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本研究の目的は、成長、血液指数、免疫学的パラメーター、免疫学的パラメーター、成長、免疫学的パラメーター、3つの薬用植物抽出物(COP:Common Mallow(Malvae sylvestris)、Oregano(Origanum vulgare)、およびPersian Shardolot(Allium hirtifolium bois))の混合物の影響を調査することを目的としています。肝臓の抗酸化、および一般的なコイの消化酵素活性(Cyprinus carpio)。したがって、540の一般的なコイの指の指は、それぞれ6つの治療を含む18のグラスファイバータンクにランダムに割り当てられました。魚には、ハーブ混合物の0、0.5、1、2、3、および5%を添加した実験的食事を与えました。60日後、成長性能、抗酸化、免疫学的パラメーターへの影響を評価しました。結果によると、ハーブ混合物の2および3%を与えられた魚で最も高い最終体重が観察されました。また、飼料変換率(FCR)は、ハーブミックスで処理された魚の有意な減少を示したため、治療で最低のFCRが観察されました。赤血球(RBC)、白血球(WBC)、ヘモグロビンなどの血液検査は、対照群と比較して異なるパラメーター間で有意な変化を示しました。最高のタンパク質含有量は、2、3、および5%のハーブを補充した魚で観察されました。さらに、グルコースとは対照的に、コルチゾールレベルは対照群と比較して有意な減少を示しました。消化酵素(アミラーゼ、リパーゼ、およびプロテアーゼ)は、対照群よりも2%および3%の治療で有意に高かった。また、実験的治療とコントロール治療の間で、スーパーオキシドジスムターゼ(SOD)、カタラーゼ(CAT)、グルタチオンレダクターゼ(GR)活性、およびマロンジアルデヒド(MDA)含有量に有意差が見られました。肝臓酵素(およびアラニンアミノトランサミナーゼ(ALT)、アスパラギン酸アミノトランスフェラーゼ(AST)、およびアルカリホスファターゼ(ALP))の検査では、これらの酵素の最低量が記録されたコントロールグループとのハーブ混合治療に有意差が示されました。2および3%ハーブ補給魚。ハーブ混合により、総免疫グロブリン(総Ig)、リゾチーム、代替補体活性(ACH50)、プロテアーゼ、ALPなど、粘膜および腸の免疫パラメーターが高くなりました。結果によると、COPの混合物を食事に補充することで、成長パラメーターを大幅に改善し、自然免疫系を刺激し、抗酸化防御と一般的なcarの肝臓の健康を改善することができます。
本研究の目的は、成長、血液指数、免疫学的パラメーター、免疫学的パラメーター、成長、免疫学的パラメーター、3つの薬用植物抽出物(COP:Common Mallow(Malvae sylvestris)、Oregano(Origanum vulgare)、およびPersian Shardolot(Allium hirtifolium bois))の混合物の影響を調査することを目的としています。肝臓の抗酸化、および一般的なコイの消化酵素活性(Cyprinus carpio)。したがって、540の一般的なコイの指の指は、それぞれ6つの治療を含む18のグラスファイバータンクにランダムに割り当てられました。魚には、ハーブ混合物の0、0.5、1、2、3、および5%を添加した実験的食事を与えました。60日後、成長性能、抗酸化、免疫学的パラメーターへの影響を評価しました。結果によると、ハーブ混合物の2および3%を与えられた魚で最も高い最終体重が観察されました。また、飼料変換率(FCR)は、ハーブミックスで処理された魚の有意な減少を示したため、治療で最低のFCRが観察されました。赤血球(RBC)、白血球(WBC)、ヘモグロビンなどの血液検査は、対照群と比較して異なるパラメーター間で有意な変化を示しました。最高のタンパク質含有量は、2、3、および5%のハーブを補充した魚で観察されました。さらに、グルコースとは対照的に、コルチゾールレベルは対照群と比較して有意な減少を示しました。消化酵素(アミラーゼ、リパーゼ、およびプロテアーゼ)は、対照群よりも2%および3%の治療で有意に高かった。また、実験的治療とコントロール治療の間で、スーパーオキシドジスムターゼ(SOD)、カタラーゼ(CAT)、グルタチオンレダクターゼ(GR)活性、およびマロンジアルデヒド(MDA)含有量に有意差が見られました。肝臓酵素(およびアラニンアミノトランサミナーゼ(ALT)、アスパラギン酸アミノトランスフェラーゼ(AST)、およびアルカリホスファターゼ(ALP))の検査では、これらの酵素の最低量が記録されたコントロールグループとのハーブ混合治療に有意差が示されました。2および3%ハーブ補給魚。ハーブ混合により、総免疫グロブリン(総Ig)、リゾチーム、代替補体活性(ACH50)、プロテアーゼ、ALPなど、粘膜および腸の免疫パラメーターが高くなりました。結果によると、COPの混合物を食事に補充することで、成長パラメーターを大幅に改善し、自然免疫系を刺激し、抗酸化防御と一般的なcarの肝臓の健康を改善することができます。
The present study aimed to investigate the effects of a mixture of three medicinal plants extracts (COP: common mallow (Malvae sylvestris), oregano (Origanum vulgare), and Persian shallot (Allium hirtifolium boiss)) on growth, hematological indices, immunological parameters, liver antioxidant, and digestive enzyme activity of common carp (Cyprinus carpio). Accordingly, 540 common carp fingerlings were randomly allotted to 18 fiberglass tanks, including six treatments each in triplicate. Fish were fed with experimental diets supplemented with 0, 0.5, 1, 2, 3, and 5% of the herbal mixture. After 60 days, the effects on growth performance, antioxidant, and immunological parameters were evaluated. According to the results, the highest final weight was observed in the fish fed 2 and 3% of the herbal mixture. Also, the feed conversion ratio (FCR) showed a significant decrease in fish treated with the herbal mix, so that the lowest FCR was observed in the treatment 1%. Hematological examinations such as red blood cells (RBC), white blood cell (WBC), and hemoglobin showed significant changes between different parameters compared to the control group. The highest protein content was observed in the fish supplemented with 2, 3, and 5% herbs. Besides, in contrast to glucose, the cortisol level showed a significant decrease compared to the control group. The digestive enzymes (Amylase, Lipase, and Protease) were significantly higher in 2 and 3% treatments than in the control group. Also, a significant difference was found in Superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione reductase (GR) activity, and malondialdehyde (MDA) content between the experimental and control treatments. Examination of liver enzymes (and alanine aminotransaminase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), and alkaline phosphatase (ALP)) showed a significant difference in herbal mixture treatments with the control group, according to which the lowest amount of these enzymes was recorded in 2 and 3% herb supplemented fish. Herbal mix resulted in higher mucosal and intestinal immunity parameters, including total immunoglobulin (total Ig), lysozyme, alternative complement activities (ACH50), protease, and ALP. According to the results, supplementing the diet with a mixture of the COP can significantly improve growth parameters, stimulate the innate immune system, and improve antioxidant defenses and liver health of common carp.
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