存しない個人内変動は、血清コレステロールの反応の人間間変動を著しく膨らませます。どちらのバリエーションも同じ大きさです。食事性コレステロールに対する低反応性および高反応性は、食事の他の高コレステロール血症成分にまで及びます。人間とウサギでは、食事性コレステロールに対する過敏性は、食事性飽和脂肪酸に対する反応性に関連しています。食事コレステロールの低反応性および高反応性の根底にあるメカニズムは、まだ解明されていません。利用可能なデータに基づいて、ハイパーレスポンダーでは、反応性低下と比較して、コレステロール消費後の低密度リポタンパク質(LDL)またはその前駆体のコレステロールの肝式流出が高いことを提案します。これは、コレステロール生合成の不十分な阻害および/またはハイパーレスポンダーにおけるコレステロール吸収の大容量によって引き起こされる可能性があります。LDL生産の刺激は、血清中のLDLコレステロールの増加を占めています。ハイパーレスポンダーですでに減少している可能性のある肝臓LDL受容体の数は、ダウンレギュレーションによりさらに減少します。受容体を介したLDLクリアランスは減少しますが、LDLコレステロールのレベルが増加するため、受容体を介して細胞と受容体に依存しない経路によって採取されたLDLコレステロールの絶対量が増加します。このようにして、LDL産生がLDL異化と等しい新しい平衡に達します。低反応性および高反応性の現象は、食事によって血清コレステロールを下げようとする被験者にカウンセリングすることに影響を与える可能性があります。ただし、真のハイパーおよびハイパー応答者の同定は、血清コレステロールのレベルの個人内変動によって大幅に妨げられています。ハイパーレスポンダーを区別するための簡単なテストはありません。(400語で切り捨てられた要約)

The feeding of cholesterol-rich diets to random-bred animals results in marked interindividual differences in the response of serum cholesterol. Certain animals show only small responses (hyporesponders), whereas others develop high degrees of hypercholesterolemia (hyperresponders). Inbred strains of rabbits, rats, and mice differing in their sensitivity to dietary cholesterol are available. In these animals, and also in monkeys, the responsiveness to high-cholesterol diets has a strong genetic basis. The existence of hyper- and hyporesponders also holds in humans, though not as pronounced as in laboratory animals. Repeated trials with the same subjects have shown that persons exist with a consistently low or high response to increased intakes of cholesterol. However, "spontaneous," diet-independent within-person variations in the level of serum cholesterol markedly inflate the between-person variation in the response of serum cholesterol; both variations are of the same order of magnitude. Hypo- and hyperresponsiveness to dietary cholesterol extends to other hypercholesterolemic components of the diet. In humans and rabbits hyperresponsiveness to dietary cholesterol is associated with responsiveness to dietary saturated fatty acids. The mechanisms underlying hypo- and hyperresponsiveness to dietary cholesterol have not yet been unraveled. On the basis of available data, we propose that in hyperresponders, compared with hyporesponders, there is a higher hepatic efflux of cholesterol in low-density lipoproteins (LDL), or its precursors, after cholesterol consumption. This may be caused by insufficient inhibition of cholesterol biosynthesis and/or the high capacity of cholesterol absorption in the hyperresponders. The stimulation of LDL production accounts for the increase in LDL cholesterol in serum. The number of hepatic LDL receptors, which may be already decreased in hyperresponders, will decrease further through down-regulation. The receptor-mediated LDL clearance decreases, but the absolute amount of LDL cholesterol taken up by the cells via the receptor and by the receptor-independent pathway increases because of the increased level of LDL cholesterol. In this way a new equilibrium is reached in which LDL production equals LDL catabolism. The phenomenon of hypo- and hyperresponsiveness may have implications for counseling subjects who attempt to lower their serum cholesterol by diet. However, identification of true hyper- and hyporesponders is greatly hampered by within-person fluctuations of the level of serum cholesterol. No simple test is available to discriminate hypo- from hyperresponders.(ABSTRACT TRUNCATED AT 400 WORDS)

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