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Bioresource technology2023Oct27Vol.issue()

Caldicellulosiruptor saccharolyticusからのセロビオース2-エピメラーゼの新しい変異体による希少糖の酵素産生

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

Caldicellulosiruptor saccharolyticus(CSCE)のセロビオース2-エピメラーゼは、それぞれ乳糖をエピラクトースとラクトロースにエピマー化し、異性化することができます。これらの反応反応間の競争により、新しい酵素が一方または他方の方向に反応を促進するための検索が促されました。新規変異体CSCE(CSCE H356N)の異性化とエピダイゼーション能力を評価し、64.3%の最大ラクタロース収率と9.9のラクトロース選択性を得ました。551.93mmのミカエリス - メンテン定数と0,058S-1 mm-1の触媒効率が乳糖エピダリゼーションのために得られました。CSCE H356Nが他の基質を認識する能力は、ラクチュロース、グルコース、マンノース、フルクトース、ガラクトース、タロース、タガトースを基質として評価し、そのような反応の可逆性を評価しました。14.8%のマンノースとフルクトースの4.8%の収率はグルコースから得られましたが、タロースとタガトースの収率はそれぞれガラクトースから得られました。基質としてのラクタロース、フルクトース、タガトースでは有意な反応は発生しませんでした。

Caldicellulosiruptor saccharolyticus(CSCE)のセロビオース2-エピメラーゼは、それぞれ乳糖をエピラクトースとラクトロースにエピマー化し、異性化することができます。これらの反応反応間の競争により、新しい酵素が一方または他方の方向に反応を促進するための検索が促されました。新規変異体CSCE(CSCE H356N)の異性化とエピダイゼーション能力を評価し、64.3%の最大ラクタロース収率と9.9のラクトロース選択性を得ました。551.93mmのミカエリス - メンテン定数と0,058S-1 mm-1の触媒効率が乳糖エピダリゼーションのために得られました。CSCE H356Nが他の基質を認識する能力は、ラクチュロース、グルコース、マンノース、フルクトース、ガラクトース、タロース、タガトースを基質として評価し、そのような反応の可逆性を評価しました。14.8%のマンノースとフルクトースの4.8%の収率はグルコースから得られましたが、タロースとタガトースの収率はそれぞれガラクトースから得られました。基質としてのラクタロース、フルクトース、タガトースでは有意な反応は発生しませんでした。

Cellobiose 2-epimerase from Caldicellulosiruptor saccharolyticus (CsCE) can epimerize and isomerize lactose into epilactose and lactulose respectively. Competition between these reactions reactions has prompted the search for new enzymes to drive the reaction in one direction or the other. The isomerization and epimerization capacity of a novel mutant CsCE (CsCE H356N) was evaluated, obtaining a maximum lactulose yield of 64.3 % and a lactulose selectivity of 9.9. A Michaelis-Menten constant of 551.93 mM and a catalytic efficiency of 0,058 s-1 mM-1 were obtained for lactose epimerization. The ability of CsCE H356N to recognize other substrates was evaluated using lactulose, glucose, mannose, fructose, galactose, talose and tagatose as substrates, assessing the reversibility of such reactions. Yields of 14.8 % mannose and 4.8 % of fructose were obtained from glucose, while talose and tagatose yields of 9.2 % and 5.2 % were obtained from galactose respectively. No significant reaction occurred with lactulose, fructose or tagatose as substrates.

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