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Childhood obesity (Print)2022Dec05Vol.issue()

アラスカ先住民の遠隔地における就学前のヘッドスタート児童の肥満有病率と食生活の要因:"GotNeqpiaq?"研究のベースラインデータ研究

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

背景:アメリカインディアンとアラスカ出身の幼稚園の老化した子供は、肥満の高い有病率を経験しますが、肥満予防研究では過小評価されています。この研究では、アラスカ南西部のアラスカのアラスカ先住民の幼稚園の子供の間で肥満の有病率と食事の危険因子を調べました。方法:この調査では、「Got Neqpiaq?」のベースラインデータを使用しました。3〜5歳のYup'ik Alaskaの先住民の子供たちに焦点を当てた文化的に中心のマルチレベル介入は、アラスカ南西部の12のコミュニティでヘッドスタートに登録されました(n = 155)。主な結果は、BMIパーセンタイル、過体重、肥満でした。関心のある食事因子は、バイオマーカーを使用して測定されました:伝統的な食物摂取量(窒素安定同位体比バイオマーカー)、超高プロセッシング食物摂取量(炭素安定同位体比バイオマーカー)、および野菜および果物の摂取量(野菜板によって測定された皮膚カロテノイド状態バイオマーカー)。心血管代謝マーカー(糖化ヘモグロビン[HBA1C]および血液コレステロール)も測定しました。結果:研究のYup'ik幼稚園の子供の間で、BMIパーセンタイルの中央値は91であり、太りすぎまたは肥満の有病率は70%でした。伝統的な食物摂取バイオマーカーはBMIと否定的に関連していたが、超高プロセッシングされた食品と野菜と果物のバイオマーカーはBMIと関連していなかった。HBA1Cと血液コレステロールは健康なレベル内でした。結論:太りすぎと肥満の負担は、Yup'ik幼稚園の子供の間で高い。伝統的な食物摂取量は、BMIと反比例しており、アラスカ南西部のアラスカネイティブコミュニティの伝統的な食品システムをサポートするための伝統的な価値と知識を強調する文化的に根拠のある介入の必要性を強調しています。ClinicalTrials.gov#NCT03601299に登録されています。

背景:アメリカインディアンとアラスカ出身の幼稚園の老化した子供は、肥満の高い有病率を経験しますが、肥満予防研究では過小評価されています。この研究では、アラスカ南西部のアラスカのアラスカ先住民の幼稚園の子供の間で肥満の有病率と食事の危険因子を調べました。方法:この調査では、「Got Neqpiaq?」のベースラインデータを使用しました。3〜5歳のYup'ik Alaskaの先住民の子供たちに焦点を当てた文化的に中心のマルチレベル介入は、アラスカ南西部の12のコミュニティでヘッドスタートに登録されました(n = 155)。主な結果は、BMIパーセンタイル、過体重、肥満でした。関心のある食事因子は、バイオマーカーを使用して測定されました:伝統的な食物摂取量(窒素安定同位体比バイオマーカー)、超高プロセッシング食物摂取量(炭素安定同位体比バイオマーカー)、および野菜および果物の摂取量(野菜板によって測定された皮膚カロテノイド状態バイオマーカー)。心血管代謝マーカー(糖化ヘモグロビン[HBA1C]および血液コレステロール)も測定しました。結果:研究のYup'ik幼稚園の子供の間で、BMIパーセンタイルの中央値は91であり、太りすぎまたは肥満の有病率は70%でした。伝統的な食物摂取バイオマーカーはBMIと否定的に関連していたが、超高プロセッシングされた食品と野菜と果物のバイオマーカーはBMIと関連していなかった。HBA1Cと血液コレステロールは健康なレベル内でした。結論:太りすぎと肥満の負担は、Yup'ik幼稚園の子供の間で高い。伝統的な食物摂取量は、BMIと反比例しており、アラスカ南西部のアラスカネイティブコミュニティの伝統的な食品システムをサポートするための伝統的な価値と知識を強調する文化的に根拠のある介入の必要性を強調しています。ClinicalTrials.gov#NCT03601299に登録されています。

Background: American Indian and Alaska Native preschool-aged children experience a high prevalence of obesity, yet are under-represented in obesity prevention research. This study examined obesity prevalence and dietary risk factors among Alaska Native preschool-aged children in southwest Alaska. Methods: The study used baseline data from "Got Neqpiaq?" a culturally centered multilevel intervention focused on Yup'ik Alaska Native children, aged 3-5 years, enrolled in Head Start in 12 communities in southwest Alaska (n = 155). The primary outcomes were BMI percentile, overweight, and obesity. Dietary factors of interest were measured using biomarkers: traditional food intake (nitrogen stable isotope ratio biomarker), ultraprocessed food intake (carbon stable isotope ratio biomarker), and vegetable and fruit intake (skin carotenoid status biomarker measured by the Veggie Meter). Cardiometabolic markers (glycated hemoglobin [HbA1c] and blood cholesterol) were also measured. Results: Among the Yup'ik preschool-aged children in the study, the median BMI percentile was 91, and the prevalence of overweight or obesity was 70%. The traditional food intake biomarker was negatively associated with BMI, whereas the ultraprocessed foods and vegetable and fruit biomarkers were not associated with BMI. HbA1c and blood cholesterol were within healthy levels. Conclusions: The burden of overweight and obesity is high among Yup'ik preschool-aged children. Traditional food intake is inversely associated with BMI, which underscores the need for culturally grounded interventions that emphasize traditional values and knowledge to support the traditional food systems in Alaska Native communities in southwest Alaska. Registered with ClinicalTrials.gov #NCT03601299.

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