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Molecules (Basel, Switzerland)2021Feb25Vol.26issue(5)

プロポリス、蜂の蜂蜜、およびその成分は、コロナウイルス疾患2019(Covid-19)から保護されています:in silico、in vitro、および臨床研究のレビュー

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Review
概要
Abstract

コロナウイルス疾患2019(Covid-19)の病原性と高致死性にもかかわらず、現在の瞬間まで特定の抗ウイルス治療は存在しません。ミツバチ製品などの免疫促進電位を持つ天然剤は、治療の可能性として調査されています。ミツバチの蜂蜜とプロポリスは、強力な抗菌薬、殺菌、抗ウイルス、抗炎症、免疫調節、および抗酸化活性を発現する生物活性化合物が豊富です。このレビューでは、重度の急性呼吸器症候群コロナウイルス-2に感染した人の予防的または補助的治療としてこれらの便利な製品の使用を最適化することを目的として、ミツバチの蜂蜜とプロポリスの抗コビッド-19効果の文献を調べました(SARS-2-COV-2)。分子シミュレーションは、プロポリスと蜂蜜のフラボノイド(例えば、ルチン、ナリンギン、カフェ酸フェニルエステル、ルテオリン、およびアルテピリンC)が宿主細胞のウイルススパイク融合を阻害する可能性があることを示しています。強力な抗ウイルス薬レムセビル、ルチン、プロポリスエタノール抽出物、およびプロポリスリポソームと同様に、in vitroでSARS-COV-2の非構造タンパク質を阻害し、これらの化合物とナリンリン酸はVero E6細胞でSARS-COV-2感染を阻害しました。ナノキャリアによって送達されるプロポリス抽出物は、エタノール抽出物よりもSARS-COV-2に対してより良い抗ウイルス効果を示します。並んで、グリーンブラジルのプロポリスまたは蜂蜜とニゲラサティバの組み合わせを受けた入院Covid-19患者は、以前のウイルスクリアランス、症状の回復、病院からの退院、および標準的なケアを受けている対応者よりも死亡率が少ないことを示しました。したがって、Covid-19の補助処理としてのミツバチ製品を使用すると、有益な効果が生じる可能性があります。将来の研究で考慮すべき治療結果と問題への影響について説明します。

コロナウイルス疾患2019(Covid-19)の病原性と高致死性にもかかわらず、現在の瞬間まで特定の抗ウイルス治療は存在しません。ミツバチ製品などの免疫促進電位を持つ天然剤は、治療の可能性として調査されています。ミツバチの蜂蜜とプロポリスは、強力な抗菌薬、殺菌、抗ウイルス、抗炎症、免疫調節、および抗酸化活性を発現する生物活性化合物が豊富です。このレビューでは、重度の急性呼吸器症候群コロナウイルス-2に感染した人の予防的または補助的治療としてこれらの便利な製品の使用を最適化することを目的として、ミツバチの蜂蜜とプロポリスの抗コビッド-19効果の文献を調べました(SARS-2-COV-2)。分子シミュレーションは、プロポリスと蜂蜜のフラボノイド(例えば、ルチン、ナリンギン、カフェ酸フェニルエステル、ルテオリン、およびアルテピリンC)が宿主細胞のウイルススパイク融合を阻害する可能性があることを示しています。強力な抗ウイルス薬レムセビル、ルチン、プロポリスエタノール抽出物、およびプロポリスリポソームと同様に、in vitroでSARS-COV-2の非構造タンパク質を阻害し、これらの化合物とナリンリン酸はVero E6細胞でSARS-COV-2感染を阻害しました。ナノキャリアによって送達されるプロポリス抽出物は、エタノール抽出物よりもSARS-COV-2に対してより良い抗ウイルス効果を示します。並んで、グリーンブラジルのプロポリスまたは蜂蜜とニゲラサティバの組み合わせを受けた入院Covid-19患者は、以前のウイルスクリアランス、症状の回復、病院からの退院、および標準的なケアを受けている対応者よりも死亡率が少ないことを示しました。したがって、Covid-19の補助処理としてのミツバチ製品を使用すると、有益な効果が生じる可能性があります。将来の研究で考慮すべき治療結果と問題への影響について説明します。

Despite the virulence and high fatality of coronavirus disease 2019 (COVID-19), no specific antiviral treatment exists until the current moment. Natural agents with immune-promoting potentials such as bee products are being explored as possible treatments. Bee honey and propolis are rich in bioactive compounds that express strong antimicrobial, bactericidal, antiviral, anti-inflammatory, immunomodulatory, and antioxidant activities. This review examined the literature for the anti-COVID-19 effects of bee honey and propolis, with the aim of optimizing the use of these handy products as prophylactic or adjuvant treatments for people infected with severe acute respiratory syndrome-coronavirus-2 (SARS-CoV-2). Molecular simulations show that flavonoids in propolis and honey (e.g., rutin, naringin, caffeic acid phenyl ester, luteolin, and artepillin C) may inhibit viral spike fusion in host cells, viral-host interactions that trigger the cytokine storm, and viral replication. Similar to the potent antiviral drug remdesivir, rutin, propolis ethanolic extract, and propolis liposomes inhibited non-structural proteins of SARS-CoV-2 in vitro, and these compounds along with naringin inhibited SARS-CoV-2 infection in Vero E6 cells. Propolis extracts delivered by nanocarriers exhibit better antiviral effects against SARS-CoV-2 than ethanolic extracts. In line, hospitalized COVID-19 patients receiving green Brazilian propolis or a combination of honey and Nigella sativa exhibited earlier viral clearance, symptom recovery, discharge from the hospital as well as less mortality than counterparts receiving standard care alone. Thus, the use of bee products as an adjuvant treatment for COVID-19 may produce beneficial effects. Implications for treatment outcomes and issues to be considered in future studies are discussed.

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