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Heliyon2024Apr15Vol.10issue(7)

異なる澱粉ダイエットを与えられた幼虫アフリカのナマズ(Clarias gariepinus)の成長と健康の比較分析

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

この研究では、ジャガイモ、小麦、イネ、コーン澱粉が成長性能、血液パラメーター、消化酵素活性、抗酸化反応、アフリカのナマズの腸内微生物叢に及ぼす影響を評価しました。コントロールダイエット(市販の魚の食事)と4つの異なる澱粉(ジャガイモ、PO;小麦、WH;コーン、CO; RICH、RC)製剤は、平均体重が10.5g(n = 30)のアフリカのナマズに8週間供給されました。実験は3回で実施されました。摂食試験の終わりに、ジャガイモ澱粉(PO)を与えられたアフリカのナマズの成長性能は、他の治療群よりも有意に高かった。さらに、このグループは、他のグループと比較して、有意で最低の飼料変換率(FCR)を記録しました。一方、グループ間でテストされたすべての血液学的パラメーターと抗酸化反応に有意差はありませんでした。アミラーゼ、リパーゼ、プロテアーゼを含む魚の腸における消化酵素活性は、POダイエットを与えられたアフリカのナマズで有意に高かった。さらに、このグループは、他のグループよりも大幅に低い内臓ソーマティックインデックス(VSI)および肝ソソマティックインデックス(HSI)を実証し、魚がその体に肉が多いことを示しています。POダイエットグループは、優れた腸内微生物叢であるAkkermansiaムチニフィラも有意に高い記録を記録しました。したがって、POダイエットは、アフリカのナマズの成長パフォーマンスと健康状態を改善する可能性があります。

この研究では、ジャガイモ、小麦、イネ、コーン澱粉が成長性能、血液パラメーター、消化酵素活性、抗酸化反応、アフリカのナマズの腸内微生物叢に及ぼす影響を評価しました。コントロールダイエット(市販の魚の食事)と4つの異なる澱粉(ジャガイモ、PO;小麦、WH;コーン、CO; RICH、RC)製剤は、平均体重が10.5g(n = 30)のアフリカのナマズに8週間供給されました。実験は3回で実施されました。摂食試験の終わりに、ジャガイモ澱粉(PO)を与えられたアフリカのナマズの成長性能は、他の治療群よりも有意に高かった。さらに、このグループは、他のグループと比較して、有意で最低の飼料変換率(FCR)を記録しました。一方、グループ間でテストされたすべての血液学的パラメーターと抗酸化反応に有意差はありませんでした。アミラーゼ、リパーゼ、プロテアーゼを含む魚の腸における消化酵素活性は、POダイエットを与えられたアフリカのナマズで有意に高かった。さらに、このグループは、他のグループよりも大幅に低い内臓ソーマティックインデックス(VSI)および肝ソソマティックインデックス(HSI)を実証し、魚がその体に肉が多いことを示しています。POダイエットグループは、優れた腸内微生物叢であるAkkermansiaムチニフィラも有意に高い記録を記録しました。したがって、POダイエットは、アフリカのナマズの成長パフォーマンスと健康状態を改善する可能性があります。

This study evaluated the effects of potato, wheat, rice, and corn starch on growth performance, blood parameters, digestive enzyme activity, antioxidative response, and gut microbiota of African catfish, Clarias gariepinus. A control diet (a commercial fish diet) and four different starch (potato, PO; wheat, WH; corn, CO; rice, RC) formulations were fed to African catfish with average weight of 10.5g (n = 30) for eight weeks. The experiment was conducted in triplicates. At the end of the feeding trial, the growth performance of African catfish fed with potato starch (PO) was significantly higher than other treatment groups. Furthermore, this group recorded significant and lowest feed conversion ratio (FCR) compared to other groups. Meanwhile, there were no significant differences in all tested hematological parameters and antioxidative response between the groups. Digestive enzyme activities in the fish intestines, including amylase, lipase, and protease, were significantly higher in African catfish fed with the PO diet. In addition, this group demonstrated substantially lower viscerosomatic index (VSI) and hepatosomatic index (HSI) than other groups, indicating that the fish has more meat on its body. The PO diet group also recorded significantly higher Akkermansia muciniphila, a good gut microbiota. Therefore, the PO diet potentially improves African catfish's growth performance and health status.

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