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Antonie van Leeuwenhoek1996Apr01Vol.69issue(3)

ワイン酵母の凝集:Kloeckera apiculataの生化学的および形態学的特性

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文献タイプ:
  • Journal Article
  • Research Support, Non-U.S. Gov't
概要
Abstract

マストから分離されたクロッケラアピキュラタの凝集性株のフロック形成能力は、プロテイナーゼおよび糖処理に対する感受性についてテストされました。3つの異なる凝集表現型はプロテアーゼ消化によって識別されましたが、糖による凝集の阻害は2つの明確なパターンを際立たせました。1つの凝集のメカニズムはガラクトース特異的タンパク質と他の広範な特異性レクチンを含みました。2つの異なるクロッケラ株の細胞表面のSEMおよびTEM観察により、1つの株の接触点での細かいフィブリルとびまん性構造が明らかになり、もう一方の株の細胞壁に粘液の厚い塊が明らかになりました。

マストから分離されたクロッケラアピキュラタの凝集性株のフロック形成能力は、プロテイナーゼおよび糖処理に対する感受性についてテストされました。3つの異なる凝集表現型はプロテアーゼ消化によって識別されましたが、糖による凝集の阻害は2つの明確なパターンを際立たせました。1つの凝集のメカニズムはガラクトース特異的タンパク質と他の広範な特異性レクチンを含みました。2つの異なるクロッケラ株の細胞表面のSEMおよびTEM観察により、1つの株の接触点での細かいフィブリルとびまん性構造が明らかになり、もう一方の株の細胞壁に粘液の厚い塊が明らかになりました。

The floc-forming ability of flocculent strains of Kloeckera apiculata, isolated from musts, was tested for susceptibility to proteinase and sugar treatments. Three different flocculation phenotypes were discriminated by protease digestion, whereas the inhibition of flocculation by sugars distinguished two definite patterns: one mechanism of flocculation involved a galactose-specific protein and the other a broad-specificity lectin. SEM and TEM observation of the cell surface of two different Kloeckera strains revealed fine fibrils and a diffuse structure at the point of contact in one strain, and thick masses of mucus on the cell wall of the other strain.

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