著名医師による解説が無料で読めます
すると翻訳の精度が向上します
ルテインは、食事によって独占的に提供されるキサントフィルカロテノイドであり、保護機能と人間の健康に有益な影響を及ぼします。ルテインでの補給は、推奨される毎日の食事摂取に到達するために必要です。しかし、この親油性栄養素には溶解度が低く、生物学的利用能が低いため、食品や飲料へのルテインの導入は本当の課題です。この研究では、スフィンゴソームと呼ばれる卵スフィンゴミエリン(ESM)小胞の能力を調査して、ルテインを二重層に溶解することを調査しました。ESM二層の熱および構造特性は、微分スキャン熱量測定(DSC)および温度制御されたX線回折(XRD)により、さまざまな量のルテインの存在下で調べられ、微小鏡検査技術によってスフィンゴソームとルテイン結晶の構造が観察されました。ESM二重層は、相転移温度TM = 39.6°Cを超える液体Lα相、およびESMスフィンゴソームが測定値を示し、ファセットされたTM未満のラメラリップルPβ '位相にありました。ルテイン分子は、構造的な混乱を引き起こしたESMビライヤーに正常に組み込まれました。ESM/ルテイン90/10%mol(91.8/8.2%wt; 89 mgルテイン/g esm)の場合、ルテイン充填ESM小胞と一緒に水相にルテイン結晶の形成とともにルテイン分配が発生しました。この研究では、卵スフィンゴソームなどの新しい脂質キャリアがルテインを可溶化する能力を強調し、健康上の利点を提供する効果的なルテイン強化機能食品と飲料の製剤の視点を開きます。
ルテインは、食事によって独占的に提供されるキサントフィルカロテノイドであり、保護機能と人間の健康に有益な影響を及ぼします。ルテインでの補給は、推奨される毎日の食事摂取に到達するために必要です。しかし、この親油性栄養素には溶解度が低く、生物学的利用能が低いため、食品や飲料へのルテインの導入は本当の課題です。この研究では、スフィンゴソームと呼ばれる卵スフィンゴミエリン(ESM)小胞の能力を調査して、ルテインを二重層に溶解することを調査しました。ESM二層の熱および構造特性は、微分スキャン熱量測定(DSC)および温度制御されたX線回折(XRD)により、さまざまな量のルテインの存在下で調べられ、微小鏡検査技術によってスフィンゴソームとルテイン結晶の構造が観察されました。ESM二重層は、相転移温度TM = 39.6°Cを超える液体Lα相、およびESMスフィンゴソームが測定値を示し、ファセットされたTM未満のラメラリップルPβ '位相にありました。ルテイン分子は、構造的な混乱を引き起こしたESMビライヤーに正常に組み込まれました。ESM/ルテイン90/10%mol(91.8/8.2%wt; 89 mgルテイン/g esm)の場合、ルテイン充填ESM小胞と一緒に水相にルテイン結晶の形成とともにルテイン分配が発生しました。この研究では、卵スフィンゴソームなどの新しい脂質キャリアがルテインを可溶化する能力を強調し、健康上の利点を提供する効果的なルテイン強化機能食品と飲料の製剤の視点を開きます。
Lutein is a xanthophyll carotenoid provided exclusively by the diet, that has protective functions and beneficial effects on human health. Supplementation in lutein is necessary to reach the recommended daily dietary intake. However, the introduction of lutein into foods and beverages is a real challenge since this lipophilic nutrient has a poor aqueous solubility and a low bioavailability. In this study, we investigated the capacity of egg-sphingomyelin (ESM) vesicles called sphingosomes to solubilise lutein into the bilayers. The thermal and structural properties of ESM bilayers were examined in presence of various amounts of lutein by differential scanning calorimetry (DSC) and temperature-controlled X-ray diffraction (XRD), the structures of sphingosomes and lutein crystals were observed by microscopic techniques. ESM bilayers were in the fluid Lα phase above the phase transition temperature Tm = 39.6 °C and in the lamellar ripple Pβ' phase below Tm where ESM sphingosomes exhibited ondulations and were facetted. Lutein molecules were successfully incorporated into the ESM bilayers where they induced a structural disorganisation. For ESM/lutein 90/10 %mol (91.8/8.2 %wt; 89 mg lutein / g ESM), lutein partitioning occured with the formation of lutein crystals in the aqueous phase together with lutein-loaded ESM vesicles. This study highlighted the capacity of new lipid carriers such as egg-sphingosomes to solubilise lutein and opens perspectives for the formulation of effective lutein-fortified functionnal foods and beverages providing health benefits.
医師のための臨床サポートサービス
ヒポクラ x マイナビのご紹介
無料会員登録していただくと、さらに便利で効率的な検索が可能になります。