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Peptides2023Nov01Vol.169issue()

血清アラニントランスアミナーゼは、2型糖尿病の断食と食後インスリンとグルカゴン濃度を予測しています

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

肝臓はグルコース恒常性に重要な役割を果たします。アラニントランスアミナーゼ(ALT)、アスパラギン酸トランスアミナーゼ(AST)およびガンマ - グルタミルトランスフェラーゼ(GGT)を含む血清肝酵素レベルは、2型糖尿病(T2D)のリスクを予測していると伝えられています。ただし、肝臓酵素プロファイルとT2Dの代謝障害、特にインスリンとグルカゴンの両方の分泌との間のリンクは明らかではありません。この研究では、断食中および経口グルコース負荷またはT2Dでの混合食の後の両方の血糖、インスリン、グルカゴンとの関係を評価しました。15人の健康なT2D被験者が75 gのグルコース飲料を摂取しました。86 T2D被験者は混合食事を消費しました。血糖と血漿インスリン、C-ペプチド、グルカゴンの測定のために、静脈血をサンプリングしました。血糖、血漿インスリン、C-ペプチドおよびグルカゴン濃度は、断食と経口グルコース後の両方でALTと直接相関しましたが、GGTまたはASTではより少ない、弱い相関が観察されました。T2D被験者のサブグループ分析は、経口グルコース後の血漿インスリン、C-ペプチドおよびグルカゴン濃度がALTの増加とともに高くなることを確認しました。混合食事を受けたT2D被験者でも同様の発見が観察されました。結論として、血清肝臓酵素プロファイル、特にALTは、T2Dの調節不全の断食と栄養刺激血漿インスリンとグルカゴン濃度を反映しています。

肝臓はグルコース恒常性に重要な役割を果たします。アラニントランスアミナーゼ(ALT)、アスパラギン酸トランスアミナーゼ(AST)およびガンマ - グルタミルトランスフェラーゼ(GGT)を含む血清肝酵素レベルは、2型糖尿病(T2D)のリスクを予測していると伝えられています。ただし、肝臓酵素プロファイルとT2Dの代謝障害、特にインスリンとグルカゴンの両方の分泌との間のリンクは明らかではありません。この研究では、断食中および経口グルコース負荷またはT2Dでの混合食の後の両方の血糖、インスリン、グルカゴンとの関係を評価しました。15人の健康なT2D被験者が75 gのグルコース飲料を摂取しました。86 T2D被験者は混合食事を消費しました。血糖と血漿インスリン、C-ペプチド、グルカゴンの測定のために、静脈血をサンプリングしました。血糖、血漿インスリン、C-ペプチドおよびグルカゴン濃度は、断食と経口グルコース後の両方でALTと直接相関しましたが、GGTまたはASTではより少ない、弱い相関が観察されました。T2D被験者のサブグループ分析は、経口グルコース後の血漿インスリン、C-ペプチドおよびグルカゴン濃度がALTの増加とともに高くなることを確認しました。混合食事を受けたT2D被験者でも同様の発見が観察されました。結論として、血清肝臓酵素プロファイル、特にALTは、T2Dの調節不全の断食と栄養刺激血漿インスリンとグルカゴン濃度を反映しています。

The liver plays a key role in glucose homeostasis. Serum liver enzyme levels, including alanine transaminase (ALT), aspartate transaminase (AST) and gamma-glutamyl transferase (GGT), are reportedly predictive of the risk of type 2 diabetes (T2D). However, the link between the liver enzyme profile and metabolic derangements in T2D, particularly the secretion of both insulin and glucagon, is not clear. This study evaluated its relationships with glycemia, insulin and glucagon both during fasting and after an oral glucose load or a mixed meal in T2D. 15 healthy and 43 T2D subjects ingested a 75 g glucose drink. 86 T2D subjects consumed a mixed meal. Venous blood was sampled for measurements of blood glucose and plasma insulin, C-peptide and glucagon. Blood glucose, plasma insulin, C-peptide and glucagon concentrations, both fasting and after oral glucose, correlated directly with ALT, while fewer and weaker correlations were observed with GGT or AST. Subgroup analysis in T2D subjects ascertained that plasma insulin, C-peptide and glucagon concentrations after oral glucose were higher with increasing ALT. Similar findings were observed in the T2D subjects who received a mixed meal. In conclusion, serum liver enzyme profile, particularly ALT, reflects dysregulated fasting and nutrient-stimulated plasma insulin and glucagon concentrations in T2D.

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