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Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny20200101Vol.71issue(4)

選択された穀物と穀物ベースの製品によるニッケル摂取への暴露の評価

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

背景:穀物とその製品は、世界中の食事の基本的な要素の1つです。それらの消費は、各国の食習慣によって異なります。健康の観点からは貴重な成分とは別に、これらの製品は汚染物質の供給源でもあります。欧州食品安全局(EFSA)には、人口のさまざまなグループによるニッケルへの食事曝露への主な貢献者のグループにこれらの食料品が含まれていました。 目的:研究の目的は、ポーランドで市販されている穀物と選択された穀物製品のニッケル含有量を決定し、これらの食材で消費者のニッケル摂取への露出を評価することでした。 材料と方法:貿易の穀物と穀物製品の合計56のサンプルがテストされました。ニッケル含有量は、グラファイト炉の霧化(GFAAS)を備えた原子吸収分光測定によるサンプルのマイクロ波石灰化後に決定されました。人口の異なるグループの推定された暴露を評価し、1日あたり13μg/kg体重(b.w.)での更新されたリスク評価に基づいて、欧州食品安全局によって確立された許容可能な毎日の摂取量(TDI)値と比較しました。 結果:穀物の調査されたサンプルでの平均(MB)および95パーセンタイル(MB)ニッケル含有量は、0.66 mg/kgおよび1.93 mg/kgでした。分析された穀物のサンプルにおけるNiの平均含有量は1.16 mg/kgでした。得られた結果は、このグループの製品で、ライ麦の0.10 mg/kgからキビの4.80 mg/kgの範囲でした。穀物製品のグループでは、ニッケルの平均(MB)濃度は0.61 mg/kg(95thパーセンタイル(MB)1.84 mg/kg)でした。最も高いニッケルレベルは、他の穀物ベースの製品と比較して、ブラン、グローチ、フレークのサンプルで決定されました。穀物製品のグループにおけるNIの最高の含有量は、ローストされたソバ1.81 mg/kgおよびOATフレーク2.53 mg/kgのサンプルに含まれていました。大麦の溝や小麦粉でも、ニッケル含有量が大幅に低いことが観察されました。穀物と穀物ベースの製品によるニッケル摂取に対する成人と子供の推定平均曝露は、TDIの1.1%から13.4%の範囲であり、消費者の健康リスクをもたらしませんでした。 結論:得られた結果に基づいて、個々のサンプルの汚染が有意であったとしても、穀物とその製品のテスト済みサンプルのニッケル含有量は健康上のリスクをもたらさないことがわかりました。

背景:穀物とその製品は、世界中の食事の基本的な要素の1つです。それらの消費は、各国の食習慣によって異なります。健康の観点からは貴重な成分とは別に、これらの製品は汚染物質の供給源でもあります。欧州食品安全局(EFSA)には、人口のさまざまなグループによるニッケルへの食事曝露への主な貢献者のグループにこれらの食料品が含まれていました。 目的:研究の目的は、ポーランドで市販されている穀物と選択された穀物製品のニッケル含有量を決定し、これらの食材で消費者のニッケル摂取への露出を評価することでした。 材料と方法:貿易の穀物と穀物製品の合計56のサンプルがテストされました。ニッケル含有量は、グラファイト炉の霧化(GFAAS)を備えた原子吸収分光測定によるサンプルのマイクロ波石灰化後に決定されました。人口の異なるグループの推定された暴露を評価し、1日あたり13μg/kg体重(b.w.)での更新されたリスク評価に基づいて、欧州食品安全局によって確立された許容可能な毎日の摂取量(TDI)値と比較しました。 結果:穀物の調査されたサンプルでの平均(MB)および95パーセンタイル(MB)ニッケル含有量は、0.66 mg/kgおよび1.93 mg/kgでした。分析された穀物のサンプルにおけるNiの平均含有量は1.16 mg/kgでした。得られた結果は、このグループの製品で、ライ麦の0.10 mg/kgからキビの4.80 mg/kgの範囲でした。穀物製品のグループでは、ニッケルの平均(MB)濃度は0.61 mg/kg(95thパーセンタイル(MB)1.84 mg/kg)でした。最も高いニッケルレベルは、他の穀物ベースの製品と比較して、ブラン、グローチ、フレークのサンプルで決定されました。穀物製品のグループにおけるNIの最高の含有量は、ローストされたソバ1.81 mg/kgおよびOATフレーク2.53 mg/kgのサンプルに含まれていました。大麦の溝や小麦粉でも、ニッケル含有量が大幅に低いことが観察されました。穀物と穀物ベースの製品によるニッケル摂取に対する成人と子供の推定平均曝露は、TDIの1.1%から13.4%の範囲であり、消費者の健康リスクをもたらしませんでした。 結論:得られた結果に基づいて、個々のサンプルの汚染が有意であったとしても、穀物とその製品のテスト済みサンプルのニッケル含有量は健康上のリスクをもたらさないことがわかりました。

BACKGROUND: Cereal grains and their products are among the basic components of the diet all over the world. Their consumption varies depending on the dietary habits in each country. Apart from ingredients valuable from a health point of view, these products can also be a source of contaminants. The European Food Safety Authority (EFSA) included these foodstuffs in the group of main contributors to the dietary exposure to nickel by different groups of the population. OBJECTIVE: The aim of the studies was to determine the nickel content in cereal grains and selected cereal products commercially available in Poland and to assess the exposure of consumers to nickel intake with these foodstuffs. MATERIAL AND METHODS: A total of 56 samples of cereal grain and cereal products from trade were tested. Nickel content was determined after microwave mineralization of the samples by atomic absorption spectrometry with a graphite furnace atomization (GFAAS). The estimated exposure for the different groups of the population was assessed and compared with the Tolerable Daily Intake (TDI) value established by the European Food Safety Authority based on an updated risk assessment at 13 μg/kg body weight (b.w.) per day. RESULTS: The mean (MB) and 95th percentile (MB) nickel content in investigated samples of cereal grains and their products were 0.66 mg/kg and 1.93 mg/kg. The mean content of Ni in the analyzed samples of grains was 1.16 mg/kg. Obtained results in this group of products ranged from 0.10 mg/kg for rye to 4.80 mg/kg for millet. In the group of grain products, the mean (MB) concentration of nickel was 0.61 mg/kg (95th percentile (MB) 1.84 mg/kg). The highest nickel level was determined in the samples of bran, groats, and flakes compared to other grain-based products. The highest content of Ni in the group of cereal products was found in the samples of roasted buckwheat 1.81 mg/kg and oat flakes 2.53 mg/kg. Significantly lower nickel content was observed in barley groats as well as for pasta and flour. The estimated average exposure of adults and children to nickel intake with grains and grain-based products ranged from 1.1% to 13.4% of TDI and it does not pose a health risk for consumers. CONCLUSIONS: Based on the obtained results, it was found that the nickel content in the tested samples of cereals and their products does not pose a health risk, even though the contamination of individual samples was significant.

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