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背景:オリーブオイルの消費は、主に心血管疾患による死亡率の低下と関連していると伝えられていますが、がん死亡に対する潜在的な影響は議論の余地があります。さらに、生物学的メカニズムは、オリーブオイルの消費を死亡率の結果にリンクする可能性があります。 方法:オリーブオイル消費と死亡率との関連を調べるために、イタリアでのモリサニ研究の22,892人の男性と女性に関するデータを縦断的に分析しました(フォローアップ13.1 y)。食事データは、188項目のFFQを通じてベースライン(2005-2010)で収集され、オリーブオイルの消費量は10 gの大さじ(TBSP)サイズに標準化されました。食事の質は、地中海ダイエットスコアによって評価されました。また、食事の品質を含む多変数調整コックス比例ハザードモデルを使用して、ハザード比(HR)と95%信頼区間(CI)を推定しました。オリーブオイルの摂取と死亡率との関連性に関する炎症性、代謝、心血管、腎バイオマーカーの潜在的な媒介役割は、推定変化と関連するP値に基づいて評価されました。 結果:全原因、癌、心血管およびその他の死亡率の多変量HRSは、低(> 3大さじ/d)に関連する(> 3(≤1.5/d)オリーブオイル消費量は0.80(0.69-0.94)、0.77(0.59--0.99)、0.75(0.58-0.97)および0.97(0.73-1.29)。総合すると、調査対象のバイオマーカーは、オリーブオイル消費の関連性とがん死亡率とそれぞれ21.2%および13.7%減衰しました。 結論:オリーブオイル消費量の増加は、全体的な食事の質とは無関係に、癌、心血管、および全死因死亡率の低下と関連していた。慢性疾患の既知の危険因子は、他の生物学的経路がこの関係に潜在的に関与していることを示唆するそのような関連性を部分的にのみ媒介しました。
背景:オリーブオイルの消費は、主に心血管疾患による死亡率の低下と関連していると伝えられていますが、がん死亡に対する潜在的な影響は議論の余地があります。さらに、生物学的メカニズムは、オリーブオイルの消費を死亡率の結果にリンクする可能性があります。 方法:オリーブオイル消費と死亡率との関連を調べるために、イタリアでのモリサニ研究の22,892人の男性と女性に関するデータを縦断的に分析しました(フォローアップ13.1 y)。食事データは、188項目のFFQを通じてベースライン(2005-2010)で収集され、オリーブオイルの消費量は10 gの大さじ(TBSP)サイズに標準化されました。食事の質は、地中海ダイエットスコアによって評価されました。また、食事の品質を含む多変数調整コックス比例ハザードモデルを使用して、ハザード比(HR)と95%信頼区間(CI)を推定しました。オリーブオイルの摂取と死亡率との関連性に関する炎症性、代謝、心血管、腎バイオマーカーの潜在的な媒介役割は、推定変化と関連するP値に基づいて評価されました。 結果:全原因、癌、心血管およびその他の死亡率の多変量HRSは、低(> 3大さじ/d)に関連する(> 3(≤1.5/d)オリーブオイル消費量は0.80(0.69-0.94)、0.77(0.59--0.99)、0.75(0.58-0.97)および0.97(0.73-1.29)。総合すると、調査対象のバイオマーカーは、オリーブオイル消費の関連性とがん死亡率とそれぞれ21.2%および13.7%減衰しました。 結論:オリーブオイル消費量の増加は、全体的な食事の質とは無関係に、癌、心血管、および全死因死亡率の低下と関連していた。慢性疾患の既知の危険因子は、他の生物学的経路がこの関係に潜在的に関与していることを示唆するそのような関連性を部分的にのみ媒介しました。
BACKGROUND: Olive oil consumption has been reportedly associated with lower mortality rates, mostly from cardiovascular diseases, but its potential impact on cancer death remains controversial. Moreover, biological mechanisms possibly linking olive oil consumption to mortality outcomes remain unexplored. METHODS: We longitudinally analysed data on 22,892 men and women from the Moli-sani Study in Italy (follow-up 13.1 y), to examine the association of olive oil consumption with mortality. Dietary data were collected at baseline (2005-2010) through a 188-item FFQ, and olive oil consumption was standardised to a 10 g tablespoon (tbsp) size. Diet quality was assessed through a Mediterranean diet score. Multivariable-adjusted Cox proportional hazard models, also including diet quality, were used to estimate hazard ratios (HRs) and 95% confidence intervals (CIs). The potential mediating role of inflammatory, metabolic, cardiovascular and renal biomarkers on the association between olive oil intake and mortality was evaluated on the basis of change-in-estimate and associated p values. RESULTS: Multivariable HRs for all-cause, cancer, cardiovascular and other cause mortality associated with high (>3 tbsp/d) versus low (≤1.5 tbsp/d) olive oil consumption were 0.80 (0.69-0.94), 0.77 (0.59-0.99), 0.75 (0.58-0.97) and 0.97 (0.73-1.29), respectively. Taken together, the investigated biomarkers attenuated the association of olive oil consumption with all-cause and cancer mortality by 21.2% and 13.7%, respectively. CONCLUSIONS: Higher olive oil consumption was associated with lower cancer, cardiovascular and all-cause mortality rates, independent of overall diet quality. Known risk factors for chronic diseases only in part mediated such associations suggesting that other biological pathways are potentially involved in this relationship.
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