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ペプチドおよびタンパク質のアミノ酸(AA)側鎖の選択的誘導体化のための化学的方法が利用可能ですが、特にα-炭素位置に側鎖がないグリシンにとって、選択的N末端標識は困難です。ここでは、グリシンのα-メチレン基で二重活性化を報告し、このAAを他の19 AAと区別できるようにします。ジベンゾイルメタンとグリシンの凝縮反応はイミンの形成をもたらし、その後の互変異性化に続いて分子内環化が続き、蛍光糸状環の形成につながります。さらに、このアプローチは、反応性側鎖を所有するAAとの互換性を示しています。さらに、この方法により、N末端ペプチド分布の事前知識なしに、混合物からのN末端グリシンペプチドの選択的プルダウンアッセイが可能になります。
ペプチドおよびタンパク質のアミノ酸(AA)側鎖の選択的誘導体化のための化学的方法が利用可能ですが、特にα-炭素位置に側鎖がないグリシンにとって、選択的N末端標識は困難です。ここでは、グリシンのα-メチレン基で二重活性化を報告し、このAAを他の19 AAと区別できるようにします。ジベンゾイルメタンとグリシンの凝縮反応はイミンの形成をもたらし、その後の互変異性化に続いて分子内環化が続き、蛍光糸状環の形成につながります。さらに、このアプローチは、反応性側鎖を所有するAAとの互換性を示しています。さらに、この方法により、N末端ペプチド分布の事前知識なしに、混合物からのN末端グリシンペプチドの選択的プルダウンアッセイが可能になります。
Although chemical methods for the selective derivatization of amino acid (AA) side chains in peptides and proteins are available, selective N-terminal labeling is challenging, especially for glycine, which has no side chain at the α-carbon position. We report here a double activation at glycine's α-methylene group that allows this AA to be differentiated from the other 19 AAs. A condensation reaction of dibenzoylmethane with glycine results in the formation of an imine, and subsequent tautomerization is followed by intramolecular cyclization, leading to the formation of a fluorescent pyrrole ring. Additionally, the approach exhibits compatibility with AAs possessing reactive side chains. Further, the method allows for selective pull-down assays of N-terminal glycine peptides from mixtures without prior knowledge of the N-terminal peptide distribution.
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