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Aquaculture nutrition20230101Vol.2023issue()

アゾマイトとクエン酸の補給は、オオクチバスのマイクロプテルスサルモイデスのためのアエロモナスヒドロフィラに対する成長、腸の健康、抗酸化、および耐性を促進しました

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

クエン酸は、飼料産業で広く使用されている有機酸であり、アゾマイトは希土類元素と微量ミネラル元素が豊富な水和なアルミノケイ酸塩化合物です。この研究では、成長性能、腸内微生物叢、形態、消化酵素活性、血清指数、および幼虫のラグマスベースの耐病性耐性に対するアゾマイトおよびクエン酸の個々の補足効果を調査しました。コントロールダイエット(CON)と5 g/kgのクエン酸(Ca4、Ca8)、3 g/kgアゾマイト(A3)、およびそれらの組み合わせた添加を含む5つの添加剤添加食を含む6つの食事が設計されました。As 4 g/kg cistric酸+1.5 g/kgアゾマイト)(C4a1.5)および8 g/kgクエン酸+3 g/kgアゾマイト(C8a3)。22.01±0.09 gの初期体重を持つ幼虫のオオクチバスは、56日間6つの食事を与えました。結果は、4 g/kgのクエン酸と1.5 g/kgのアゾマイト(C4a1.5)の合計添加により、体重増加が7.99%増加し(p <0.05)、飼料変換率が0.07(p <0.05)減少することが明らかになりました。C4A1.5グループのタンパク質保持とすべての添加剤添加基の脂質保持は、対照群のものよりも有意に高かった(P <0.05)。血清では、すべての添加剤を添加したグループは、コントロール基よりも有意に高いグルタチオンペルオキシダーゼ活性を示しました(P <0.05)。CA8、A3、C4A1.5、およびC8A3基におけるスーパーオキシドジスムターゼとカタラーゼの活性は有意に高かった(P <0.05)が、マロンジアルデヒドの濃度は対照群の活性よりも有意に低かった(P <0.05)。さらに、A3およびC4A1.5グループの総抗酸化能力、およびA3、C4A1.5、およびC8A3グループのリゾチーム活性は、対照群と比較して有意に増加しました(P <0.05)。消化酵素では、A3、C4A1.5グループ、およびCa4、Ca8、およびC4a1.5のアミラーゼ活性のプロテアーゼ活性は、対照群の活性よりも有意に高かった(P <0.05)。腸内微生物叢では、すべての添加剤グループで豊富さが上昇しましたが、フソバクテリオタとシゲロイドの豊富さは減少しました。腸の組織学では、Ca8、A3、およびC4A1.5のグループは、コントロールグループよりも著しく高い絨毛の高さを示しました(P <0.05)。Aeromonas Hydrophilaの感染症の後、すべての添加剤添加群の累積死亡率は有意に低く(P <0.05)、C4A1.5グループは最低死亡率を示しました。結論として、4 g/kgのクエン酸+1.5 g/kgのアゾマイトの補給を組み合わせて、成長、抗酸化、免疫能力を増加させ、腸の形態と微生物叢を改善し、アエロモナス材料感染に対する耐性を促進しました。

クエン酸は、飼料産業で広く使用されている有機酸であり、アゾマイトは希土類元素と微量ミネラル元素が豊富な水和なアルミノケイ酸塩化合物です。この研究では、成長性能、腸内微生物叢、形態、消化酵素活性、血清指数、および幼虫のラグマスベースの耐病性耐性に対するアゾマイトおよびクエン酸の個々の補足効果を調査しました。コントロールダイエット(CON)と5 g/kgのクエン酸(Ca4、Ca8)、3 g/kgアゾマイト(A3)、およびそれらの組み合わせた添加を含む5つの添加剤添加食を含む6つの食事が設計されました。As 4 g/kg cistric酸+1.5 g/kgアゾマイト)(C4a1.5)および8 g/kgクエン酸+3 g/kgアゾマイト(C8a3)。22.01±0.09 gの初期体重を持つ幼虫のオオクチバスは、56日間6つの食事を与えました。結果は、4 g/kgのクエン酸と1.5 g/kgのアゾマイト(C4a1.5)の合計添加により、体重増加が7.99%増加し(p <0.05)、飼料変換率が0.07(p <0.05)減少することが明らかになりました。C4A1.5グループのタンパク質保持とすべての添加剤添加基の脂質保持は、対照群のものよりも有意に高かった(P <0.05)。血清では、すべての添加剤を添加したグループは、コントロール基よりも有意に高いグルタチオンペルオキシダーゼ活性を示しました(P <0.05)。CA8、A3、C4A1.5、およびC8A3基におけるスーパーオキシドジスムターゼとカタラーゼの活性は有意に高かった(P <0.05)が、マロンジアルデヒドの濃度は対照群の活性よりも有意に低かった(P <0.05)。さらに、A3およびC4A1.5グループの総抗酸化能力、およびA3、C4A1.5、およびC8A3グループのリゾチーム活性は、対照群と比較して有意に増加しました(P <0.05)。消化酵素では、A3、C4A1.5グループ、およびCa4、Ca8、およびC4a1.5のアミラーゼ活性のプロテアーゼ活性は、対照群の活性よりも有意に高かった(P <0.05)。腸内微生物叢では、すべての添加剤グループで豊富さが上昇しましたが、フソバクテリオタとシゲロイドの豊富さは減少しました。腸の組織学では、Ca8、A3、およびC4A1.5のグループは、コントロールグループよりも著しく高い絨毛の高さを示しました(P <0.05)。Aeromonas Hydrophilaの感染症の後、すべての添加剤添加群の累積死亡率は有意に低く(P <0.05)、C4A1.5グループは最低死亡率を示しました。結論として、4 g/kgのクエン酸+1.5 g/kgのアゾマイトの補給を組み合わせて、成長、抗酸化、免疫能力を増加させ、腸の形態と微生物叢を改善し、アエロモナス材料感染に対する耐性を促進しました。

Citric acid is an organic acid extensively used in feed industry, and AZOMITE is a hydrated aluminosilicate compound rich in rare earth elements and trace mineral elements. This study investigated the supplemental effects of AZOMITE and citric acid individual or in combination on the growth performance, intestinal microbiota, morphology, digestive enzyme activity, serum indexes, and disease resistance of juvenile largemouth bass. Six diets were designed, including the control diet (CON) and the five additive-supplemented diets with the addition of 4 or 8 g/kg citric acid (CA4, CA8), 3 g/kg AZOMITE (A3), and their combined addition as 4 g/kg citric acid + 1.5 g/kg AZOMITE) (C4A1.5) and 8 g/kg citric acid + 3 g/kg AZOMITE (C8A3). Juvenile largemouth bass with initial body weight of 22.01 ± 0.09 g were fed the six diets for 56 days. The results revealed that the combined addition of 4 g/kg citric acid and 1.5 g/kg AZOMITE (C4A1.5) increased weight gain by 7.99% (P < 0.05), and decreased feed conversion ratio by 0.07 (P < 0.05). The protein retention in the C4A1.5 group and the lipid retention in all additive-supplemented groups were significantly higher than those in the control group (P < 0.05). In serum, all additive-supplemented groups showed significantly higher glutathione peroxidase activity than the control group (P < 0.05). The activities of superoxide dismutase and catalase in the CA8, A3, C4A1.5, and C8A3 groups were significantly higher (P < 0.05), while the concentration of malondialdehyde was significantly lower than those in the control group (P < 0.05). Moreover, the total antioxidant capacity in the A3 and C4A1.5 groups, and lysozyme activity in the A3, C4A1.5, and C8A3 groups were significantly increased when compared to the control group (P < 0.05). In digestive enzyme, the protease activity in the A3, C4A1.5 groups, and amylase activity in the CA4, CA8, and C4A1.5 groups were significantly higher than those in the control group (P < 0.05). In intestinal microbiota, Firmicutes abundance was elevated in all additive groups, while the Fusobacteriota and Plesiomonas shigelloides abundance were decreased. In the intestinal histology, the CA8, A3, and C4A1.5 groups showed significantly higher villus height than the control group (P < 0.05). After the infection with Aeromonas hydrophila, the cumulative mortality of all additive-supplemented groups was significantly lower (P < 0.05), and the C4A1.5 group demonstrated the lowest mortality. In conclusion, the combined supplementation of 4 g/kg citric acid + 1.5 g/kg AZOMITE increased the growth, antioxidant, immune capacity, improved the intestinal morphology and microbial flora of juvenile largemouth bass, and promoted the resistance against Aeromonas hydrophila infection.

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