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Frontiers in nutrition20210101Vol.8issue()

乳製品の摂取量と子宮内膜症のリスクとの関係:系統的レビューと用量反応メタ分析

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文献タイプ:
  • Systematic Review
概要
Abstract

目的:食事のライフスタイルは、子宮内膜症のリスクに影響を与える可能性があります。したがって、乳製品と子宮内膜症のリスクとの関連を調査するために、体系的なメタ分析を実施しました。その上、子宮内膜症のリスクに影響を与える乳製品摂取量を評価するために、用量反応メタ分析を実施しました。方法:関連する研究は、PubMed、Embase Database、Cochrane Library、およびWeb of Scienceから2020年11月6日まで検索されました。また、用量反応メタ分析も実施されました。プールされたすべての結果は、リスク比(RRS)によって実行されました。結果:最後に、現在のメタ分析には7つの高品質の研究が含まれていました。総乳製品摂取量は子宮内膜症のリスクと反比例しており、子宮内膜症のリスクは、乳製品摂取量が21サービング/週を超えた場合、子宮内膜症のリスクの減少とともに減少する傾向がありました(RR 0.87、95%CI 0.76-1.00; P; P非線形性= 0.04)。同様に、週に18人以上の高脂肪乳製品を消費した人は、子宮内膜症のリスクが低下しました(RR 0.86、95%CI 0.76-0.96)。特定の乳製品カテゴリに基づいて層別分析が実施された場合、チーズ摂取量が多い人は子宮内膜症のリスクが低下する可能性があることが示されました(RR 0.86、95%CI 0.74-1.00)。全乳(RR 0.90、95%CI 0.72-1.12)、減少脂肪/スキムミルク(RR 0.83、95%CI 0.50-1.73)、アイスクリーム(RR 0.83、95%CI 0.50-1.73などのその他の特定の乳製品製品)、およびヨーグルト(RR 0.83、95%CI 0.62-1.11)は、子宮内膜症のリスクとの関連の有意な証拠を示していません。しかし、バター摂取量が少ない女性と比較して、バター摂取量が高い女性の子宮内膜症のリスクが高くなります(1.27、95%CI 1.03-1.55)。結論:全体として、乳製品の摂取量は子宮内膜症の減少と関連しており、1日の平均摂取量が3サービング以上の場合に大きな影響を与えました。特定のタイプの乳製品に従って分析すると、高脂肪乳製品とチーズ摂取量が高い女性は子宮内膜症のリスクが低下する可能性があることが示されました。ただし、子宮内膜症のリスクの増加には、バター摂取量が多い場合があります。この発見を検証し、追加するには、さらに将来の研究が必要です。

目的:食事のライフスタイルは、子宮内膜症のリスクに影響を与える可能性があります。したがって、乳製品と子宮内膜症のリスクとの関連を調査するために、体系的なメタ分析を実施しました。その上、子宮内膜症のリスクに影響を与える乳製品摂取量を評価するために、用量反応メタ分析を実施しました。方法:関連する研究は、PubMed、Embase Database、Cochrane Library、およびWeb of Scienceから2020年11月6日まで検索されました。また、用量反応メタ分析も実施されました。プールされたすべての結果は、リスク比(RRS)によって実行されました。結果:最後に、現在のメタ分析には7つの高品質の研究が含まれていました。総乳製品摂取量は子宮内膜症のリスクと反比例しており、子宮内膜症のリスクは、乳製品摂取量が21サービング/週を超えた場合、子宮内膜症のリスクの減少とともに減少する傾向がありました(RR 0.87、95%CI 0.76-1.00; P; P非線形性= 0.04)。同様に、週に18人以上の高脂肪乳製品を消費した人は、子宮内膜症のリスクが低下しました(RR 0.86、95%CI 0.76-0.96)。特定の乳製品カテゴリに基づいて層別分析が実施された場合、チーズ摂取量が多い人は子宮内膜症のリスクが低下する可能性があることが示されました(RR 0.86、95%CI 0.74-1.00)。全乳(RR 0.90、95%CI 0.72-1.12)、減少脂肪/スキムミルク(RR 0.83、95%CI 0.50-1.73)、アイスクリーム(RR 0.83、95%CI 0.50-1.73などのその他の特定の乳製品製品)、およびヨーグルト(RR 0.83、95%CI 0.62-1.11)は、子宮内膜症のリスクとの関連の有意な証拠を示していません。しかし、バター摂取量が少ない女性と比較して、バター摂取量が高い女性の子宮内膜症のリスクが高くなります(1.27、95%CI 1.03-1.55)。結論:全体として、乳製品の摂取量は子宮内膜症の減少と関連しており、1日の平均摂取量が3サービング以上の場合に大きな影響を与えました。特定のタイプの乳製品に従って分析すると、高脂肪乳製品とチーズ摂取量が高い女性は子宮内膜症のリスクが低下する可能性があることが示されました。ただし、子宮内膜症のリスクの増加には、バター摂取量が多い場合があります。この発見を検証し、追加するには、さらに将来の研究が必要です。

Objective: Diet lifestyle can influence the risk of endometriosis. Therefore, we conducted a systematic meta-analysis to investigate the association between dairy products and the risk of endometriosis. Besides, we performed a dose-response meta-analysis to evaluate the amount of dairy intake affecting the risk of endometriosis. Methods: Relevant studies were searched from Pubmed, Embase databases, Cochrane Library, and Web of Science from the inception to November 6th, 2020. Also, the dose-response meta-analysis was conducted. All the pooled results were performed by risk ratios (RRs). Results: Finally, seven high-quality studies were included in the present meta-analysis. Total dairy intake was inversely associated with the risk of endometriosis, and the risk of endometriosis tended to decrease with a decrease in the risk of endometriosis when dairy products intake was over 21 servings/week (RR 0.87, 95% CI 0.76-1.00; p non-linearity = 0.04). Similarly, people who consumed more than 18 servings of high-fat dairy products per week had a reduced risk of endometriosis (RR 0.86, 95% CI 0.76-0.96). When stratified-analyses were conducted based on specific dairy product categories, it indicated that people with high cheese intake might have a reduced risk of endometriosis (RR 0.86, 95% CI 0.74-1.00). Other specific dairy products such as whole milk (RR 0.90, 95% CI 0.72-1.12), reduced-fat/skim milk (RR 0.83, 95% CI 0.50-1.73), ice cream (RR 0.83, 95% CI 0.50-1.73), and yogurt (RR 0.83, 95% CI 0.62-1.11) have not shown significant evidence of an association with the risk of endometriosis. However, there is a higher risk of endometriosis in the females with high butter intake compared to females with low butter intake (1.27, 95% CI 1.03-1.55). Conclusions: Overall, dairy products intake was associated with a reduction in endometriosis, with significant effects when the average daily intake ≥3 servings. When analyzed according to the specific type of dairy product, it was shown that females with higher high-fat dairy and cheese intake might have a reduced risk of endometriosis. However, high butter intake might be associated to the increased risk of endometriosis. More future studies are needed to validate and add to this finding.

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