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Journal of environmental science and health. Part. B, Pesticides, food contaminants, and agricultural wastes20210101Vol.56issue(4)

苦いアプリコットの種の消費は、女性の脂質と内分泌プロファイルに影響を与えます

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文献タイプ:
  • Clinical Trial
  • Journal Article
概要
Abstract

自然産物は、人間の健康に対する合成食品添加剤の悪影響の影響の可能性と消費者の認識の増加のために、人間の食事の注目を集めています。アプリコットの種子にはさまざまな生物活性成分が含まれており、その消費は慢性疾患のリスクの低下に関連しています。本研究の目的は、生殖年齢のスロバキア人女性(n = 18、41.60±11.28歳)の血液脂質と内分泌プロファイルに対する苦いアプリコット種子の消費の影響を評価することでした。ボランティアは、42日間、毎日8〜12用量に分割された苦いアプリコット種子の体重60 mg.kg-1を消費しました。実験中に、3つの採血が行われました(実験の開始時に - 0日目、および消費の21日後および42日後のアプリコット種子)。脂質プロファイルは、総コレステロール(T-C、酵素測光法)、低密度コレステロール(LDL-C、フライドワルド方程式を使用して計算)、高密度コレステロール(HDL-C、直接クリアランス法)、トリグリセリド(TG、酵素結節性法)の観点から測定されました。ホルモン(LH)、プロラクチン(PRL)、プロゲステロン(P4)、17β-エストラジオール(E2)、テストステロン、およびアンドロステンジオンはELISAによって評価されました。T-C、HDL-C、およびT-Cの血中濃度は有意に変化しませんでしたが(P> 0.05)、LDL-Cのレベルは42日後に大幅に減少しました(P <0.05)。一方、21日後にT-CとTGの有意な(P <0.05)増加がありました。LH、PRL、P4、およびE2のレベルは42日後に変化しなかったが、FSH、テストステロン、およびアンドロステンジオンの血中濃度は有意に増加した(P <0.05)。PRLとテストステロンのレベルは大幅に増加し(P <0.05)、21日間のアプリコット種子消費後にE2が大幅に減少しました。この研究は、アプリコット種子の毎日の消費が生殖年齢の女性の血漿脂質と内分泌プロファイルに影響を与える可能性があることを示唆しています。

自然産物は、人間の健康に対する合成食品添加剤の悪影響の影響の可能性と消費者の認識の増加のために、人間の食事の注目を集めています。アプリコットの種子にはさまざまな生物活性成分が含まれており、その消費は慢性疾患のリスクの低下に関連しています。本研究の目的は、生殖年齢のスロバキア人女性(n = 18、41.60±11.28歳)の血液脂質と内分泌プロファイルに対する苦いアプリコット種子の消費の影響を評価することでした。ボランティアは、42日間、毎日8〜12用量に分割された苦いアプリコット種子の体重60 mg.kg-1を消費しました。実験中に、3つの採血が行われました(実験の開始時に - 0日目、および消費の21日後および42日後のアプリコット種子)。脂質プロファイルは、総コレステロール(T-C、酵素測光法)、低密度コレステロール(LDL-C、フライドワルド方程式を使用して計算)、高密度コレステロール(HDL-C、直接クリアランス法)、トリグリセリド(TG、酵素結節性法)の観点から測定されました。ホルモン(LH)、プロラクチン(PRL)、プロゲステロン(P4)、17β-エストラジオール(E2)、テストステロン、およびアンドロステンジオンはELISAによって評価されました。T-C、HDL-C、およびT-Cの血中濃度は有意に変化しませんでしたが(P> 0.05)、LDL-Cのレベルは42日後に大幅に減少しました(P <0.05)。一方、21日後にT-CとTGの有意な(P <0.05)増加がありました。LH、PRL、P4、およびE2のレベルは42日後に変化しなかったが、FSH、テストステロン、およびアンドロステンジオンの血中濃度は有意に増加した(P <0.05)。PRLとテストステロンのレベルは大幅に増加し(P <0.05)、21日間のアプリコット種子消費後にE2が大幅に減少しました。この研究は、アプリコット種子の毎日の消費が生殖年齢の女性の血漿脂質と内分泌プロファイルに影響を与える可能性があることを示唆しています。

Natural products have been attracting increasing attention in human diet, both due to the possible negative effects of synthetic food additives on human health and the increased consumer perception. Apricot seeds contain a wide variety of bioactive components and their consumption is associated with a reduced risk of chronic diseases. The objective of the present study was to evaluate the effect of consumption of bitter apricot seeds on blood lipid and endocrine profile in Slovak women (n = 18, 41.60 ± 11.28 years) of reproductive age. Volunteers consumed 60 mg.kg-1 of body weight of bitter apricot seeds divided into 8-12 doses daily for 42 days. During the experiment, three blood collections were carried out (at the beginning of the experiment - day 0, and after 21 and 42 days of consumption apricot seeds). Lipid profile was measured in terms of - total cholesterol (T-C, enzymatic photometric method), low-density cholesterol (LDL-C, calculated using the Friedewald equation), high-density cholesterol (HDL-C, direct clearance method), triglycerides (TG, enzymatic colorimetric method) whereas endocrine profile - follicle stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH), prolactin (PRL), progesterone (P4), 17β-estradiol (E2), testosterone, and androstenedione was assessed by ELISA. The blood levels of T-C, HDL-C and T-C did not change significantly (P > 0.05), however, the level of LDL-C decreased significantly (P < 0.05) after 42 days. On the other hand, there was a significant (P < 0.05) increase of T-C and TG after 21 days. The blood level of FSH, testosterone and androstenedione increased significantly (P < 0.05) although the levels of LH, PRL, P4 and E2 did not change (P > 0.05) after 42 days. The level of PRL and testosterone significantly (P < 0.05) increased and E2 significantly decreased after 21 days of apricot seeds consumption. The study suggests that daily consumption of apricot seeds may affect plasma lipid and endocrine profile in women of reproductive age.

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