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この研究では、熱安定性(D値と低温殺菌)と胞子形成と非散布形成プロバイオティクス株の胃酸耐性が評価されました。Bacillus coagulans MTCC 5856胞子は、他の菌菌株や乳酸菌種と比較した場合、最も高い熱抵抗(90°CでD値35.71)を示しました。B. coagulans株は、ラクトバチルス株と比較して、シミュレートされた胃液(pH 1.3、1.5、および2.0)に対して有意に高い耐性を示しました。また、チャパティ(全粒小麦粉ベースのフラットブレッド)(88.94%の生存率)および小麦麺(および94.56%の生存率)の調理条件に対する高い耐性を示し、食品加工中の顕著な熱抵抗を示唆しています。さらに、B。CoagulansMTCC 5856は、マイクロ波調理条件(300秒、260°C)の後に73%の生存率を保持し、低温殺菌温度(420分、72°C)で牛乳とジュースで98.52%を保持しました。したがって、B。CoagulansMTCC 5856は、胃酸と高温(90°C)に対する優れた耐性を明確に実証し、それによって高温処理が関与する機能性食品(牛乳、フルーツジュース、チャパティ、小麦麺)に拡張された用途を示唆しています。
この研究では、熱安定性(D値と低温殺菌)と胞子形成と非散布形成プロバイオティクス株の胃酸耐性が評価されました。Bacillus coagulans MTCC 5856胞子は、他の菌菌株や乳酸菌種と比較した場合、最も高い熱抵抗(90°CでD値35.71)を示しました。B. coagulans株は、ラクトバチルス株と比較して、シミュレートされた胃液(pH 1.3、1.5、および2.0)に対して有意に高い耐性を示しました。また、チャパティ(全粒小麦粉ベースのフラットブレッド)(88.94%の生存率)および小麦麺(および94.56%の生存率)の調理条件に対する高い耐性を示し、食品加工中の顕著な熱抵抗を示唆しています。さらに、B。CoagulansMTCC 5856は、マイクロ波調理条件(300秒、260°C)の後に73%の生存率を保持し、低温殺菌温度(420分、72°C)で牛乳とジュースで98.52%を保持しました。したがって、B。CoagulansMTCC 5856は、胃酸と高温(90°C)に対する優れた耐性を明確に実証し、それによって高温処理が関与する機能性食品(牛乳、フルーツジュース、チャパティ、小麦麺)に拡張された用途を示唆しています。
Thermal stability (D-value and pasteurization) and gastric acid resistance of spore forming and nonspore forming probiotic strains were evaluated in this study. Bacillus coagulans MTCC 5856 spores showed highest thermal resistance (D-value 35.71 at 90 °C) when compared with other Bacillus strains and Lactobacillus species. B. coagulans strains exhibited significantly higher resistance to simulated gastric juice (pH 1.3, 1.5, and 2.0) compared to Lactobacillus strains. It also showed high resistance to cooking conditions of chapati (whole wheat flour-based flatbread) (88.94% viability) and wheat noodles (and 94.56% viability), suggesting remarkable thermal resistance during food processing. Furthermore, B. coagulans MTCC 5856 retained 73% viability after microwave cooking conditions (300 s, at 260 °C) and 98.52% in milk and juice at pasteurization temperature (420 min, at 72 °C). Thus, B. coagulans MTCC 5856 clearly demonstrated excellent resistance to gastric acid and high temperature (90 °C), thereby suggesting its extended application in functional foods (milk, fruit juices, chapati, and wheat noodles) wherein high temperature processing is involved.
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