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Anesthesia and analgesia1996Mar01Vol.82issue(3)

プロポフォール注射中の痛みの軽減:溶媒の役割

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文献タイプ:
  • Clinical Trial
  • Journal Article
  • Randomized Controlled Trial
概要
Abstract

私たちは、水相におけるプロポフォールの濃度が、薬物の注射中に経験した痛みの原因となる最も重要な変数であると仮定しました。溶媒の脂肪含有量を増加させることにより、水相(18.57マイクログラム/mL)におけるプロポフォールの濃度を減らすことができます。この仮説をテストするために、36人の患者が3つのグループのいずれかにランダムに割り当てられ、それぞれがプロポフォールの異なる製剤を受けました。グループAは、10 mLの生理食塩水を含む市販の準備(Diprivan(R))で20 mLのプロポフォールのみを受けました。グループB、5 mLの長鎖トリグリセリド(LCT)脂肪エマルジョンと5 mLの生理食塩水を添加し、添加したプロポフォール20 mL。グループC、20 mLのプロポフォール、10 mLのLCT脂肪エマルジョン。プロポフォールエマルジョンは、30〜60秒を超えて背側静脈に注入しました。患者は注射中の痛みを、軽度、中程度、または重度として報告した(ほとんど耐えられない)。グループAでは、12人の患者のうち8人が注射時に中程度または激しい痛みを報告しましたが、グループCでは、12人の患者のうち6人が軽度の痛みのみが報告されました。我々の結果は、エマルジョンの水相におけるプロポフォールの濃度が少ないことが注射時の痛みを軽減することを示唆しています。より多くの脂質(10 mL)を添加すると、プロポフォールの割合が脂肪粒子に吸収されます。水中エマルジョンの水相に少量の濃度の薬物を可能にする溶媒がプロポフォールや注射に痛みを引き起こす他の薬物に使用された場合、痛みが軽減され、患者の満足度が増加する可能性があります。

私たちは、水相におけるプロポフォールの濃度が、薬物の注射中に経験した痛みの原因となる最も重要な変数であると仮定しました。溶媒の脂肪含有量を増加させることにより、水相(18.57マイクログラム/mL)におけるプロポフォールの濃度を減らすことができます。この仮説をテストするために、36人の患者が3つのグループのいずれかにランダムに割り当てられ、それぞれがプロポフォールの異なる製剤を受けました。グループAは、10 mLの生理食塩水を含む市販の準備(Diprivan(R))で20 mLのプロポフォールのみを受けました。グループB、5 mLの長鎖トリグリセリド(LCT)脂肪エマルジョンと5 mLの生理食塩水を添加し、添加したプロポフォール20 mL。グループC、20 mLのプロポフォール、10 mLのLCT脂肪エマルジョン。プロポフォールエマルジョンは、30〜60秒を超えて背側静脈に注入しました。患者は注射中の痛みを、軽度、中程度、または重度として報告した(ほとんど耐えられない)。グループAでは、12人の患者のうち8人が注射時に中程度または激しい痛みを報告しましたが、グループCでは、12人の患者のうち6人が軽度の痛みのみが報告されました。我々の結果は、エマルジョンの水相におけるプロポフォールの濃度が少ないことが注射時の痛みを軽減することを示唆しています。より多くの脂質(10 mL)を添加すると、プロポフォールの割合が脂肪粒子に吸収されます。水中エマルジョンの水相に少量の濃度の薬物を可能にする溶媒がプロポフォールや注射に痛みを引き起こす他の薬物に使用された場合、痛みが軽減され、患者の満足度が増加する可能性があります。

We hypothesized that the concentration of propofol in the aqueous phase may be the most important variable responsible for the pain experienced during injection of the drug. The concentration of propofol in the aqueous phase (18.57 micrograms/mL) can be decreased by increasing the fat content of the solvent. To test this hypothesis, 36 patients were randomly allocated to one of three groups, each receiving a different formulation of propofol. Group A received 20 mL of propofol alone in a commercial preparation (Diprivan(R) with 10 mL of saline); Group B, 20 mL of propofol to which 5 mL of long-chain triglyceride (LCT) fat emulsion and 5 mL of saline and been added; and Group C, 20 mL of propofol and 10 mL of LCT fat emulsion. The propofol emulsion was injected over 30-60 s into a dorsal vein of the hand. Patients reported pain during injection as none, mild, moderate, or severe (almost intolerable). In Group A, 8 of 12 patients reported moderate or severe pain upon injection whereas in Group C only mild pain was reported by 6 of 12 patients. Our results suggest that a smaller concentration of propofol in the aqueous phase of the emulsion reduces pain on injection. With the addition of more lipid (10 mL), a higher percentage of propofol is absorbed by fat particles. If solvents that permit a smaller concentration of the drug in the aqueous phase of oil-in-water emulsions were used for propofol and other drugs that cause pain on injection, pain would be reduced and patient satisfaction may be increased.

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