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Journal of food science and technology2023Jul01Vol.60issue(7)

分光技術を使用した脱水プロセス中のMamey(Pouteria sapota)果実の水分比とカロテノイド化合物の検出

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

この研究は、非侵襲的分光技術を使用して、乾燥マミー(Pouteria sapota)の水分比とカロテノイド化合物の研究を提示します。実験データを4つの異なる数学乾燥モデルに適合させることにより、自家製の太陽乾燥機による64°CでのMameyの乾燥挙動は分析されます。さらに、この結果は、50°Cと60°Cの温度での自然対流を持つ熱チャンバーによる他の乾燥技術と比較されます。結果は、ルイスモデルがMameyの実験的な湿気比曲線に最適なモデルであることを示しています。一方、これらの周波数では吸水量が最も敏感であるため、近赤外およびテラヘルツの分光法を推定するために使用されます。フーリエ変換は、乾燥マメイのカロテノイド化合物を検出するために、赤外線総反射率とラマン分光法を実施します。この化合物には、食品業界と健康上の利点に重要な用途があります。私たちの知る限り、Pouteria Sapotaの脱水と、水分比とカロテノイド含有量の検出のための分光技術を使用した特性に関する研究はほとんどありません。したがって、この研究は、引用されたパラメーターに関する詳細情報が必要な場合、農業や食品部門で役立ちます。

この研究は、非侵襲的分光技術を使用して、乾燥マミー(Pouteria sapota)の水分比とカロテノイド化合物の研究を提示します。実験データを4つの異なる数学乾燥モデルに適合させることにより、自家製の太陽乾燥機による64°CでのMameyの乾燥挙動は分析されます。さらに、この結果は、50°Cと60°Cの温度での自然対流を持つ熱チャンバーによる他の乾燥技術と比較されます。結果は、ルイスモデルがMameyの実験的な湿気比曲線に最適なモデルであることを示しています。一方、これらの周波数では吸水量が最も敏感であるため、近赤外およびテラヘルツの分光法を推定するために使用されます。フーリエ変換は、乾燥マメイのカロテノイド化合物を検出するために、赤外線総反射率とラマン分光法を実施します。この化合物には、食品業界と健康上の利点に重要な用途があります。私たちの知る限り、Pouteria Sapotaの脱水と、水分比とカロテノイド含有量の検出のための分光技術を使用した特性に関する研究はほとんどありません。したがって、この研究は、引用されたパラメーターに関する詳細情報が必要な場合、農業や食品部門で役立ちます。

This work presents the study of the moisture ratio and carotenoid compounds in dried mamey (Pouteria sapota) using non-invasive spectroscopic techniques. The drying behavior of mamey at 64 °C by a homemade solar dryer is analyzed by fitting the experimental data to four different mathematical drying models. In addition, this result is compared with other drying techniques, namely by heat chamber with natural convection at temperatures of 50 °C and 60 °C. The results show that the Lewis model is the one that best fits the experimental moisture ratio curve of mamey. On the other hand, Near-Infrared and Terahertz spectroscopic techniques are used to estimate the moisture ratio, since water absorption is most sensitive at these frequencies. Fourier Transform Infrared-attenuated total reflectance and Raman spectroscopy are performed to detect the carotenoid compounds in dried mamey. This compound has important applications in the food industry and health benefits. To our knowledge, there are few studies on the dehydration of Pouteria sapota as well as its characterization using spectroscopic techniques for the detection of moisture ratio and carotenoid content; therefore, this study can be useful in agriculture and food sectors when detailed information about the cited parameters is needed.

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