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Nutrients2021May22Vol.13issue(6)

冠動脈における砂糖加工飲料消費と石灰化アテローム性動脈硬化プラーク:NHLBIファミリーハート研究

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

背景:砂糖加工飲料(SSB)摂取量は、体重増加、糖尿病、高血圧、心血管疾患、心血管死のリスクが高いことと関連しています。ただし、一般集団におけるSSBと無症状のアテローム性動脈硬化症との関連は不明です。 目的:私たちの主な目的は、SSB摂取量と、国立心臓、肺、血液研究所(NHLBI)家族心臓研究における冠動脈におけるアテローム性動脈硬化プラークの有病率との関連を調査することでした。 方法:1991年の冠動脈性心疾患のないNHLBIファミリー心臓研究の参加者を研究しました。SSBの摂取量は、半定量的な食物頻度アンケートを通じて評価されました。冠動脈カルシウム(CAC)は心臓コンピューター断層撮影(CT)で測定され、一般的なCACは100以上のアガトンスコアとして定義されました。一般化推定方程式を使用して、CACの調整された有病率比を計算しました。CACの異なる範囲のカットポイントでも感度分析が行われました。 結果:平均年齢とボディマス指数(BMI)はそれぞれ55.0歳と29.5 kg/m2であり、60%は女性でした。年齢、性別、BMI、喫煙、アルコール使用、身体活動、エネルギー摂取量、フィールドセンターに合わせて調整された分析では、SSB消費量の増加は、CACの有病率が高い[有病率(95%信頼区間):1.0(参照)と関連していませんでした。)、1.36(0.70-2.63)、1.69(0.93-3.09)、1.21(0.69-2.12)、1.05(0.60-1.84)、および1.58(0.85-2.94)は、ほとんどありません。1/週、2-6/週、1日/日、および≥2/日(線形トレンド0.32の場合)]。感度分析では、0、50、150、200、および300の異なるCACカットポイントが使用された場合、SSBと一般的なCACの間に関連性の証拠はありませんでした。 結論:これらのデータは、成人男性と女性のSSB消費と一般的なCACとの関連性の証拠を提供しません。

背景:砂糖加工飲料(SSB)摂取量は、体重増加、糖尿病、高血圧、心血管疾患、心血管死のリスクが高いことと関連しています。ただし、一般集団におけるSSBと無症状のアテローム性動脈硬化症との関連は不明です。 目的:私たちの主な目的は、SSB摂取量と、国立心臓、肺、血液研究所(NHLBI)家族心臓研究における冠動脈におけるアテローム性動脈硬化プラークの有病率との関連を調査することでした。 方法:1991年の冠動脈性心疾患のないNHLBIファミリー心臓研究の参加者を研究しました。SSBの摂取量は、半定量的な食物頻度アンケートを通じて評価されました。冠動脈カルシウム(CAC)は心臓コンピューター断層撮影(CT)で測定され、一般的なCACは100以上のアガトンスコアとして定義されました。一般化推定方程式を使用して、CACの調整された有病率比を計算しました。CACの異なる範囲のカットポイントでも感度分析が行われました。 結果:平均年齢とボディマス指数(BMI)はそれぞれ55.0歳と29.5 kg/m2であり、60%は女性でした。年齢、性別、BMI、喫煙、アルコール使用、身体活動、エネルギー摂取量、フィールドセンターに合わせて調整された分析では、SSB消費量の増加は、CACの有病率が高い[有病率(95%信頼区間):1.0(参照)と関連していませんでした。)、1.36(0.70-2.63)、1.69(0.93-3.09)、1.21(0.69-2.12)、1.05(0.60-1.84)、および1.58(0.85-2.94)は、ほとんどありません。1/週、2-6/週、1日/日、および≥2/日(線形トレンド0.32の場合)]。感度分析では、0、50、150、200、および300の異なるCACカットポイントが使用された場合、SSBと一般的なCACの間に関連性の証拠はありませんでした。 結論:これらのデータは、成人男性と女性のSSB消費と一般的なCACとの関連性の証拠を提供しません。

BACKGROUND: Sugar-sweetened beverage (SSB) intake is associated with higher risk of weight gain, diabetes, hypertension, cardiovascular disease, and cardiovascular mortality. However, the association of SSB with subclinical atherosclerosis in the general population is unknown. OBJECTIVE: Our primary objective was to investigate the association between SSB intake and prevalence of atherosclerotic plaque in the coronary arteries in The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) Family Heart Study. METHODS: We studied 1991 participants of the NHLBI Family Heart Study without known coronary heart disease. Intake of SSB was assessed through a semi-quantitative food frequency questionnaire. Coronary artery calcium (CAC) was measured by cardiac Computed Tomography (CT) and prevalent CAC was defined as an Agatston score ≥100. We used generalized estimating equations to calculate adjusted prevalence ratios of CAC. A sensitivity analysis was also performed at different ranges of cut points for CAC. RESULTS: Mean age and body mass index (BMI) were 55.0 years and 29.5 kg/m2, respectively, and 60% were female. In analysis adjusted for age, sex, BMI, smoking, alcohol use, physical activity, energy intake, and field center, higher SSB consumption was not associated with higher prevalence of CAC [prevalence ratio (95% confidence interval) of: 1.0 (reference), 1.36 (0.70-2.63), 1.69 (0.93-3.09), 1.21 (0.69-2.12), 1.05 (0.60-1.84), and 1.58 (0.85-2.94) for SSB consumption of almost never, 1-3/month, 1/week, 2-6/week, 1/day, and ≥2/day, respectively (p for linear trend 0.32)]. In a sensitivity analysis, there was no evidence of association between SSB and prevalent CAC when different CAC cut points of 0, 50, 150, 200, and 300 were used. CONCLUSIONS: These data do not provide evidence for an association between SSB consumption and prevalent CAC in adult men and women.

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