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Mymensingh medical journal : MMJ2023Oct01Vol.32issue(4)

乳摂取量とカルシウム - ビタミンD補給が血清ビタミンD状態に及ぼす影響

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PMID:37777900DOI:
文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

ビタミンDは健康と病気にとって重要です。牛乳はそれの良い自然な供給源であり、カルシウム - ビタミンDサプリメントは市販の広く利用可能であり、臨床診療で処方されています。しかし、血清ビタミンD状態に対する牛乳摂取とカルシウム - ビタミンD補給の効果は不明です。この断面研究は、構造化されたアンケートを使用したビタミンD状態と乳摂取量または経口カルシウム - ビタミンD補給との関係を確認するために行われ、2017年7月から3月までバングラデシュの首都ダッカ市のプライベートコンサルテーションセンターで実施されました2018.血清25-ヒドロキシビタミンD [25(OH)D]レベルは、無線免疫アッセイによって測定されました。259人の患者のうち、64.1%が血清25(OH)Dレベル<20ng/mlと定義されたビタミンD欠乏症を患っていました。血清25(OH)dレベル<20ng/mlを持っている人の60%は牛乳や乳製品を摂取しませんでしたが、25(OH)dレベル≥20ng/mlを持っている人の53.0%は牛乳を摂取しませんでした。血清25(OH)dレベル<20ng/mlを持っている人の約89.0%は経口カルシウム - ビタミンDを服用しませんでしたが、25(OH)dレベル≥20ng/mlを持っている人の72.0%は、オーラルカルシウム - ビタミンを服用しませんでしたD(p = 0.001)。複数のロジスティック回帰分析では、男性と比較して女性のビタミンD欠乏症のオッズが大幅に増加しました[オッズ比(OR)2.48、95%信頼区間(CI)1.34-4.56]と比較して経口ビタミンDを服用していませんオーラルビタミンD(または3.56、95%CI 1.74-7.28)を服用します。ビタミンD欠乏症は広く一般的です。乳摂取量の不足とカルシウム - ビタミンD補給は、より一般的に血清ビタミンD欠乏症と関連しており、カルシウム - ビタミンD補給は女性で特に重要です。

ビタミンDは健康と病気にとって重要です。牛乳はそれの良い自然な供給源であり、カルシウム - ビタミンDサプリメントは市販の広く利用可能であり、臨床診療で処方されています。しかし、血清ビタミンD状態に対する牛乳摂取とカルシウム - ビタミンD補給の効果は不明です。この断面研究は、構造化されたアンケートを使用したビタミンD状態と乳摂取量または経口カルシウム - ビタミンD補給との関係を確認するために行われ、2017年7月から3月までバングラデシュの首都ダッカ市のプライベートコンサルテーションセンターで実施されました2018.血清25-ヒドロキシビタミンD [25(OH)D]レベルは、無線免疫アッセイによって測定されました。259人の患者のうち、64.1%が血清25(OH)Dレベル<20ng/mlと定義されたビタミンD欠乏症を患っていました。血清25(OH)dレベル<20ng/mlを持っている人の60%は牛乳や乳製品を摂取しませんでしたが、25(OH)dレベル≥20ng/mlを持っている人の53.0%は牛乳を摂取しませんでした。血清25(OH)dレベル<20ng/mlを持っている人の約89.0%は経口カルシウム - ビタミンDを服用しませんでしたが、25(OH)dレベル≥20ng/mlを持っている人の72.0%は、オーラルカルシウム - ビタミンを服用しませんでしたD(p = 0.001)。複数のロジスティック回帰分析では、男性と比較して女性のビタミンD欠乏症のオッズが大幅に増加しました[オッズ比(OR)2.48、95%信頼区間(CI)1.34-4.56]と比較して経口ビタミンDを服用していませんオーラルビタミンD(または3.56、95%CI 1.74-7.28)を服用します。ビタミンD欠乏症は広く一般的です。乳摂取量の不足とカルシウム - ビタミンD補給は、より一般的に血清ビタミンD欠乏症と関連しており、カルシウム - ビタミンD補給は女性で特に重要です。

Vitamin D is important for health and disease. Milk is a good natural source of it, and calcium-vitamin D supplements are widely available over-the-counter and prescribed in clinical practice. But the effect of milk intake and calcium-vitamin D supplementation on serum vitamin D status is not known. This cross-sectional study was done to see the relationship between vitamin D status and milk intake or oral calcium-vitamin D supplementation using a structured questionnaire and carried out in a private consultation centre of Dhaka city, the capital of Bangladesh from July 2017 to March 2018. Serum 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] level was measured by radioimmunoassay. Out of 259 patients, 64.1% had vitamin D deficiency defined as serum 25(OH)D level <20ng/mL. Sixty one percent of those who had serum 25(OH)D level <20ng/mL did not take milk or milk products, while 53.0% of those having 25(OH)D level ≥20ng/mL did not take milk. Approximately 89.0% of those who had serum 25(OH)D level <20ng/mL did not take oral calcium-vitamin D, whereas 72.0% of those having 25(OH)D level ≥20ng/mL did not take oral calcium-vitamin D (p=0.001). In the multiple logistic regression analysis, there were significantly increased odds of vitamin D deficiency for females as compared to males [odds ratio (OR) 2.48, 95% confidence interval (CI) 1.34-4.56] and not taking oral vitamin D as compared to taking oral vitamin D (OR 3.56, 95% CI 1.74-7.28). Vitamin D deficiency is widely prevalent. Lack of milk intake and calcium-vitamin D supplementation are more commonly associated with serum vitamin D deficiency, and calcium-vitamin D supplementation is specially important in females.

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