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背景:入院時に肝障害患者の外科的に重大な外傷/急性ケア手術患者に対するさまざまなPNタイプの影響を評価する。 方法:これは遡及的研究です。PNタイプには、脂質、大豆油/中鎖トリグリセリド、オリーブオイルベース、および魚油含有PNSが含まれていました。肝障害または肝臓手術、血清AST/ALTレベルの上昇、および血清総ビリルビン濃度の上昇を受けた患者が含まれていました。除外基準は次のとおりです。1)年齢<18歳、2)重度の肝臓疾患/肝硬変、3)入院時に複数のタイプのPNおよび4)血清総ビリルビン> 4.9 mg/dLを受けた。人口統計、重症度、併存疾患、血流感染、高ビリルビン血症(総ビリルビン> 6.0 mg/dL)、および分析のために死亡率が収集されました。また、分離された脂質線量(g/kg/日)によって層別化された分析を実行しました。 結果:合計156人の患者が登録されました。グループ間に人口統計上の違いはありませんでした。脂質のないグループは、高ビリルビン血症の死亡率が最も高い発生率と関連していた。脂質のないグループと比較して、オリーブオイルベースのグループは、高ビリルビン血症のリスクが最も低かった。分離された脂質用量で層別化された後、脂質投与量が増加すると高ビリルビン血症の発生率が減少しました。さまざまなタイプの脂質に関して、脂質の中央値を超える患者は、魚油を含むグループを除き、高ビリルビン血症のリスクが有意に低いことを示しました。 結論:我々の結果は、脂質を含まないPNが、肝肝障害のある外科的重症患者における高ビリルビン血症のリスクの増加と関連していることを示唆した。さらなる研究が保証されています。
背景:入院時に肝障害患者の外科的に重大な外傷/急性ケア手術患者に対するさまざまなPNタイプの影響を評価する。 方法:これは遡及的研究です。PNタイプには、脂質、大豆油/中鎖トリグリセリド、オリーブオイルベース、および魚油含有PNSが含まれていました。肝障害または肝臓手術、血清AST/ALTレベルの上昇、および血清総ビリルビン濃度の上昇を受けた患者が含まれていました。除外基準は次のとおりです。1)年齢<18歳、2)重度の肝臓疾患/肝硬変、3)入院時に複数のタイプのPNおよび4)血清総ビリルビン> 4.9 mg/dLを受けた。人口統計、重症度、併存疾患、血流感染、高ビリルビン血症(総ビリルビン> 6.0 mg/dL)、および分析のために死亡率が収集されました。また、分離された脂質線量(g/kg/日)によって層別化された分析を実行しました。 結果:合計156人の患者が登録されました。グループ間に人口統計上の違いはありませんでした。脂質のないグループは、高ビリルビン血症の死亡率が最も高い発生率と関連していた。脂質のないグループと比較して、オリーブオイルベースのグループは、高ビリルビン血症のリスクが最も低かった。分離された脂質用量で層別化された後、脂質投与量が増加すると高ビリルビン血症の発生率が減少しました。さまざまなタイプの脂質に関して、脂質の中央値を超える患者は、魚油を含むグループを除き、高ビリルビン血症のリスクが有意に低いことを示しました。 結論:我々の結果は、脂質を含まないPNが、肝肝障害のある外科的重症患者における高ビリルビン血症のリスクの増加と関連していることを示唆した。さらなる研究が保証されています。
BACKGROUND: To evaluate the effect of different PN types on surgical critically ill trauma/acute care surgery patients with hepatic disorders at admission. METHODS: This is a retrospective study. The PN types included lipid-free, soybean oil/medium-chain triglyceride, olive oil-based, and fish oil-containing PNs. Patients admitted with liver injury or liver surgery, elevated serum AST/ALT level, and elevated serum total bilirubin level were included. The exclusion criteria are as follows: 1) age <18 years, 2) severe liver disease/cirrhosis, 3) received more than one type of PN and 4) serum total bilirubin >4.9 mg/dl at admission. Demographics, severity, comorbidities, blood stream infection, hyperbilirubinemia (total bilirubin > 6.0 mg/dl), and mortality were collected for analysis. We also performed analysis stratified by separated lipid doses (g/kg/day). RESULTS: A total of 156 patients were enrolled. There were no demographic differences among groups. The lipid-free group was associated with the highest mortality rate and incidence of hyperbilirubinemia. Compared to the lipid-free group, the olive oil-based group had the lowest risk of hyperbilirubinemia. After being stratified by separated lipid doses, the incidence of hyperbilirubinemia decreased when the lipid dosage increased. Regarding different types of lipids, patients who received more than the median dosage of lipids showed a significantly lower risk of hyperbilirubinemia, except in the fish oil-containing group. CONCLUSION: Our result suggested that lipid-free PN is associated with an increased risk of hyperbilirubinemia in surgical critically ill patients with admission hepatic disorder. Further studies are warranted.
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