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Gastroenterology1986Oct01Vol.91issue(4)

アスパルテームの代謝産物であるアスパルティルフェニルアラニンの腸の加水分解

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, U.S. Gov't, P.H.S.
概要
Abstract

Aspartame [Nutrasweet、Equal(Searle Consumer Products、Chicago、Ill。)]は、ジペプチドアスパルティルフェニルアラニン(ASP-PHE)のメチルエステルです。腸内腔内のエステル結合の加水分解後、ジペプチドは明らかに吸収され、タンパク質消化に由来するジペプチドと同じ方法で消化されます。ASP-PHEは、以前に報告された3つのブラシ境界ジペプチダーゼによってほぼ等しく等しく加水分解されることが観察されました。しかし、これらの酵素はASP-PHEに対する親和性が非常に低く、かなりの量のジペプチドを無傷で輸送し、サイトゾルで加水分解することができます。腸粘膜と赤血球溶解物のサイトゾルの澱粉ゲル電気泳動およびイオン交換クロマトグラフィーは、ASP-PHEヒドロラーゼ活性を備えた1つのピークのみを明らかにしました。この活性は、以前に報告された7つのサイトゾルペプチダーゼとは異なりました。病気の腸粘膜のブラシ境界とサイトゾルにおけるASP-PHEヒドロラーゼ活性の低下は、他のブラシ境界およびサイトゾル酵素活性のレベルの低下と類似していた。二重盲検試験では、一部の人々がアスパルテームの摂取によって引き起こされる症状があることを確認する場合、そのような個人をサイトゾルASP-PHEヒドロラーゼ活性の欠乏についてテストすることが適切です。

Aspartame [Nutrasweet、Equal(Searle Consumer Products、Chicago、Ill。)]は、ジペプチドアスパルティルフェニルアラニン(ASP-PHE)のメチルエステルです。腸内腔内のエステル結合の加水分解後、ジペプチドは明らかに吸収され、タンパク質消化に由来するジペプチドと同じ方法で消化されます。ASP-PHEは、以前に報告された3つのブラシ境界ジペプチダーゼによってほぼ等しく等しく加水分解されることが観察されました。しかし、これらの酵素はASP-PHEに対する親和性が非常に低く、かなりの量のジペプチドを無傷で輸送し、サイトゾルで加水分解することができます。腸粘膜と赤血球溶解物のサイトゾルの澱粉ゲル電気泳動およびイオン交換クロマトグラフィーは、ASP-PHEヒドロラーゼ活性を備えた1つのピークのみを明らかにしました。この活性は、以前に報告された7つのサイトゾルペプチダーゼとは異なりました。病気の腸粘膜のブラシ境界とサイトゾルにおけるASP-PHEヒドロラーゼ活性の低下は、他のブラシ境界およびサイトゾル酵素活性のレベルの低下と類似していた。二重盲検試験では、一部の人々がアスパルテームの摂取によって引き起こされる症状があることを確認する場合、そのような個人をサイトゾルASP-PHEヒドロラーゼ活性の欠乏についてテストすることが適切です。

Aspartame [Nutrasweet, Equal (Searle Consumer Products, Chicago, Ill.)] is the methyl ester of the dipeptide aspartylphenylalanine (Asp-Phe). After hydrolysis of the ester bond in the intestinal lumen, the dipeptide is apparently absorbed and digested in the same manner as dipeptides derived from protein digestion. We observed that Asp-Phe is hydrolyzed approximately equally well by three previously reported brush border dipeptidases. However, these enzymes have very low affinity for Asp-Phe, and a substantial amount of the dipeptide may be transported intact and hydrolyzed in the cytosol. Starch gel electrophoresis and ion-exchange chromatography of the cytosol of intestinal mucosa and of red blood cell lysate revealed only one peak with Asp-Phe hydrolase activity. This activity was distinct from the seven cytosolic peptidases that have been described previously. The reduction in Asp-Phe hydrolase activity in the brush border and cytosol of diseased intestinal mucosa was similar to the reduction in levels of other brush border and cytosol enzyme activities. If double-blind studies confirm that some people have symptoms caused by aspartame ingestion, it would be appropriate to test such individuals for deficiency of cytosolic Asp-Phe hydrolase activity.

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