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Food & function2023May23Vol.issue()

ムンビーンペプチドは、L6筋管のJak2活性化を介してグルコースの取り込みを促進します

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

ムンゲンは、アジア、南ヨーロッパ、北アメリカで栽培されている重要な食用マメ科植物の1つです。Mung Beansには、消化率が高い20〜30%のタンパク質が含まれており、生物学的活性を持っていますが、詳細な健康上の有益な機能はまだ完全には理解されていません。この研究では、グルコースの取り込みを促進し、L6筋管でのメカニズムを解明するムング豆からの活性ペプチドの分離と同定を報告します。HTL、flsSteaqqsy、およびtlvnpdgrdsyは分離され、活性ペプチドとして識別されました。これらのペプチドは、血漿膜へのグルコース輸送体4(GLUT4)の転座を促進しました。トリペプチドHTLは、オリゴペプチドがPI3K/AKT経路の活性化を介してフルステアクシーおよびtlvnpdgrdsyをflsSteaqqsyとtlvnpdgrdsyである一方、アデノシンモノリン活性化プロテインキナーゼの活性化を通じてグルコースの取り込みを促進しました。さらに、これらのペプチドは、レプチン受容体との相互作用を介してJak2のリン酸化を促進しました。したがって、Mung Beanは、筋肉細胞のJak2活性化を伴うグルコース取り込みを促進することにより、高血糖および2型糖尿病の予防のための有望な機能食品です。

ムンゲンは、アジア、南ヨーロッパ、北アメリカで栽培されている重要な食用マメ科植物の1つです。Mung Beansには、消化率が高い20〜30%のタンパク質が含まれており、生物学的活性を持っていますが、詳細な健康上の有益な機能はまだ完全には理解されていません。この研究では、グルコースの取り込みを促進し、L6筋管でのメカニズムを解明するムング豆からの活性ペプチドの分離と同定を報告します。HTL、flsSteaqqsy、およびtlvnpdgrdsyは分離され、活性ペプチドとして識別されました。これらのペプチドは、血漿膜へのグルコース輸送体4(GLUT4)の転座を促進しました。トリペプチドHTLは、オリゴペプチドがPI3K/AKT経路の活性化を介してフルステアクシーおよびtlvnpdgrdsyをflsSteaqqsyとtlvnpdgrdsyである一方、アデノシンモノリン活性化プロテインキナーゼの活性化を通じてグルコースの取り込みを促進しました。さらに、これらのペプチドは、レプチン受容体との相互作用を介してJak2のリン酸化を促進しました。したがって、Mung Beanは、筋肉細胞のJak2活性化を伴うグルコース取り込みを促進することにより、高血糖および2型糖尿病の予防のための有望な機能食品です。

Mung beans are among the important edible legumes cultivated in Asia, Southern Europe, and Northern America. Mung beans contain 20-30% proteins with high digestibility and possess biological activities, but detailed health beneficial functions are not fully understood yet. In this study, we report the isolation and identification of active peptides from mung beans which promote glucose uptake and elucidate their mechanism in L6 myotubes. HTL, FLSSTEAQQSY, and TLVNPDGRDSY were isolated and identified as active peptides. These peptides promoted the translocation of glucose transporter 4 (GLUT4) to the plasma membrane. The tripeptide HTL promoted glucose uptake through the activation of adenosine monophosphate-activated protein kinase, while the oligopeptides FLSSTEAQQSY and TLVNPDGRDSY through the activation of the PI3K/Akt pathway. Furthermore, these peptides promoted the phosphorylation of Jak2 via interaction with the leptin receptor. Thus, mung bean is a promising functional food for the prevention of hyperglycemia and type 2 diabetes through promoting glucose uptake accompanied by JAK2 activation in the muscle cells.

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