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Plants (Basel, Switzerland)2022Oct15Vol.11issue(20)

トマトの植物特性に対する植物成長を促進する根粒菌(PGPR)とシアノバクテリアの効果(Solanum lycopersicon L)植物

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

トマトは、葉酸、アスコルビン酸、ポリフェノール、カロテノイドなどの高濃度の生物活性物質、および他の多くの必須要素を含むため、重要な農産物です。その結果、トマトは人間の健康に非常に有益であると考えられています。化学肥料と殺虫剤は、トマトの生産を最大化するために日常的に利用されています。これに関連して、微生物の接種、特にPGPRを含むものは、化学肥料と農薬の代わりに利用できます。この研究では、トマト植物の新鮮な果物の成長、品質、収量について、単独で、そして互いに互いに組み合わせて使用すると、PGPR(亜種、およびバチルスアミロリケ科)とシアノバクテリアの効果を調査しました。結果は、接種が対照と比較してトマト植物のすべての測定されたパラメーターを大幅に増加させることを示しました。B. subtilisとB. amyloliquefaciensの使用を組み合わせて、トマト収量にプラスの影響を与え、果物の収量が増加しました。さらに、葉の解剖学的特性が変化し、上皮の上部、上皮の下部、口蓋組織、海綿状組織、および血管束の厚さが増加しました。植物あたりの果物の数(76%の増加)、果物の重量(g; 33%の増加)、果物の高さ(cm; 50%増加)、果物の直径(cm; 50%)で測定されるように、トマトの果物の品質は改善されました。、総可溶性固形物(TSS; 26%増加)、およびアスコルビン酸(Mg/100 g F.W。、75%増加)、コントロールと比較して、最初のシーズン。さらに、フルーツ化学物質の含有量(N、P、およびK)は接種とともに増加しました。結果は、B。subtilisおよびB. amyloliquefaciensの接種を使用して、トマトの植物の成長と収量を高めることができることを示唆しています。

トマトは、葉酸、アスコルビン酸、ポリフェノール、カロテノイドなどの高濃度の生物活性物質、および他の多くの必須要素を含むため、重要な農産物です。その結果、トマトは人間の健康に非常に有益であると考えられています。化学肥料と殺虫剤は、トマトの生産を最大化するために日常的に利用されています。これに関連して、微生物の接種、特にPGPRを含むものは、化学肥料と農薬の代わりに利用できます。この研究では、トマト植物の新鮮な果物の成長、品質、収量について、単独で、そして互いに互いに組み合わせて使用すると、PGPR(亜種、およびバチルスアミロリケ科)とシアノバクテリアの効果を調査しました。結果は、接種が対照と比較してトマト植物のすべての測定されたパラメーターを大幅に増加させることを示しました。B. subtilisとB. amyloliquefaciensの使用を組み合わせて、トマト収量にプラスの影響を与え、果物の収量が増加しました。さらに、葉の解剖学的特性が変化し、上皮の上部、上皮の下部、口蓋組織、海綿状組織、および血管束の厚さが増加しました。植物あたりの果物の数(76%の増加)、果物の重量(g; 33%の増加)、果物の高さ(cm; 50%増加)、果物の直径(cm; 50%)で測定されるように、トマトの果物の品質は改善されました。、総可溶性固形物(TSS; 26%増加)、およびアスコルビン酸(Mg/100 g F.W。、75%増加)、コントロールと比較して、最初のシーズン。さらに、フルーツ化学物質の含有量(N、P、およびK)は接種とともに増加しました。結果は、B。subtilisおよびB. amyloliquefaciensの接種を使用して、トマトの植物の成長と収量を高めることができることを示唆しています。

Tomatoes are an important agricultural product because they contain high concentrations of bioactive substances, such as folate, ascorbate, polyphenols, and carotenoids, as well as many other essential elements. As a result, tomatoes are thought to be extremely beneficial to human health. Chemical fertilizers and insecticides are routinely utilized to maximize tomato production. In this context, microbial inoculations, particularly those containing PGPR, may be utilized in place of chemical fertilizers and pesticides. In this study, we investigated the effects of PGPR (Bacillus subtilis, and Bacillus amyloliquefaciens) and cyanobacteria when utilized alone, and in conjunction with each other, on the growth, quality, and yield of fresh fruits of tomato plants. The results showed that the inoculation significantly increased all measured parameters of tomato plants compared with the control. Combined use of B. subtilis and B. amyloliquefaciens had a positive impact on tomato yield, increasing fruit yield. Moreover, leaflet anatomical characteristics were altered, with increased thickness of the upper epidermis, lower epidermis, palisade tissue, spongy tissue, and vascular bundles. Tomato fruit quality was improved, as measured by an increased number of fruit per plant (76% increase), fruit weight (g; 33% increase), fruit height (cm; 50% increase), fruit diameter (cm; 50%), total soluble solids (TSS; 26% increase), and ascorbic acid (mg/100 g F.W.; 75% increase), relative to the control, in the first season. In addition, fruit chemical contents (N, P, and K) were increased with inoculation. The results suggest that inoculation with B. subtilis and B. amyloliquefaciens could be successfully used to enhance tomato plant growth and yield.

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