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Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America1983Jun01Vol.80issue(11)

インフルエンザウイルスヘマグルチニン糖タンパク質の溶血活性は、軽度の酸性環境で活性化されました

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文献タイプ:
  • Journal Article
概要
Abstract

インフルエンザウイルスから分離されたヘマグルチニン(HA)糖タンパク質は、6.0未満のpHで溶血とリポソーム溶解を引き起こしました。pH依存性は、親ウイルスのpH依存性と類似していた。HAの血球凝集と溶血の力価は、ウイルスの出発物と同等でした。HAによる溶血の時間経過は、ウイルスによるそれとは多少異なっていました。HAは、ウイルスとは対照的に、酸性培地で赤血球の融合を引き起こしませんでした。以前は6.0未満でpHでインキュベートしていたHAとウイルスの両方が、低PH誘発性溶血活性を失いました。孤立したHAは、ニュートラルなpHでロゼットのような構造を形成し、これらは酸性媒体に集約されました。また、ウイルスは酸性媒体に集約され、その封筒は負の染色から漏れやすくなりました。以前は6.0未満のpHでインキュベートしたHAは、トリプシン消化の影響を受けやすくなりました。HAの可逆的および不可逆的な構造変化の両方が、蛍光分光法によって観察されました。ニュートラルと6.4の間のpHでの可逆的な変化、およびpHが6.0未満のpHで不可逆的な変化。ブロメラインがリリースしたHAは、酸性培地で溶血やリポソームの溶解を引き起こしませんでした。HAの前駆体形態は、酸性培地で溶血活性を持っていませんでした。pH依存性の類似性は、pH未満で誘導されるHAの構造変化が、溶血、HAおよびウイルス凝集、およびトリプシン感受性の活性化と不活性化の原因であることを示しています。HA2の疎水性NH2末端セグメントが構造変化中に露出し、標的膜と相互作用し、透過性の増加を引き起こし、溶血と溶解を引き起こすことを提案します。ウイルス誘発性溶血は、酸性培地で活性化される封筒の融合にほとんどが起因する可能性があります。

インフルエンザウイルスから分離されたヘマグルチニン(HA)糖タンパク質は、6.0未満のpHで溶血とリポソーム溶解を引き起こしました。pH依存性は、親ウイルスのpH依存性と類似していた。HAの血球凝集と溶血の力価は、ウイルスの出発物と同等でした。HAによる溶血の時間経過は、ウイルスによるそれとは多少異なっていました。HAは、ウイルスとは対照的に、酸性培地で赤血球の融合を引き起こしませんでした。以前は6.0未満でpHでインキュベートしていたHAとウイルスの両方が、低PH誘発性溶血活性を失いました。孤立したHAは、ニュートラルなpHでロゼットのような構造を形成し、これらは酸性媒体に集約されました。また、ウイルスは酸性媒体に集約され、その封筒は負の染色から漏れやすくなりました。以前は6.0未満のpHでインキュベートしたHAは、トリプシン消化の影響を受けやすくなりました。HAの可逆的および不可逆的な構造変化の両方が、蛍光分光法によって観察されました。ニュートラルと6.4の間のpHでの可逆的な変化、およびpHが6.0未満のpHで不可逆的な変化。ブロメラインがリリースしたHAは、酸性培地で溶血やリポソームの溶解を引き起こしませんでした。HAの前駆体形態は、酸性培地で溶血活性を持っていませんでした。pH依存性の類似性は、pH未満で誘導されるHAの構造変化が、溶血、HAおよびウイルス凝集、およびトリプシン感受性の活性化と不活性化の原因であることを示しています。HA2の疎水性NH2末端セグメントが構造変化中に露出し、標的膜と相互作用し、透過性の増加を引き起こし、溶血と溶解を引き起こすことを提案します。ウイルス誘発性溶血は、酸性培地で活性化される封筒の融合にほとんどが起因する可能性があります。

Hemagglutinin (HA) glycoproteins isolated from influenza virus caused hemolysis and liposome lysis at pH less than 6.0. The pH dependence was similar to that of the parent virus. Hemagglutination and hemolysis titers of HA were comparable with those of virus. The time course of hemolysis by HA was somewhat different from that by virus. HA did not cause fusion of erythrocytes in acidic media, in contrast to virus. Both HA and virus, previously incubated at pH less than 6.0, lost their low-pH-induced hemolytic activity. Isolated HA formed rosette-like structures at neutral pH, and these aggregated in acidic media. Virus also aggregated in acidic media and its envelope became leaky to negative stain. HA previously incubated at pH less than 6.0 became susceptible to trypsin digestion. Both reversible and irreversible structural changes of HA were observed by fluorescence spectroscopy; a reversible change at a pH between neutral and 6.4 and an irreversible one at pH less than 6.0. Bromelain-released HA did not cause hemolysis and liposome lysis in acidic media. The precursor form of HA did not have hemolytic activity in acidic media. The similarity in pH dependence indicates that the structural change in HA induced at pH less than 6.0 is the cause of activation and inactivation of hemolysis, HA and virus aggregation, and trypsin susceptibility. We propose that the hydrophobic NH2-terminal segment of HA2 is exposed during the structural change and interacts with the target membranes, causing a permeability increase and leading to hemolysis and lysis. The virus-induced hemolysis can be ascribed for the most part to envelope fusion activated in acidic media.

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