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Veterinary research communications2023Sep07Vol.issue()

マカ水性抽出物の効果犬の精液のための凍結エクステンダーへの添加

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

この研究では、犬の精液の融解後の品質に対する凍結エクステンダーへのレピジウム(MACA)の添加の影響を調査しました。10 µl/mlの水性抽出物(MACAおよびCTRL基)の水性抽出物を添加した場合または添加した場合、または添加しない場合のトリスグルコース卵黄卵黄エクステンダーを使用した2段階のプロトコルに続いて、10個の犬の射精を凍結しました。(新鮮な精液)および凍結後(T0)精子の運動性、運動パラメーター、生存率、ミトコンドリア膜電位(MMP)、およびマロンディアルデヒド(MDA)のレベルを評価しました。さらに、熱耐性を評価するために、解凍後(T1およびT2)解凍後、37°Cのインキュベーションの最大2時間まで、精子の運動性、運動パラメーター、生存率、およびMMPを調べました。MACAの添加により、T0でのMDA濃度が減少し(P <0.05)、総運動性の増加、精子の割合が中速度とT1でのWOBの割合を増加させました。CTRLグループのT1で進行性運動性は低下しました(P <0.05)が、どの時点でもMACAグループでは影響を受けませんでした。さらに、CtrlのT1では過活動精子の割合はT1で一定のままでしたが、MACAグループでは、このパラメーターの増加(p <0.05)が記録されました。任意の時点でグループ間でMMPにMMPに違いは見られませんでしたが、T0とT1の間のCTRLグループ、およびT1とT2の間のMACAグループで低いMMPの生存精子の減少は観察されました。前凍結前のMACAの添加により、脂質過酸化の程度が減少し、解凍後の犬の精子の運動性と活性化を活性化しました。

この研究では、犬の精液の融解後の品質に対する凍結エクステンダーへのレピジウム(MACA)の添加の影響を調査しました。10 µl/mlの水性抽出物(MACAおよびCTRL基)の水性抽出物を添加した場合または添加した場合、または添加しない場合のトリスグルコース卵黄卵黄エクステンダーを使用した2段階のプロトコルに続いて、10個の犬の射精を凍結しました。(新鮮な精液)および凍結後(T0)精子の運動性、運動パラメーター、生存率、ミトコンドリア膜電位(MMP)、およびマロンディアルデヒド(MDA)のレベルを評価しました。さらに、熱耐性を評価するために、解凍後(T1およびT2)解凍後、37°Cのインキュベーションの最大2時間まで、精子の運動性、運動パラメーター、生存率、およびMMPを調べました。MACAの添加により、T0でのMDA濃度が減少し(P <0.05)、総運動性の増加、精子の割合が中速度とT1でのWOBの割合を増加させました。CTRLグループのT1で進行性運動性は低下しました(P <0.05)が、どの時点でもMACAグループでは影響を受けませんでした。さらに、CtrlのT1では過活動精子の割合はT1で一定のままでしたが、MACAグループでは、このパラメーターの増加(p <0.05)が記録されました。任意の時点でグループ間でMMPにMMPに違いは見られませんでしたが、T0とT1の間のCTRLグループ、およびT1とT2の間のMACAグループで低いMMPの生存精子の減少は観察されました。前凍結前のMACAの添加により、脂質過酸化の程度が減少し、解凍後の犬の精子の運動性と活性化を活性化しました。

This study investigated the effect of the addition of Lepidium meyenii (Maca) to the freezing extender on the post-thaw quality of dog semen. Ten canine ejaculates were frozen following a two-step protocol using a tris-glucose-citrate egg yolk extender with or without the addition of 10 µl/mL of aqueous extract of Maca (Maca and ctrl groups, respectively). Prior to (fresh semen) and after freezing (T0) sperm motility, kinetic parameters, viability and mitochondrial membrane potential (MMP), as well as the levels of malondialdehyde (MDA) were evaluated. In addition, sperm motility, kinetic parameters, viability and MMP were examined up to 2 h of incubation of 37 °C after thawing (T1 and T2) to evaluate thermo-resistance. The addition of Maca reduced MDA concentration at T0 (p < 0.05) and increased total motility, the percentage of sperm with medium velocity and WOB at T1. Progressive motility decreased (p < 0.05) at T1 in the ctrl group, whereas it was not affected in Maca group at any time point. In addition, the percentage of hyperactivated spermatozoa remained constant at T1 in the ctrl, while in the Maca group an increase (p < 0.05) of this parameter was recorded. Although no differences were found for MMP between groups at any time points, a decrease of viable sperm with low MMP was observed in ctrl group between T0 and T1 and in Maca group between T1 and T2. The addition of Maca prior freezing reduced the extent of lipid peroxidation and activated canine sperm motility and hyperactivation after thawing.

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