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Neuroscience and biobehavioral reviews19870101Vol.11issue(2)

ラットのポリコース、マルトース、スクロースの味の味のしきい値

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
  • Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.
概要
Abstract

多糖(ポリコース)、マルトース、およびスクロースの成人雌ラットの味の好みのしきい値を比較しました。非除去動物には、24時間の2ボトル嗜好テスト(糖溶液対水)が与えられ、0.008%から始まり、糖濃度は毎日増加しました。ラットは、最初に0.01%(0.0001 m)の水に対するポリコース溶液、0.09%(0.0025 m)の水に対するマルトース溶液、および0.09%(0.0026 m)の水に対するスクロース溶液を好みました。したがって、モルベースでは、ラットのポリコースのしきい値は、マルトースとスクロースのしきい値よりも25〜26倍低かった。多糖類の低味の閾値により、ラットは砂糖とは異なり、溶解度が非常に低い澱粉を検出できるようになると仮定されました。

多糖(ポリコース)、マルトース、およびスクロースの成人雌ラットの味の好みのしきい値を比較しました。非除去動物には、24時間の2ボトル嗜好テスト(糖溶液対水)が与えられ、0.008%から始まり、糖濃度は毎日増加しました。ラットは、最初に0.01%(0.0001 m)の水に対するポリコース溶液、0.09%(0.0025 m)の水に対するマルトース溶液、および0.09%(0.0026 m)の水に対するスクロース溶液を好みました。したがって、モルベースでは、ラットのポリコースのしきい値は、マルトースとスクロースのしきい値よりも25〜26倍低かった。多糖類の低味の閾値により、ラットは砂糖とは異なり、溶解度が非常に低い澱粉を検出できるようになると仮定されました。

The taste preference thresholds of adult female rats for polysaccharide (Polycose), maltose, and sucrose were compared. The nondeprived animals were given 24-hr two-bottle preference tests (saccharide solution vs. water) and, starting at 0.008%, the saccharide concentration was increased daily. The rats first preferred the Polycose solution to water at 0.01% (0.0001 M), the maltose solution to water at 0.09% (0.0025 M), and the sucrose solution to water at 0.09% (0.0026 M). Thus, on a molar basis the rats' Polycose threshold was 25 to 26 times lower than their maltose and sucrose threshold. It was postulated that the low taste threshold for polysaccharides allows the rat to detect starch which, unlike sugar, is very low in solubility.

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