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Internal medicine (Tokyo, Japan)2022Jul15Vol.61issue(14)

Covid-19の患者の間の複数のタイプの味障害

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Observational Study
概要
Abstract

客観的なコロナウイルス疾患2019(Covid-19)患者の臭いと味の機能不全の発生率の増加に基づいて、このような問題は感染の初期症状と考えられてきました。しかし、Covid-19の患者で最も頻繁に影響を受ける味覚成分の種類を調査した研究はほとんどありません。この研究では、入院したCOVID-19患者の間の味覚成分障害の種類の頻度の違いを調査しました。方法この遡及的、単一中心、観察研究、患者の背景特性、臨床経過、実験室および放射線学的所見、および味および/または嗅覚障害の詳細を医療記録から収集して分析しました。患者は合計227人のCovid-19患者が登録され、そのうち92人(40.5%)が味覚障害を訴えました。結果、10人の患者で、複数のタイプの味障害(過孔性/年齢と過敏症、過敏症と味の変化)が報告されました。特に、23人の患者が少なくとも1種類の味に対する過敏症を報告し、2人の患者が甘い食べ物を消費するのに苦い味を訴えた。すべての味覚成分の障害は、48人の患者で発見されました(52.2%)。最も頻繁な味覚障害は、塩分の塩疾患でした(81人の患者、89.0%)。塩辛い味に対する過敏症が最も頻繁に観察されました(19人の患者、20.9%)。結論COVID-19の患者は、複数のタイプの味覚障害を発症しますが、その中で塩味障害が最も頻繁であり、多くの患者は塩味の過敏症を発症しました。匂いと味は主観的な感覚であるため、発見を確認するには、客観的な試験の組み合わせによるさらなる研究が必要になります。

客観的なコロナウイルス疾患2019(Covid-19)患者の臭いと味の機能不全の発生率の増加に基づいて、このような問題は感染の初期症状と考えられてきました。しかし、Covid-19の患者で最も頻繁に影響を受ける味覚成分の種類を調査した研究はほとんどありません。この研究では、入院したCOVID-19患者の間の味覚成分障害の種類の頻度の違いを調査しました。方法この遡及的、単一中心、観察研究、患者の背景特性、臨床経過、実験室および放射線学的所見、および味および/または嗅覚障害の詳細を医療記録から収集して分析しました。患者は合計227人のCovid-19患者が登録され、そのうち92人(40.5%)が味覚障害を訴えました。結果、10人の患者で、複数のタイプの味障害(過孔性/年齢と過敏症、過敏症と味の変化)が報告されました。特に、23人の患者が少なくとも1種類の味に対する過敏症を報告し、2人の患者が甘い食べ物を消費するのに苦い味を訴えた。すべての味覚成分の障害は、48人の患者で発見されました(52.2%)。最も頻繁な味覚障害は、塩分の塩疾患でした(81人の患者、89.0%)。塩辛い味に対する過敏症が最も頻繁に観察されました(19人の患者、20.9%)。結論COVID-19の患者は、複数のタイプの味覚障害を発症しますが、その中で塩味障害が最も頻繁であり、多くの患者は塩味の過敏症を発症しました。匂いと味は主観的な感覚であるため、発見を確認するには、客観的な試験の組み合わせによるさらなる研究が必要になります。

Objective Based on the increasing incidence of smell and taste dysfunction among coronavirus disease 2019 (COVID-19) patients, such issues have been considered an early symptom of infection. However, few studies have investigated the type of taste components that are most frequently affected in COVID-19 patients. This study investigated the difference in frequencies of the types of taste component disorders among hospitalized COVID-19 patients. Methods In this retrospective, single-center, observational study, patients' background characteristics, clinical course, laboratory and radiological findings, and details on taste and/or smell disorders were collected and analyzed from medical records. Patients A total of 227 COVID-19 patients were enrolled, among whom 92 (40.5%) complained of taste disorders. Results Multiple types of taste disorders (hypogeusia/ageusia and hypersensitivity, or hypersensitivity and changing tastes) were reported in 10 patients. In particular, 23 patients reported hypersensitivity to at least 1 type of taste, and 2 patients complained of a bitter taste on consuming sweet foods. Impairment of all taste components was found in 48 patients (52.2%). The most frequent taste disorder was salty taste disorder (81 patients, 89.0%). Hypersensitivity to salty taste was most frequently observed (19 patients, 20.9%). Conclusion Patients with COVID-19 develop multiple types of taste disorders, among which salty taste disorder was the most frequent, with many patients developing hypersensitivity to salty taste. As smell and taste are subjective senses, further studies with the combined use of objective examinations will be required to confirm the findings.

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