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Food chemistry2023Mar01Vol.403issue()

食物中のペルフルオロポリエーテルカルボン酸の固相マイクロエクスポラクションのためのヘッククロスカップリングを介したピリジル共有有機フレームワークの調製

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

食物中の新たなパーフルオロポリエーテルカルボン酸(PFECA)の検出の増加は、それらの高い持続性、生体内蓄積、および毒性についてかなりの懸念を提起しました。この研究では、ピリジン官能化共有共有オーガニックフレームワーク(PY-COF)を、基本的なピリジル基をHECKクロスカップリングを介してBR-COFに導入することにより合成されました。密度官能理論によれば、PFECAは、o-··Hn+相互作用を介してpy-cofの細孔部位に吸着されました。これは安定した主要な吸着構成でした。系統的特性評価の後、Py-COFは、食品中のPFECAを効率的に測定するために、高性能液体クロマトグラフィータンデム質量分析(SPME-HPLC-MS/MS)と組み合わせた固相マイクロ抽出のコーティングとして使用されました。最適な条件下では、この方法は、満足のいく直線性(R2≥0.998)、検出の低い制限(0.001-0.004 Ng G-1)、および良好な相対回復(82.5%-112%)を示しました。確立された方法は、食品サンプル中のトレースPFECAの分析に十分に使用されました。

食物中の新たなパーフルオロポリエーテルカルボン酸(PFECA)の検出の増加は、それらの高い持続性、生体内蓄積、および毒性についてかなりの懸念を提起しました。この研究では、ピリジン官能化共有共有オーガニックフレームワーク(PY-COF)を、基本的なピリジル基をHECKクロスカップリングを介してBR-COFに導入することにより合成されました。密度官能理論によれば、PFECAは、o-··Hn+相互作用を介してpy-cofの細孔部位に吸着されました。これは安定した主要な吸着構成でした。系統的特性評価の後、Py-COFは、食品中のPFECAを効率的に測定するために、高性能液体クロマトグラフィータンデム質量分析(SPME-HPLC-MS/MS)と組み合わせた固相マイクロ抽出のコーティングとして使用されました。最適な条件下では、この方法は、満足のいく直線性(R2≥0.998)、検出の低い制限(0.001-0.004 Ng G-1)、および良好な相対回復(82.5%-112%)を示しました。確立された方法は、食品サンプル中のトレースPFECAの分析に十分に使用されました。

The growing detection of emerging perfluoropolyether carboxylic acids (PFECAs) in food has raised considerable concerns about their high persistence, bioaccumulation, and toxicity. In this study, a pyridine-functionalized covalent organic framework (Py-COF) was synthesized by introducing basic pyridyl groups into Br-COF via Heck cross-coupling. According to density functional theory, PFECAs were adsorbed in the pore sites of Py-COF via O-···HN+ interaction, which was the stable and predominant adsorption configuration. After systematic characterization, Py-COF was used as the coating for solid-phase microextraction combined with high-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry (SPME-HPLC-MS/MS) for the efficient determination of PFECAs in food. Under the optimum conditions, the method showed satisfactory linearity (R2 ≥ 0.998), low limits of detection (0.001-0.004 ng g-1), and good relative recoveries (82.5 %-112 %). The established method was satisfactorily used for the analysis of trace PFECAs in food samples.

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