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Scientific reports2024Nov01Vol.14issue(1)

エチオピア東部の市営食料食料品店でラクダから分離されたカンピロバクターの識別と抗菌薬感受性プロファイル

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

カンピロバクテリア症は、カンピロバクター属によって引き起こされる感染性の人獣共通感染症です。この病気は、汚染された食物と水の消費により、主に動物から人間に伝染します。しかし、カンピロバクターの状態に関する情報の欠如は、病原体の普及におけるラクダ肉の役割を定量化することを困難にしています。カンピロバクターと関連する危険因子の発生を調査するために、2022年6月から2023年8月まで断面研究が実施され、ハラー、バビル、ジギガ、ディルのハラールの町の町で屠殺されたラクダのカンパクロバクター種の抗菌薬感受性プロファイルを決定するために、断面研究が実施されました。東エチオピアのダワ。合計324(146個の死体スワブ、146個のラクダの糞、32個の食肉処理場環境スワブサンプル)を収集し、標準的な手順に従ってTaqmanリアルタイムPCRおよび培養技術を使用して分析しました。さらに、臨床検査基準研究所によると、8人の抗菌剤のディスク拡散法を使用して、抗菌薬感受性試験を実施しました。カンピロバクターの全体的な有病率は7.7%でした。カンピロバクターは、死体や表面接触環境スワブからより頻繁に検出されました。PCR陽性サンプルの約半分から属レベルでカンピロバクターを分離し、合計の54.2%(24のうち13)を表しました。C. jejuniとC. coliの分離レベルもそれぞれ5.56%と2.2%であり、サンプルの種類と部位に基づいて有意に変化しました(p = 0.037)。食肉処理場環境から収集されたサンプルでのC. jejuniが発生する確率は、枝肉および糞便サンプルのものよりも7.52倍大きかった。クロラムフェニコール(78.6%)に対する耐性を検出し、その後にアモキシシリン(71.4%)を検出しました。ただし、分離株の93%、78.6%、および71.4%は、それぞれセフトリアキソン、シプロフロキサシン、およびナリジキシン酸の影響を受けやすくなりました。多剤耐性(MDR)は、分離株の60%で検出されました。これらのMDR分離株のうち、9(75%)はC. jejuni、3(25%)はC. coliでした。この研究により、かなりの割合の多剤耐性カンピロバクター種がラクダの肉と食肉処理場の両方の環境で循環することが明らかになりました。これは、屠殺中のカンピロバクターによる死体の相互汚染の可能性があることを示しており、人間に脅威をもたらし、治療選択肢を制限することができます。したがって、食肉処理場の労働者は、食肉処理場の衛生標準操作手順に注意する必要があります。衛生的な慣行の訓練と認識とともに、全国レベルでの獣医および医療薬の合理的な使用のために、定期的に調整された行動を実施する必要があります。

カンピロバクテリア症は、カンピロバクター属によって引き起こされる感染性の人獣共通感染症です。この病気は、汚染された食物と水の消費により、主に動物から人間に伝染します。しかし、カンピロバクターの状態に関する情報の欠如は、病原体の普及におけるラクダ肉の役割を定量化することを困難にしています。カンピロバクターと関連する危険因子の発生を調査するために、2022年6月から2023年8月まで断面研究が実施され、ハラー、バビル、ジギガ、ディルのハラールの町の町で屠殺されたラクダのカンパクロバクター種の抗菌薬感受性プロファイルを決定するために、断面研究が実施されました。東エチオピアのダワ。合計324(146個の死体スワブ、146個のラクダの糞、32個の食肉処理場環境スワブサンプル)を収集し、標準的な手順に従ってTaqmanリアルタイムPCRおよび培養技術を使用して分析しました。さらに、臨床検査基準研究所によると、8人の抗菌剤のディスク拡散法を使用して、抗菌薬感受性試験を実施しました。カンピロバクターの全体的な有病率は7.7%でした。カンピロバクターは、死体や表面接触環境スワブからより頻繁に検出されました。PCR陽性サンプルの約半分から属レベルでカンピロバクターを分離し、合計の54.2%(24のうち13)を表しました。C. jejuniとC. coliの分離レベルもそれぞれ5.56%と2.2%であり、サンプルの種類と部位に基づいて有意に変化しました(p = 0.037)。食肉処理場環境から収集されたサンプルでのC. jejuniが発生する確率は、枝肉および糞便サンプルのものよりも7.52倍大きかった。クロラムフェニコール(78.6%)に対する耐性を検出し、その後にアモキシシリン(71.4%)を検出しました。ただし、分離株の93%、78.6%、および71.4%は、それぞれセフトリアキソン、シプロフロキサシン、およびナリジキシン酸の影響を受けやすくなりました。多剤耐性(MDR)は、分離株の60%で検出されました。これらのMDR分離株のうち、9(75%)はC. jejuni、3(25%)はC. coliでした。この研究により、かなりの割合の多剤耐性カンピロバクター種がラクダの肉と食肉処理場の両方の環境で循環することが明らかになりました。これは、屠殺中のカンピロバクターによる死体の相互汚染の可能性があることを示しており、人間に脅威をもたらし、治療選択肢を制限することができます。したがって、食肉処理場の労働者は、食肉処理場の衛生標準操作手順に注意する必要があります。衛生的な慣行の訓練と認識とともに、全国レベルでの獣医および医療薬の合理的な使用のために、定期的に調整された行動を実施する必要があります。

Campylobacteriosis is an infectious zoonotic disease caused by the genus Campylobacter. The disease is transmitted from animals to humans predominantly through the consumption of contaminated food and water. However, the lack of information on the status of Campylobacter makes it difficult to quantify the role of camel meat in the dissemination of the pathogen. A cross-sectional study was conducted from June 2022 to August 2023 to investigate the occurrence of Campylobacter and associated risk factors and to determine the antimicrobial susceptibility profiles of Campylobacter species from camels slaughtered at municipal abattoirs in the towns of Harar, Babile, Jigjiga and Dire Dawa in eastern Ethiopia. A total of 324 (146 carcass swabs, 146 camel feces and 32 abattoir environmental swab samples) were collected and analyzed using TaqMan real-time PCR and culture techniques following standard procedures. In addition, antimicrobial susceptibility tests were performed using the disk diffusion method for eight antimicrobial agents according to the Clinical Laboratory Standards Institute. The overall prevalence of Campylobacter was 7.7%. Campylobacter was more frequently detected from carcasses and surface contact environmental swabs. We isolated Campylobacter at the genus level from approximately half of the PCR-positive samples, representing 54.2% (13 out of 24) of the total. The isolation levels of C. jejuni and C. coli were also 5.56% and 2.2%, respectively, which varied significantly (p = 0.037) based on sample type and site. The odds of occurrence of C. jejuni in samples collected from abattoir environments was 7.52 times greater than those in carcass and fecal samples. We detected resistance to chloramphenicol (78.6%), followed by amoxicillin (71.4%). However, 93%, 78.6%, and 71.4% of the isolates were susceptible to ceftriaxone, ciprofloxacin, and nalidixic acid, respectively. Multidrug resistance (MDR) was detected in 60% of the isolates. Of these MDR isolates, 9 (75%) were C. jejuni and 3 (25%) were C. coli. This study revealed that a considerable proportion of multidrug-resistant Campylobacter species circulate in both camel meat and abattoir environments. This indicates possible carcass cross-contamination by Campylobacter during slaughtering that can pose a threat to humans and limit therapeutic options, which could be prevented by applying good hygienic practices at abattoirs. Therefore, abattoir workers need to be aware of abattoir hygienic standard operating procedures. Regular coordinated actions should be implemented for the rational use of veterinary and medical drugs at the national level, together with training and awareness of hygienic practices.

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