Loading...
Food & function2022May23Vol.13issue(10)

ganoderma rucidumのガノデリ酸Aは、脂質代謝を改善し、腸内微生物組成を調節することにより、アルコール性肝障害から保護します

,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

アルコール性肝障害は、主に長期の過剰なアルコール消費によって引き起こされ、人間の健康に対する世界的な脅威になっています。Ganoderma lucidumが肝機能と脂質代謝に優れた有益な効果を持っていることはよく知られています。この研究の目的は、アルコール誘発性肝障害に対するガノデリック酸A(GAA、G。rucidumの主要なトリテルペノイドの1つ)の肝保護効果を調査し、その保護効果の根本的なメカニズムを明らかにすることでした。結果は、GAAの経口投与により、肝臓指数、血清総トリグリセリド(TG)、コレステロール(TC)、低密度リポタンパク質コレステロール(LDL-C)、アスパラテートアミノトランスフェラーゼ(AST)およびアラニンアミノトランフェレス(AST)の異常な上昇が有意に阻害されることを示しました。alt)アルコール摂取にさらされたマウスでは、アルコール誘発性の過剰な脂質の蓄積と病理学的変化から肝臓を大幅に保護しました。それに加えて、肝臓のアルコール誘発酸化ストレスは、乳酸デヒドロゲナーゼ(LDH)およびマロンディアルデヒド(MDA)の肝レベルを減少させることによりGAAの食事介入によって有意に改善され、カタロゼ(CAT)、スーパーオキシドジストーゼ(CAT)の肝活性の増加が増加しました。)、アルコールデヒドロゲナーゼ(ADH)、アルデヒドデヒドロゲナーゼ(ALDH)、およびグルタチオンの肝レベル(GSH)。、burkholderia_caballeroria_paraburkholderia、escherichia_shigellaおよびerysipelatoclostridium。さらに、UPLC-QTOF/MSに基づく肝臓メタボロミクスは、GAAの経口投与が、アルコール摂取にさらされたマウスの肝臓代謝産物の組成、特にリボフラビン代謝の代謝経路に関与するバイオマーカーのレベルのレベルに有意な調節効果があることを実証しました。グリシン、セリンおよびスレオニン代謝、ピルビン酸代謝、解糖/糖新生、不飽和脂肪酸の生合成、ケトン体の合成と分解、フルクトースおよびマンノース代謝。さらに、GAAの食事補給は、脂質代謝と炎症反応関連遺伝子の肝mRNAレベルを有意に調節しました。結論として、これらの発見は、GAAがアルコール誘発性肝障害の緩和に有益な効果を持ち、アルコール肝障害の予防のための新しい機能的食物成分になると予想されることを示しています。

アルコール性肝障害は、主に長期の過剰なアルコール消費によって引き起こされ、人間の健康に対する世界的な脅威になっています。Ganoderma lucidumが肝機能と脂質代謝に優れた有益な効果を持っていることはよく知られています。この研究の目的は、アルコール誘発性肝障害に対するガノデリック酸A(GAA、G。rucidumの主要なトリテルペノイドの1つ)の肝保護効果を調査し、その保護効果の根本的なメカニズムを明らかにすることでした。結果は、GAAの経口投与により、肝臓指数、血清総トリグリセリド(TG)、コレステロール(TC)、低密度リポタンパク質コレステロール(LDL-C)、アスパラテートアミノトランスフェラーゼ(AST)およびアラニンアミノトランフェレス(AST)の異常な上昇が有意に阻害されることを示しました。alt)アルコール摂取にさらされたマウスでは、アルコール誘発性の過剰な脂質の蓄積と病理学的変化から肝臓を大幅に保護しました。それに加えて、肝臓のアルコール誘発酸化ストレスは、乳酸デヒドロゲナーゼ(LDH)およびマロンディアルデヒド(MDA)の肝レベルを減少させることによりGAAの食事介入によって有意に改善され、カタロゼ(CAT)、スーパーオキシドジストーゼ(CAT)の肝活性の増加が増加しました。)、アルコールデヒドロゲナーゼ(ADH)、アルデヒドデヒドロゲナーゼ(ALDH)、およびグルタチオンの肝レベル(GSH)。、burkholderia_caballeroria_paraburkholderia、escherichia_shigellaおよびerysipelatoclostridium。さらに、UPLC-QTOF/MSに基づく肝臓メタボロミクスは、GAAの経口投与が、アルコール摂取にさらされたマウスの肝臓代謝産物の組成、特にリボフラビン代謝の代謝経路に関与するバイオマーカーのレベルのレベルに有意な調節効果があることを実証しました。グリシン、セリンおよびスレオニン代謝、ピルビン酸代謝、解糖/糖新生、不飽和脂肪酸の生合成、ケトン体の合成と分解、フルクトースおよびマンノース代謝。さらに、GAAの食事補給は、脂質代謝と炎症反応関連遺伝子の肝mRNAレベルを有意に調節しました。結論として、これらの発見は、GAAがアルコール誘発性肝障害の緩和に有益な効果を持ち、アルコール肝障害の予防のための新しい機能的食物成分になると予想されることを示しています。

Alcoholic liver injury is mainly caused by long-term excessive alcohol consumption and has become a global public threat to human health. It is well known that Ganoderma lucidum has excellent beneficial effects on liver function and lipid metabolism. The object of this study was to investigate the hepatoprotective effects of ganoderic acid A (GAA, one of the main triterpenoids in G. lucidum) against alcohol-induced liver injury and reveal the underlying mechanisms of its protective effects. The results showed that oral administration of GAA significantly inhibited the abnormal elevation of the liver index, serum total triglyceride (TG), cholesterol (TC), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), aspartate aminotransferase (AST) and alanine aminotransferase (ALT) in mice exposed to alcohol intake, and also significantly protected the liver against alcohol-induced excessive lipid accumulation and pathological changes. Besides, alcohol-induced oxidative stress in the liver was significantly ameliorated by the dietary intervention of GAA through decreasing the hepatic levels of lactate dehydrogenase (LDH) and malondialdehyde (MDA), and increasing hepatic activities of catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), alcohol dehydrogenase (ADH), aldehyde dehydrogenase (ALDH), and hepatic levels of glutathione (GSH). In addition, GAA intervention evidently ameliorated intestinal microbial disorder by markedly increasing the abundance of Muribaculaceae, Prevotellaceae, Jeotgalicoccus, Bilophila, Family_XIII_UCG_001, Aerococcus, Ruminococcaceae_UCG_005, Harryflintia, Christensenellaceae, Rumonpcpccaceae, Prevotelaceae_UCG_001, Clostridiales_vadinBB60_group, Parasutterella and Bifidobacterium, but decreasing the proportion of Lactobacillus, Burkholderia_Caballeroria_Paraburkholderia, Escherichia_Shigella and Erysipelatoclostridium. Furthermore, liver metabolomics based on UPLC-QTOF/MS demonstrated that oral administration of GAA had a significant regulatory effect on the composition of liver metabolites in mice exposed to alcohol intake, especially the levels of the biomarkers involved in the metabolic pathways of riboflavin metabolism, glycine, serine and threonine metabolism, pyruvate metabolism, glycolysis/gluconeogenesis, biosynthesis of unsaturated fatty acids, synthesis and degradation of ketone bodies, fructose and mannose metabolism. Moreover, dietary supplementation of GAA significantly regulated the hepatic mRNA levels of lipid metabolism and inflammatory response related genes. Conclusively, these findings demonstrate that GAA has beneficial effects on alleviating alcohol-induced liver injury and is expected to become a new functional food ingredient for the prevention of alcoholic liver injury.

医師のための臨床サポートサービス

ヒポクラ x マイナビのご紹介

無料会員登録していただくと、さらに便利で効率的な検索が可能になります。

Translated by Google