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澱粉は、主に線形アミロースと高度に分岐したアミロペクチンで構成される非常に大きなα-グルカン分子で構成されています。デンプン構造の分析のためのほとんどの方法は、加水分解酵素を使用して澱粉を切断します。分解されていない場合、澱粉全体の構造はゲル透過クロマトグラフィー(GPC)によって分析できますが、これは通常、アミロペクチンとアミロースに対してそれぞれそれぞれ単一のピークをもたらします。この研究の目的は、GPCを使用した分子量に基づいて、澱粉全体のアミロペクチンを安定に分離し、各ピークの構造を決定することでした。アルカリゲラチン化された全澱粉をGPCカラム(Toyopearl HW75S×2、HW65S、およびHW55S)に適用すると、3つのピークに分離されました。デブランチドサンプルのヨウ素染色と鎖長分布分析は、ピークが主に高分子量(MW)アミロペクチンで構成されていることを示しました。
澱粉は、主に線形アミロースと高度に分岐したアミロペクチンで構成される非常に大きなα-グルカン分子で構成されています。デンプン構造の分析のためのほとんどの方法は、加水分解酵素を使用して澱粉を切断します。分解されていない場合、澱粉全体の構造はゲル透過クロマトグラフィー(GPC)によって分析できますが、これは通常、アミロペクチンとアミロースに対してそれぞれそれぞれ単一のピークをもたらします。この研究の目的は、GPCを使用した分子量に基づいて、澱粉全体のアミロペクチンを安定に分離し、各ピークの構造を決定することでした。アルカリゲラチン化された全澱粉をGPCカラム(Toyopearl HW75S×2、HW65S、およびHW55S)に適用すると、3つのピークに分離されました。デブランチドサンプルのヨウ素染色と鎖長分布分析は、ピークが主に高分子量(MW)アミロペクチンで構成されていることを示しました。
Starch is comprised of very large α-glucan molecules composed primarily of linear amylose and highly branched amylopectin. Most methods for analyses of starch structure use hydrolytic enzymes to cleave starch. When undegraded, whole starch structures can be analyzed by gel-permeation chromatography (GPC), but this typically yields a single peak each for amylopectin and amylose. The objective of this study was to stably separate amylopectins in whole starch based on their molecular weight using GPC, and to determine the structure of each peak. When alkali-gelatinized whole starch was applied to GPC columns (Toyopearl HW75S × 2, HW65S, and HW55S), it was separated into three peaks. Iodine staining and chain length distribution analyses of debranched samples showed that peaks were mainly composed of high-molecular weight (MW) amylopectin consisting of many clusters, low-MW amylopectin consisting of a small number of clusters, and amylose.
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