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Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics2024May10Vol.issue()

糖尿病の信頼性と妥当性栄養の自己効力感と「私は何を食べるか」糖尿病栄養教育プログラムのための糖尿病栄養教育プログラム2型糖尿病のアメリカ先住民の成人

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

背景:アメリカインディアンとアラスカ出身(AI/AN)の人々は、糖尿病の発生率が高く、栄養教育へのアクセスが制限されています。「私は何を食べることができますか?2型糖尿病の人のための健康的な選択」(WCIE)糖尿病栄養教育プログラムは、AI/ANの大人に文化的に適応しました。 目的:この分析は、AI/ANのWCIEプログラムの参加者間の糖尿病の栄養自己効力感(つまり、特定の行動に従事できる自信)と糖尿病の栄養行動を測定するために開発された項目の信頼性と妥当性を評価するように設計されました。 設計:この研究は、AI/ANのWCIEプログラムを評価するために設計されたランダム化比較試験からのデータの二次分析でした。ベースラインデータを使用して、調査で収集された自己効力感と行動項目の信頼性と妥当性を評価しました。Covid-19の安全プロトコルにより、介入はZoom(Zoom Video Communications)を介して実施され、調査と臨床データの両方が参加者によって自宅で収集されました。 参加者/設定:この調査は、オクラホマ州、イリノイ州、ノースカロライナ州、カリフォルニア州、ニューヨーク州で5つのAI/ANを使用してヘルスケアプログラムを使用して、2021年1月から12月にかけて実施されました。AI/英語を話し、インターネットアクセスを受けた2型糖尿病の成人は資格がありました。60人が参加しました。 主な結果測定:糖尿病の栄養の自己効力感と行動項目の妥当性と信頼性を調べた分析。 実行された統計分析:信頼性、内部一貫性、およびスケールの因子構造をテストするために調べました。収束性の妥当性を評価するために、ピアソン相関を計算して、互いに臨床指標(つまり、ボディマス指数、血圧、ヘモグロビンA1C)との自己効力感と行動測定の関連を調べました。 結果:2つの自己効力感因子が特定されました。それぞれが強い内部一貫性を示し(クロンバッハα≥0.85;マクドナルドω≥0.88)、糖尿病栄養行動と直接関連していました(p <.001)。糖尿病プレートの使用に対する信頼を評価する因子は、ヘモグロビンA1Cと反比例していました(ピアソン相関= -0.32、p = .0243)。健康な栄養行動を捕捉する行動尺度は、強い内部一貫性を示し(α= 0.89;ω= 0.92)、ヘモグロビンA1c(ピアソン相関= -0.38、p = .0057)と反比例しました。 結論:糖尿病の栄養自己効力感とAI/成人向けのWCIEプログラムのために開発された行動項目は有効で信頼性があります。これらの項目は、AI/AN WCIEプログラムの厳密で一貫した評価を促進できます。

背景:アメリカインディアンとアラスカ出身(AI/AN)の人々は、糖尿病の発生率が高く、栄養教育へのアクセスが制限されています。「私は何を食べることができますか?2型糖尿病の人のための健康的な選択」(WCIE)糖尿病栄養教育プログラムは、AI/ANの大人に文化的に適応しました。 目的:この分析は、AI/ANのWCIEプログラムの参加者間の糖尿病の栄養自己効力感(つまり、特定の行動に従事できる自信)と糖尿病の栄養行動を測定するために開発された項目の信頼性と妥当性を評価するように設計されました。 設計:この研究は、AI/ANのWCIEプログラムを評価するために設計されたランダム化比較試験からのデータの二次分析でした。ベースラインデータを使用して、調査で収集された自己効力感と行動項目の信頼性と妥当性を評価しました。Covid-19の安全プロトコルにより、介入はZoom(Zoom Video Communications)を介して実施され、調査と臨床データの両方が参加者によって自宅で収集されました。 参加者/設定:この調査は、オクラホマ州、イリノイ州、ノースカロライナ州、カリフォルニア州、ニューヨーク州で5つのAI/ANを使用してヘルスケアプログラムを使用して、2021年1月から12月にかけて実施されました。AI/英語を話し、インターネットアクセスを受けた2型糖尿病の成人は資格がありました。60人が参加しました。 主な結果測定:糖尿病の栄養の自己効力感と行動項目の妥当性と信頼性を調べた分析。 実行された統計分析:信頼性、内部一貫性、およびスケールの因子構造をテストするために調べました。収束性の妥当性を評価するために、ピアソン相関を計算して、互いに臨床指標(つまり、ボディマス指数、血圧、ヘモグロビンA1C)との自己効力感と行動測定の関連を調べました。 結果:2つの自己効力感因子が特定されました。それぞれが強い内部一貫性を示し(クロンバッハα≥0.85;マクドナルドω≥0.88)、糖尿病栄養行動と直接関連していました(p <.001)。糖尿病プレートの使用に対する信頼を評価する因子は、ヘモグロビンA1Cと反比例していました(ピアソン相関= -0.32、p = .0243)。健康な栄養行動を捕捉する行動尺度は、強い内部一貫性を示し(α= 0.89;ω= 0.92)、ヘモグロビンA1c(ピアソン相関= -0.38、p = .0057)と反比例しました。 結論:糖尿病の栄養自己効力感とAI/成人向けのWCIEプログラムのために開発された行動項目は有効で信頼性があります。これらの項目は、AI/AN WCIEプログラムの厳密で一貫した評価を促進できます。

BACKGROUND: American Indian and Alaska Native (AI/AN) people have high rates of diabetes and limited access to nutrition education. The "What Can I Eat? Healthy Choices for People With Type 2 Diabetes" (WCIE) diabetes nutrition education program was culturally adapted for AI/AN adults. OBJECTIVE: This analysis was designed to evaluate the reliability and validity of items developed to measure diabetes nutrition self-efficacy (ie, confidence one can engage in specific behaviors) and diabetes nutrition behavior among participants in the WCIE program for AI/AN adults. DESIGN: This study was a secondary analysis of data from a randomized controlled trial designed to evaluate the WCIE program for AI/AN adults. Baseline data were used to assess the reliability and validity of the self-efficacy and behavior items, which were collected via survey. Due to COVID-19 safety protocols, the intervention was conducted via Zoom (Zoom Video Communications), and both survey and clinical data were collected at home by participants. PARTICIPANTS/SETTING: The study was conducted from January to December 2021 with 5 AI/AN-serving health care programs in Oklahoma, Illinois, North Carolina, California, and New York. AI/AN adults with type 2 diabetes who spoke English and had internet access were eligible. Sixty people participated. MAIN OUTCOME MEASURES: Analyses examined validity and reliability of diabetes nutrition self-efficacy and behavior items. STATISTICAL ANALYSIS PERFORMED: To test reliability, internal consistency and factor structures of the scales were examined. To evaluate convergent validity, Pearson correlations were computed to examine the association of the self-efficacy and behavior measures with each other and with clinical indicators (ie, body mass index, blood pressure, and hemoglobin A1c). RESULTS: Two self-efficacy factors were identified. Each showed strong internal consistency (Cronbach α ≥ 0.85; McDonald ω ≥ 0.88) and was directly associated with diabetes nutrition behavior (P < .001). The factor assessing Confidence in Using the Diabetes Plate was inversely associated with hemoglobin A1c (Pearson correlation = -0.32, P = .0243). The behavior measure capturing Healthy Nutrition Behavior showed strong internal consistency (α = 0.89; ω = 0.92) and was inversely associated with hemoglobin A1c (Pearson correlation = -0.38, P = .0057). CONCLUSIONS: Diabetes nutrition self-efficacy and behavior items developed for the WCIE program for AI/AN adults are valid and reliable. These items can facilitate rigorous and consistent evaluation of the AI/AN WCIE program.

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