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背景と目的:妊娠中の母体の超高処理食品(UPF)消費は、子どもの発達に悪影響を与える可能性があります。妊娠糖入り飲料消費量(UPFの一部として)は、一般集団における子どもの認知機能障害に関連していますが、後の小児神経心理学的発達における妊娠中の総UPF消費の役割は研究されていません。私たちは、母親の妊娠UPF消費と子供の神経発達との関連を分析することを目指しました。 方法:この研究には、スペインの出生コホートからの2377ペアの妊婦とその子孫が含まれていました(募集期間:2004-2008、INMAプロジェクト)。食事摂取量は、妊娠第3期に101項目の食物頻度アンケートを使用して推定されました。NOVA分類を使用してUPFSを特定し、その消費量は総食品消費量の1日の割合として計算され、Tertilesに分類されました。小児神経心理学的発達は、乳児と幼児の発達のベイリースケール(1歳、n = 1929)および子供の能力のマッカーシースケール(4-5歳、n = 1679)で評価されました。潜在的な関連性は、さまざまな家族と子供の特性に合わせて調整された多変量線形回帰モデルを使用して分析されました。 結果:妊娠中の女性のUPF消費量は、総食事の平均17%を占めており、砂糖に加入した飲み物は、最も一般的に消費されるUPF(40%)です。UPF消費量の最高の母親から生まれた子供(総食事の28.9%以上)対最低の紀元前(7.2%以下)は、スコアが低いことを示しました(b = -2.29 [95%信頼区間(CI)、-4.13; -0.46])マッカーシースケールの口頭スケール(P-For-Trend = 0.02)。他の認知ドメインまたはベイリースケールとの評価を評価するマッカーシースケールとの関連は観察されませんでした。 結論:研究された7つの認知領域のうち、妊娠中のUPFの母体消費と幼児期の口頭での機能との間の不利な関連が観察されました。これは神経発達の重要な認知領域です。
背景と目的:妊娠中の母体の超高処理食品(UPF)消費は、子どもの発達に悪影響を与える可能性があります。妊娠糖入り飲料消費量(UPFの一部として)は、一般集団における子どもの認知機能障害に関連していますが、後の小児神経心理学的発達における妊娠中の総UPF消費の役割は研究されていません。私たちは、母親の妊娠UPF消費と子供の神経発達との関連を分析することを目指しました。 方法:この研究には、スペインの出生コホートからの2377ペアの妊婦とその子孫が含まれていました(募集期間:2004-2008、INMAプロジェクト)。食事摂取量は、妊娠第3期に101項目の食物頻度アンケートを使用して推定されました。NOVA分類を使用してUPFSを特定し、その消費量は総食品消費量の1日の割合として計算され、Tertilesに分類されました。小児神経心理学的発達は、乳児と幼児の発達のベイリースケール(1歳、n = 1929)および子供の能力のマッカーシースケール(4-5歳、n = 1679)で評価されました。潜在的な関連性は、さまざまな家族と子供の特性に合わせて調整された多変量線形回帰モデルを使用して分析されました。 結果:妊娠中の女性のUPF消費量は、総食事の平均17%を占めており、砂糖に加入した飲み物は、最も一般的に消費されるUPF(40%)です。UPF消費量の最高の母親から生まれた子供(総食事の28.9%以上)対最低の紀元前(7.2%以下)は、スコアが低いことを示しました(b = -2.29 [95%信頼区間(CI)、-4.13; -0.46])マッカーシースケールの口頭スケール(P-For-Trend = 0.02)。他の認知ドメインまたはベイリースケールとの評価を評価するマッカーシースケールとの関連は観察されませんでした。 結論:研究された7つの認知領域のうち、妊娠中のUPFの母体消費と幼児期の口頭での機能との間の不利な関連が観察されました。これは神経発達の重要な認知領域です。
BACKGROUND & AIMS: Maternal ultra-processed food (UPF) consumption during pregnancy may adversely affect child development. Pregnancy sugar-sweetened beverage consumption (as a part of UPF) has been associated with child cognitive dysfunction in the general population, but the role of total UPF consumption during pregnancy in later child neuropsychological development has not been studied. We aimed to analyse the association between maternal pregnancy UPF consumption and child neurodevelopment. METHODS: This study involved 2377 pairs of pregnant women and their offspring from a Spanish birth cohort (recruitment period: 2004-2008, INMA project). Dietary intake was estimated using a 101-item food frequency questionnaire in the third trimester of pregnancy. The NOVA classification was used to identify UPFs, and their consumption was calculated as the daily percentage of total food consumption and categorized into tertiles. Child neuropsychological development was assessed with the Bayley Scales of Infant and Toddler Development (1-year-old, n = 1929) and the McCarthy Scales of Children's Abilities (4-5 years-old, n = 1679). Potential associations were analysed using multivariate linear regression models adjusted for a range of family and child characteristics. RESULTS: UPF consumption among pregnant women represented an average of 17% of the total diet, with sugar-sweetened beverages being the most commonly consumed type of UPF (40%). Children born to mothers in the highest tertile of UPF consumption (28.9% or more of the total diet) vs the lowest tertile (7.2% or less), showed a lower score (B = -2.29 [95% Confidence Interval (CI), -4.13; -0.46]) in the Verbal Scale of the McCarthy Scales (p-for-trend = 0.02). No associations were observed with the McCarthy Scales assessing other cognitive domains or with the Bayley Scales. CONCLUSION: Of the seven cognitive domains studied, we observed an adverse association between maternal consumption of UPF during pregnancy and verbal functioning in early childhood, which is an important cognitive domain of neurodevelopment.
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