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The international journal of behavioral nutrition and physical activity2022Jan24Vol.19issue(1)

高度に加工された食品消費(SQ-HPF)の短いスクリーニングアンケートの統合開発

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Randomized Controlled Trial
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

背景:最近のライフスタイルの変化には、非感染性疾患(NCD)のリスクの増加に関連している高度に加工食品(HPF)の消費の増加が含まれます。ただし、栄養情報は、この目的のために明示的に開発されていない食品周波数アンケート(FFQ)からのHPF消費の推定に依存しています。既存の食品分類システムの基準を統合するHPF消費(SQ-HPF)の短いスクリーニングアンケートを開発することを目指しました。 方法:4400人の参加者(48.1%の女性と51.9%の男性、64.9±4.9歳)のデータ(「地中海ダイエットによる予防」)の試験がこの分析に使用されました。FFQの項目は、4つの主要な食品加工ベースの分類システム(NOVA、IARC、IFIC、UNC)に従って分類されました。参加者は、各システムに応じてHPF消費の分類に分類されました。二項ロジスティック回帰を使用して、少なくとも2つの分類システムの最高の分類システムの一致に関連する食品グループが、アンケートの項目として選択されました。ROC分析を使用して、各アイテムの消費頻度のカットオフポイントを決定し、そこからスコアが計算されました。アンケートの内部一貫性は、探索的因子分析(EFA)とクロンバッハの分析を通じて評価され、4つの分類との一致は、加重カッパ係数で評価されました。 結果:回帰分析により、少なくとも2つの分類システムのHPF消費量が多い14の食品グループ(アイテム)が特定されました。EFAは、アイテムが単一の基礎因子である「HPF食事パターン」(因子荷重0.2)の代表的な貢献者であることを示しました。これらのアイテムの消費頻度について尋ねるアンケートを作成しました。ROC分析を使用して、消費のしきい値頻度が選択されました。4つの分類システムとSQ-HPFの比較は、公正から高い合意を示しました。SQ-HPFスコアの三分筋全体でライフスタイルの特性の大幅な変化が検出されました。HPF消費の縦方向の変化は、既存の分類システムと同時に、SQ-HPFによっても検出されました。 結論:HPF消費を測定する実用的なツールであるSQ-HPFを開発しました。これは、NCDとの関係を研究するための貴重な手段かもしれません。 試験登録:2014年7月24日に国際標準ランダム化比較試験登録(ISRCTN898988870)に遡及的に登録されています。

背景:最近のライフスタイルの変化には、非感染性疾患(NCD)のリスクの増加に関連している高度に加工食品(HPF)の消費の増加が含まれます。ただし、栄養情報は、この目的のために明示的に開発されていない食品周波数アンケート(FFQ)からのHPF消費の推定に依存しています。既存の食品分類システムの基準を統合するHPF消費(SQ-HPF)の短いスクリーニングアンケートを開発することを目指しました。 方法:4400人の参加者(48.1%の女性と51.9%の男性、64.9±4.9歳)のデータ(「地中海ダイエットによる予防」)の試験がこの分析に使用されました。FFQの項目は、4つの主要な食品加工ベースの分類システム(NOVA、IARC、IFIC、UNC)に従って分類されました。参加者は、各システムに応じてHPF消費の分類に分類されました。二項ロジスティック回帰を使用して、少なくとも2つの分類システムの最高の分類システムの一致に関連する食品グループが、アンケートの項目として選択されました。ROC分析を使用して、各アイテムの消費頻度のカットオフポイントを決定し、そこからスコアが計算されました。アンケートの内部一貫性は、探索的因子分析(EFA)とクロンバッハの分析を通じて評価され、4つの分類との一致は、加重カッパ係数で評価されました。 結果:回帰分析により、少なくとも2つの分類システムのHPF消費量が多い14の食品グループ(アイテム)が特定されました。EFAは、アイテムが単一の基礎因子である「HPF食事パターン」(因子荷重0.2)の代表的な貢献者であることを示しました。これらのアイテムの消費頻度について尋ねるアンケートを作成しました。ROC分析を使用して、消費のしきい値頻度が選択されました。4つの分類システムとSQ-HPFの比較は、公正から高い合意を示しました。SQ-HPFスコアの三分筋全体でライフスタイルの特性の大幅な変化が検出されました。HPF消費の縦方向の変化は、既存の分類システムと同時に、SQ-HPFによっても検出されました。 結論:HPF消費を測定する実用的なツールであるSQ-HPFを開発しました。これは、NCDとの関係を研究するための貴重な手段かもしれません。 試験登録:2014年7月24日に国際標準ランダム化比較試験登録(ISRCTN898988870)に遡及的に登録されています。

BACKGROUND: Recent lifestyle changes include increased consumption of highly processed foods (HPF), which has been associated with an increased risk of non-communicable diseases (NCDs). However, nutritional information relies on the estimation of HPF consumption from food-frequency questionnaires (FFQ) that are not explicitly developed for this purpose. We aimed to develop a short screening questionnaire of HPF consumption (sQ-HPF) that integrates criteria from the existing food classification systems. METHODS: Data from 4400 participants (48.1% female and 51.9% male, 64.9 ± 4.9 years) of the Spanish PREDIMED-Plus ("PREvention with MEDiterranean DIet") trial were used for this analysis. Items from the FFQ were classified according to four main food processing-based classification systems (NOVA, IARC, IFIC and UNC). Participants were classified into tertiles of HPF consumption according to each system. Using binomial logistic regression, food groups associated with agreement in the highest tertile for at least two classification systems were chosen as items for the questionnaire. ROC analysis was used to determine cut-off points for the frequency of consumption of each item, from which a score was calculated. Internal consistency of the questionnaire was assessed through exploratory factor analysis (EFA) and Cronbach's analysis, and agreement with the four classifications was assessed with weighted kappa coefficients. RESULTS: Regression analysis identified 14 food groups (items) associated with high HPF consumption for at least two classification systems. EFA showed that items were representative contributors of a single underlying factor, the "HPF dietary pattern" (factor loadings around 0.2). We constructed a questionnaire asking about the frequency of consumption of those items. The threshold frequency of consumption was selected using ROC analysis. Comparison of the four classification systems and the sQ-HPF showed a fair to high agreement. Significant changes in lifestyle characteristics were detected across tertiles of the sQ-HPF score. Longitudinal changes in HPF consumption were also detected by the sQ-HPF, concordantly with existing classification systems. CONCLUSIONS: We developed a practical tool to measure HPF consumption, the sQ-HPF. This may be a valuable instrument to study its relationship with NCDs. TRIAL REGISTRATION: Retrospectively registered at the International Standard Randomized Controlled Trial Registry ( ISRCTN89898870 ) on July 24, 2014.

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