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背景:冠動脈疾患(CAD)の重症度に関連する食事パターン(DPS)の関連性はほとんど知られていません。したがって、この研究は、主要なDPSとCADの重症度との関係を調査することを目的としています。 方法:この横断的研究は、冠動脈造影を受けた新たに発見されたCAD患者(両方とも35〜65歳)の間で実施されました。CADの重症度は、Gensiniスコアによって評価されました。すべての患者は、対面インタビューを通じて、半定量的な食物頻度アンケートおよびその他の関連データを使用してテストされました。SPSSバージョン24を使用して、因子分析とロジスティック回帰を適用しました。 結果:主成分分析により、2つの主要なDPが特定されました:主に砂糖とお菓子、ソフトドリンク、塩、食用油、加工肉、および「健康的な」DPの高摂取量を特徴とする「不健康な」DP果物、魚、家禽、野菜、全粒穀物。交絡変数の調整後、重度のCADのオッズは、不健康なパターンの3番目(T3)および2番目(T2)で有意に高くなりました。CI 2.60、8.83;(または2.48; 95%CI 1.40、4.39; P = 0.002)。ただし、健康なパターンのT3およびT2のCAD重症度のオッズは、T1(OR 0.24; 95%CI 0.12、0.47; P = 0.002)および(または0.38; 95%)に比べて0.24および0.38倍低くなりました。CI 0.20、0.73; 結論:CADの重症度は、不健康な食事パターンによって大幅に増加しましたが、健康なパターンへの順守によって減少しました。
背景:冠動脈疾患(CAD)の重症度に関連する食事パターン(DPS)の関連性はほとんど知られていません。したがって、この研究は、主要なDPSとCADの重症度との関係を調査することを目的としています。 方法:この横断的研究は、冠動脈造影を受けた新たに発見されたCAD患者(両方とも35〜65歳)の間で実施されました。CADの重症度は、Gensiniスコアによって評価されました。すべての患者は、対面インタビューを通じて、半定量的な食物頻度アンケートおよびその他の関連データを使用してテストされました。SPSSバージョン24を使用して、因子分析とロジスティック回帰を適用しました。 結果:主成分分析により、2つの主要なDPが特定されました:主に砂糖とお菓子、ソフトドリンク、塩、食用油、加工肉、および「健康的な」DPの高摂取量を特徴とする「不健康な」DP果物、魚、家禽、野菜、全粒穀物。交絡変数の調整後、重度のCADのオッズは、不健康なパターンの3番目(T3)および2番目(T2)で有意に高くなりました。CI 2.60、8.83;(または2.48; 95%CI 1.40、4.39; P = 0.002)。ただし、健康なパターンのT3およびT2のCAD重症度のオッズは、T1(OR 0.24; 95%CI 0.12、0.47; P = 0.002)および(または0.38; 95%)に比べて0.24および0.38倍低くなりました。CI 0.20、0.73; 結論:CADの重症度は、不健康な食事パターンによって大幅に増加しましたが、健康なパターンへの順守によって減少しました。
BACKGROUND: The association of dietary patterns (DPs) linked to the severity of coronary artery disease (CAD) is little known. Therefore, this study aims to explore the relationship between major DPs and the severity of CAD. METHODS: This cross-sectional study was conducted among423 newly discovered CAD patients (both genders, aged 35-65 years), who underwent coronary angiography. The severity of CAD was assessed by the Gensini score. All patients were tested using a semi-quantitative food frequency questionnaire and other related data through face-to-face interviews. Factor analysis and logistic regression were applied by using SPSS version-24. RESULTS: By principal component analysis, two major DPs were identified: "Unhealthy" DP that characterized mainly by high intakes of sugar and sweets, soft drinks, salts, cooking oils, and processed meats, and "Healthy" DP that consisting high intakes of fruits, fish, poultry, vegetables, whole grains. After adjustment for confounding variables, the odds of severe CAD was significantly higher in the third (T3) and second (T2) tertile of the unhealthy pattern by 4.79 and 2.48 times more compared to the first tertile (T1) (OR 4.79; 95%CI 2.60, 8.83; P<0.001) and (OR 2.48; 95%CI 1.40, 4.39; P=0.002), respectively. However, the odds of CAD severity in the T3 and T2 of the healthy pattern was lowered by 0.24 and 0.38 times less compared to the T1 (OR 0.24; 95%CI 0.12, 0.47; P=0.002) and (OR 0.38; 95%CI 0.20, 0.73; P=0.006), respectively. CONCLUSION: The severity of CAD was significantly increased by the unhealthy dietary pattern, while decreased by adherence to the healthy pattern.
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