Loading...
Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)2023Oct01Vol.42issue(10)

血漿グルコースとインスリンプロファイルに対する低いまたは高い血糖指数を持つ地中海式食事の影響は、成人男性と女性では異なります:MEDGI-CARBランダム化臨床試験のデータ

,
,
,
,
,
,
,
,
文献タイプ:
  • Randomized Controlled Trial
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

背景と目的:最近の証拠は、グルコースとインスリンの恒常性を調節する能力が男性と女性で異なることを示唆しています。この背景に対して、習慣的な食事の血糖指数(GI)の毎日の血漿グルコースとインスリンプロファイルへの影響は、性によって異なる可能性があると仮定されています。この研究の目的は、2型糖尿病を発症するリスクが高い個人の8時間の平均血漿グルコースとインスリンプロファイルが性別の影響を受けるリスクが高い個人の高GI食または高GI食がかどうかを評価することです。 方法:2型糖尿病のリスクがある成人156人の多国籍(イタリア、スウェーデン、および米国)の高GI食事を比較して、無作為化された制御された並列グループの食事介入を実施しました。12週間、82対74の参加者がそれぞれ低GIまたは高GI地中海の食事を消費しました。2つの実験的食事には、低GIと高糖に特有の澱粉の主要な供給源を除いて、同じ量の利用可能な炭水化物(270 g/d)と繊維(35 g/d)と同じ食品と飲み物が含まれていました。GIグループ(パスタ、玄米、フラットブレッド、すべてのブラン、小麦パンとライ麦と種子、対ジャスミンライス、ジャガイモ、クスクス、全粒穀物パン、ラスク)。ベースラインで、介入後、プラズマグルコースとインスリンプロファイルは、2つの介入グループ(男性と女性のために別々に)で8時間、割り当てられた食事の食物の選択肢に似ています。 結果:メタボリックシンドロームの少なくとも2つの特性を持つ156人の大人(82人の女性、74人の男性)が介入を完了しました。女性では、高GIは、介入の初日にすでに低GI食と比較して、有意に高い(23%、p <0.05)8時間の平均血漿グルコース濃度を誘導しました。12週間の食事の後、差は37%(p <0.05)まで増加しました。逆に、男性の2つの食事の間に有意差はありませんでした。これらの結果は、朝食と昼食後のグルコースプロファイルに対する性と食事の影響との間の統計的に有意な相互作用を示す双方向分散分析によって確認されました(F = 7.887、p = 0.006)。 結論:私たちの介入の結果は、女性が男性と比較して、食事GIの代謝効果により敏感であることを示しています。これは強力な臨床的および科学的関連性を持ち、さらなる研究で確認された場合、個別化された栄養の文脈における糖尿病および心血管疾患予防のための食事戦略に重要な意味を持つ可能性があります。 臨床試験の登録番号:ClinicalTrials.gov n。NCT03410719。

背景と目的:最近の証拠は、グルコースとインスリンの恒常性を調節する能力が男性と女性で異なることを示唆しています。この背景に対して、習慣的な食事の血糖指数(GI)の毎日の血漿グルコースとインスリンプロファイルへの影響は、性によって異なる可能性があると仮定されています。この研究の目的は、2型糖尿病を発症するリスクが高い個人の8時間の平均血漿グルコースとインスリンプロファイルが性別の影響を受けるリスクが高い個人の高GI食または高GI食がかどうかを評価することです。 方法:2型糖尿病のリスクがある成人156人の多国籍(イタリア、スウェーデン、および米国)の高GI食事を比較して、無作為化された制御された並列グループの食事介入を実施しました。12週間、82対74の参加者がそれぞれ低GIまたは高GI地中海の食事を消費しました。2つの実験的食事には、低GIと高糖に特有の澱粉の主要な供給源を除いて、同じ量の利用可能な炭水化物(270 g/d)と繊維(35 g/d)と同じ食品と飲み物が含まれていました。GIグループ(パスタ、玄米、フラットブレッド、すべてのブラン、小麦パンとライ麦と種子、対ジャスミンライス、ジャガイモ、クスクス、全粒穀物パン、ラスク)。ベースラインで、介入後、プラズマグルコースとインスリンプロファイルは、2つの介入グループ(男性と女性のために別々に)で8時間、割り当てられた食事の食物の選択肢に似ています。 結果:メタボリックシンドロームの少なくとも2つの特性を持つ156人の大人(82人の女性、74人の男性)が介入を完了しました。女性では、高GIは、介入の初日にすでに低GI食と比較して、有意に高い(23%、p <0.05)8時間の平均血漿グルコース濃度を誘導しました。12週間の食事の後、差は37%(p <0.05)まで増加しました。逆に、男性の2つの食事の間に有意差はありませんでした。これらの結果は、朝食と昼食後のグルコースプロファイルに対する性と食事の影響との間の統計的に有意な相互作用を示す双方向分散分析によって確認されました(F = 7.887、p = 0.006)。 結論:私たちの介入の結果は、女性が男性と比較して、食事GIの代謝効果により敏感であることを示しています。これは強力な臨床的および科学的関連性を持ち、さらなる研究で確認された場合、個別化された栄養の文脈における糖尿病および心血管疾患予防のための食事戦略に重要な意味を持つ可能性があります。 臨床試験の登録番号:ClinicalTrials.gov n。NCT03410719。

BACKGROUND & AIMS: Recent evidence suggests that the ability to regulate glucose and insulin homeostasis is different in men and women. Against this background, it has been hypothesized that the impact on daily plasma glucose and insulin profiles of the glycemic index (GI) of the habitual diet may differ according to sex. The aim of this study is to evaluate whether 8-h average plasma glucose and insulin profiles during a low- or a high-GI diet in individuals at high risk of developing type 2 diabetes are influenced by sex. METHODS: We conducted a randomized, controlled, parallel group dietary intervention, comparing high-versus low-GI diets in a multi-national (Italy, Sweden, and the United States) sample of 156 adults at risk for type 2 diabetes. For 12 weeks, 82 vs 74 participants consumed either a low-GI or high-GI Mediterranean diet, respectively. The two experimental diets contained the same quantity of available carbohydrate (270 g/d) and fiber (35 g/d) and the same foods and beverages, except for the major sources of starch that was specific to the low-GI and high-GI groups (pasta, brown rice, flatbread, all bran, and wheat bread plus rye and seeds, vs jasmine rice, potato, couscous, wholegrain bread, and rusks). At baseline and after the intervention plasma glucose and insulin profiles were evaluated for 8 h in the two intervention groups - separately for men and women - with both breakfast and lunch resembling food choices of the assigned diet. RESULTS: One hundred fifty-six adults (82 women, 74 men) with at least two traits of the metabolic syndrome completed the intervention. In women, the high-GI induced significantly higher (23%, p < 0.05) 8-h average plasma glucose concentrations in comparison to the low-GI diet already on the first day of the intervention; the difference increased up to 37% (p < 0.05) after 12 weeks of diet. Conversely, there were no significant differences between the two diets in men. These results were confirmed by the two-way analysis of variance showing a statistically significant interaction between the effects of sex and diet on the glucose profile after breakfast and lunch (F = 7.887, p = 0.006). CONCLUSION: The results of our intervention show that women, compared to men, are more sensitive to the metabolic effects of the dietary GI. This has a strong clinical and scientific relevance and, if confirmed in further studies, it might have important implications for dietary strategies for diabetes and cardiovascular disease prevention in the context of personalized nutrition. REGISTRATION NUMBER OF CLINICAL TRIAL: Clinicaltrials.gov n. NCT03410719.

医師のための臨床サポートサービス

ヒポクラ x マイナビのご紹介

無料会員登録していただくと、さらに便利で効率的な検索が可能になります。

Translated by Google