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Journal of chromatography. B, Analytical technologies in the biomedical and life sciences2023Jun22Vol.1227issue()

脂肪酸の分析のためのHPLC -MS/MSメソッドの開発と検証 - 名声アンモニウム付加物 - オメガ-3インデックスを決定するためのヒト全血および赤血球における -

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

健康と栄養の分野における最近の科学的研究は、心臓保護特性のために、オメガ-3脂肪酸、エイコサペンタエン酸(EPA)、ドコサヘキサエン酸(DHA)を消費することの重要性を全会一致で確認しています。赤血球膜の脂肪酸プロファイリングにより、心血管疾患を発症するリスクの認識された指標であるオメガ3指数を計算することができます。健康的なライフスタイルと寿命の上昇傾向の結果の1つは、脂肪酸の定量分析のための信頼できる方法を必要とするオメガ-3インデックスの研究の数の増加です。この記事では、40 µLの脂肪酸メチルエステル、FAMESの形で)の40 µLの全体の脂肪酸メチルエステルの形で)の定量分析のための、敏感で再現可能な液体クロマトグラフィータンデム質量分析(HPLC-MS/MS)法の開発と検証について説明します。血液および赤血球。酸のリストには、飽和、オメガ9の不飽和、オメガ6不飽和、オメガ-3不飽和脂肪酸とそのトランス異性体が含まれます。定量の限界は、C12:0、C16:0およびC18:0の250 ng ML-1でした。EPA、DHA、および名声のトランス異性体C16:1、C18:1、C18:2 N-6を含む他の家族の62.5 ng ML-1。脂肪酸(FA)エステル化/メチル化のサンプル調製トリフルオリド - メタノール(BF3)が最適化されています。クロマトグラフィー分離は、アセトニトリル、イソプロパノール、および水の混合物を使用して、0.1%ギ酸と5 mMの形成アンモニウムを添加した勾配モードのC8カラムで実行されています。その結果、名声C16:1、C18:1およびC18:2 N-6のシス異性体を分離する問題が解決されました。エレクトロスプレーイオン化質量分析(ESI-MS)は、アンモニウム付加物の形でのFamesの検出が初めて最適化されたため、プロトン化された種が使用されたときの方法がより敏感になりました。この方法は、オメガ3サプリメントを消費し、オメガ3インデックスを決定するための信頼できるツールであることが証明された健康な被験者の12のサンプルに適用されています。

健康と栄養の分野における最近の科学的研究は、心臓保護特性のために、オメガ-3脂肪酸、エイコサペンタエン酸(EPA)、ドコサヘキサエン酸(DHA)を消費することの重要性を全会一致で確認しています。赤血球膜の脂肪酸プロファイリングにより、心血管疾患を発症するリスクの認識された指標であるオメガ3指数を計算することができます。健康的なライフスタイルと寿命の上昇傾向の結果の1つは、脂肪酸の定量分析のための信頼できる方法を必要とするオメガ-3インデックスの研究の数の増加です。この記事では、40 µLの脂肪酸メチルエステル、FAMESの形で)の40 µLの全体の脂肪酸メチルエステルの形で)の定量分析のための、敏感で再現可能な液体クロマトグラフィータンデム質量分析(HPLC-MS/MS)法の開発と検証について説明します。血液および赤血球。酸のリストには、飽和、オメガ9の不飽和、オメガ6不飽和、オメガ-3不飽和脂肪酸とそのトランス異性体が含まれます。定量の限界は、C12:0、C16:0およびC18:0の250 ng ML-1でした。EPA、DHA、および名声のトランス異性体C16:1、C18:1、C18:2 N-6を含む他の家族の62.5 ng ML-1。脂肪酸(FA)エステル化/メチル化のサンプル調製トリフルオリド - メタノール(BF3)が最適化されています。クロマトグラフィー分離は、アセトニトリル、イソプロパノール、および水の混合物を使用して、0.1%ギ酸と5 mMの形成アンモニウムを添加した勾配モードのC8カラムで実行されています。その結果、名声C16:1、C18:1およびC18:2 N-6のシス異性体を分離する問題が解決されました。エレクトロスプレーイオン化質量分析(ESI-MS)は、アンモニウム付加物の形でのFamesの検出が初めて最適化されたため、プロトン化された種が使用されたときの方法がより敏感になりました。この方法は、オメガ3サプリメントを消費し、オメガ3インデックスを決定するための信頼できるツールであることが証明された健康な被験者の12のサンプルに適用されています。

Recent scientific studies in the field of health and nutrition have unanimously affirmed the importance of consuming the omega-3 fatty acids, eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), because of their cardioprotective properties. Fatty acid profiling in erythrocyte membranes allows the omega-3 index, which is a recognized indicator of the risk of developing cardiovascular disease, to be calculated. One consequence of the upward trend in healthy lifestyles and longevity is an increase in the number of studies into the omega-3 index, which requires a reliable method for the quantitative analysis of fatty acids. This article describes the development and validation of a sensitive and reproducible liquid chromatography tandem mass spectrometry (HPLC-MS/MS) method for the quantitative analysis of 23 fatty acids (in the form of fatty acid methyl esters, FAMEs) in 40 µl of whole blood and erythrocytes. The list of acids includes saturated, omega-9 unsaturated, omega-6 unsaturated and omega-3 unsaturated fatty acids as well as their trans-isomers. The limit of quantitation was 250 ng ml-1 for C12:0, C16:0 and C18:0; and 62.5 ng ml-1 for other FAMEs, including EPA, DHA and trans-isomers of FAME C16:1, C18:1 and C18:2 n-6. Sample preparation for fatty acid (FA) esterification/methylation with boron trifluoride-methanol (BF3) has been optimized. Chromatographic separation has been carried out on a C8 column in gradient mode using a mixture of acetonitrile, isopropanol and water with the addition of 0.1% formic acid and 5 mM ammonium formate. As a result, the problem of separating the cis- and trans-isomers of FAME C16:1, C18:1 and C18:2 n-6 has been solved. The electrospray ionization mass spectrometry (ESI-MS) detection of FAMEs, in the form of ammonium adducts, has been optimized for the first time, which has made the method more sensitive that when the protonated species are used. This method has been applied to 12 samples from healthy subjects that consumed omega-3 supplements and has proven to be a reliable tool for determining the omega-3 index.

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