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現在の調査の目的は、ミネラル状態と酸化ストレスマーカー、すなわち、電解質漏れ(EL)および脂質過酸化レベルのレベル(TBAR)、および脂質過酸化レベルに対するサリチル酸または塩化カルシウム種子の前処理の影響を強調することを目的としています。さまざまな塩処理の下で成長した2つの大麦種の植物の根と葉におけるいくつかの抗酸化酵素の活性。全体として、我々の結果は、塩分が鉄、カルシウム、マグネシウム、カリウムなどの必須の栄養吸収を阻害し、ナトリウムの吸収を刺激することを明らかにしました。また、この環境制約は、制御条件と比較して植物の酸化ストレスを誘発しました。この酸化ストレスの状態は、TBARS含有量の増加とEL値の刺激によって反映されます。さらに、塩分は、主に塩濃度と種に依存している抗酸化酵素の活性に誘導障害を誘発しました。さらに、Hordeum Marinumは、高酸化防止酵素活性と低レベルの酸化ストレスパラメーターを維持し、その塩耐性特性を強化しました。重要なことに、サリチル酸または塩化カルシウム種子プライミングは、塩分によって誘発される鉱物の不均衡と酸化的損傷を軽減しました。さらに、種子プライミングは鉄、カルシウムマグネシウム、カリウム含有量を改善し、ナトリウムの蓄積を制限します。また、両方の治療法は、TBARSレベルを低下させ、ELを制限するだけでなく、非プライミング種子から成長したストレス植物と比較して、ストレスを受けた植物の葉と根の抗酸化酵素活性を刺激します。興味深いことに、言及された治療の有益な効果は、Hordeum vulgare種でより顕著でした。
現在の調査の目的は、ミネラル状態と酸化ストレスマーカー、すなわち、電解質漏れ(EL)および脂質過酸化レベルのレベル(TBAR)、および脂質過酸化レベルに対するサリチル酸または塩化カルシウム種子の前処理の影響を強調することを目的としています。さまざまな塩処理の下で成長した2つの大麦種の植物の根と葉におけるいくつかの抗酸化酵素の活性。全体として、我々の結果は、塩分が鉄、カルシウム、マグネシウム、カリウムなどの必須の栄養吸収を阻害し、ナトリウムの吸収を刺激することを明らかにしました。また、この環境制約は、制御条件と比較して植物の酸化ストレスを誘発しました。この酸化ストレスの状態は、TBARS含有量の増加とEL値の刺激によって反映されます。さらに、塩分は、主に塩濃度と種に依存している抗酸化酵素の活性に誘導障害を誘発しました。さらに、Hordeum Marinumは、高酸化防止酵素活性と低レベルの酸化ストレスパラメーターを維持し、その塩耐性特性を強化しました。重要なことに、サリチル酸または塩化カルシウム種子プライミングは、塩分によって誘発される鉱物の不均衡と酸化的損傷を軽減しました。さらに、種子プライミングは鉄、カルシウムマグネシウム、カリウム含有量を改善し、ナトリウムの蓄積を制限します。また、両方の治療法は、TBARSレベルを低下させ、ELを制限するだけでなく、非プライミング種子から成長したストレス植物と比較して、ストレスを受けた植物の葉と根の抗酸化酵素活性を刺激します。興味深いことに、言及された治療の有益な効果は、Hordeum vulgare種でより顕著でした。
The current investigation aims to underline the impact of salicylic acid or calcium chloride seed pre-treatments on mineral status and oxidative stress markers, namely levels of electrolyte leakage (EL) and lipid peroxidation levels, measured as thiobarbituric reactive substances (TBARS), and the activity of some antioxidant enzymes in roots and leaves of plants in two barley species grown under various salt treatments. Overall, our results revealed that salinity inhibits essential nutrient absorption such as iron, calcium, magnesium and potassium and stimulates the absorption of sodium. Also, this environmental constraint induced oxidative stress in plants in comparison with the control conditions. This state of oxidative stress is reflected by an increase in TBARS content as well as the stimulation of EL values. In addition, salinity induced disturbances in the activity of antioxidant enzymes, which were mainly dependent on the applied salt concentration and the species. In addition, Hordeum marinum maintained high antioxidant enzyme activity and low levels of oxidative stress parameters, which reinforces its salt-tolerant character. Importantly, salicylic acid or calcium chloride seed priming alleviated the mineral imbalance and the oxidative damage induced by salinity. Moreover, seed priming improves iron, calcium magnesium and potassium content and limitsthe accumulation of sodium. Also, both treatments not only decrease TBARS levels and limit EL, but they also stimulate the antioxidant enzyme activities in the leaves and roots of the stressed plants as compared with stressed plants grown from non-primed seeds. Interestingly, the beneficial effects of the mentioned treatments were more notable on Hordeum vulgare species.
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